Ragbi Günlükleri 136

Yeni sezonun yaklaştığının habercisi, liglere ait reglamanların yayımlanmasıdır. İlána düşen her reglamandan sonra, kulüplerin izleyeceği talimatlar netleşmiş olur. Süreç ciddileşir, hazırlıklar hızlanır. Türkiye Ragbi Federasyonu(TRF)’nun 2023 sezonuna ait reglamanların geçtiğimiz hafta içerisinde yayımlanmasıyla birlikte takımlar, yol haritalarını belirlemeye başladı. Ragbi Günlükleri’nin 136. sayısında, açıklanan 2023 sezonu reglamanlarına beraber göz atalım.

                Reglamanlara geçmeden önce, Türkiye Ragbi Federasyonu’nun dijitalleşme adımlarına değinelim istiyorum. Dijitalleşme yolundaki ilk adımını online.trf.gov.tr adresi ile atan TRF, 2023 sezonuyla birlikte yeni geliştirdiği ”ragbiapp” uygulamasını kullanmaya başlayacak. Bu uygulama; fikstür çekiminde, sezon takviminin oluşturulmasında, hakem atamalarında kullanılacak. Federasyon tarafından yapılacak her türlü ilánı bu uygulama üzerinden takip edebilecek olan takımlar, ev sahibi oldukları karşılaşmaların görüntülerini yine bu uygulama ile federasyona gönderecekler. Devam eden karşılaşmaların skorları, hakemler tarafından an be an sisteme işlenebilecek.

                Yayımlanan reglamanları, 15’li ve 7’li ragbi diye ayırarak incelemek istiyorum. İlk olarak ele alacağım, 2023 Yılı 15’li Ragbi Sezonu’na ait reglaman olacak. Ligin isminin, ”2023 15’li Ragbi Erkekler Bölgesel Türkiye Şampiyonası” olarak değiştiğini belirterek başlayalım. Takımları coğrafi konumlarına göre gruplandırma uygulaması, 2022 sezonunda da yapılmış ve takımlar, bölgesel yakınlıklarına göre üç grupta toplanmışlardı. Ragbi camiasının mevcut ekonomik şartları düşünüldüğünde, şu an için yapılabilecek en doğru uygulamanın bu olduğunu düşünüyorum. Gönlümden geçen, bütün takımların birbirleriyle karşılaşabileceği çift devre lig usulü olsa da zorlu ekonomik şartlarda ragbi oynamaya çalışan kulüplerimizin faaliyetlerine devam edebilmeleri için böyle bir çözüm gerekiyordu.

                2022 sezonunun en çok tartışılan noktası, zamanında oynanmamış karşılaşmalardı. Reglamanda belirtilen koşullarının dışında gerçekleşen ertelemeler, itirazlara sebep olmuştu. TRF, 2023 sezonu 15’li Ragbi Reglamanı’nda erteleme koşullarını yine belirtmekle birlikte, olası ertelemelere karşın kendisine dayanak oluşturacak bir madde eklemiş. ”Faaliyet programının daha verimli işlenmesi amacı ile maç tarihlerini ve saatini düzenleme hakkına sahiptir.” denmiş.

                Müsabakanın yapılacağı yerdeki sağlık ve güvenlik tedbirlerinin alınması; maç toplarının ayarlanması; maçın kaydının çekilip, TRF ile paylaşılması sorumlulukları ev sahiplerine verilmiş. Geçmiş sezonlarda olduğu gibi ev sahibi takımlar, ambulans giderini kasalarından karşılamak durumundalar.

                İncelemeye başlamadan önce bahsettiğimiz dijital yeniliğin, 15’li ragbi sezonunda aktif olarak nasıl kullanılacağı birkaç madde ile belirtilmiş. Burada merak edilen, görevini insan eliyle çizilecek bir pencerede yapacak olan algoritmaya, hangi şartların dikte edileceğidir. Bunu da ilerleyen dönemde TRF kanadından öğreniriz diye düşünüyorum.

                Sporculara; dişlik, başlık, omuzluk gibi ekipmanların kullanım zorunluluğu getirilmese de kullanan sporcuların kullandıkları ekipmanların uygunluğu maç öncesinde kontrol edilecekmiş. 15’li ragbi reglamanını incelerken takıldığım nokta, ”Kıyafet Kuralları” bölümü oldu. Belirtilene göre, forma numaraları 1-99 arasında değişkenlik gösterebilecek; sporcular sezon boyunca aynı numaralı formayı giyecek; formanın sırtında, lisanstaki adı ve soyadı yazacak. Bu maddenin, koyu renk harflerle ve altı çizilerek belirtilmesi, sezon içerisinde mutlaka takipçisi olunacağı hissiyatı uyandırdı bende. Ragbiyi öğrenirken, oyuncuların değil pozisyonların numaralandırıldığını öğrendim. Pozisyonlarda oynayan oyuncular her maçta değişebilirken, sırtında taşıdığı numaradan, formasında ismi yazmasa da hangi pozisyonda oynadığını anlayabiliyoruz. Ben hálen bu geleneğe bağlı olanlardanım. 7’li ragbide bu kural uygulanabilecekken-7’li Ragbi Dünya Serisi’nde görebiliriz-, 15’li ragbiye uygun olduğunu düşünmüyorum.

                Geçmiş dönemlerde gördüğüm bazı yetki devirlerini(sponsporluk konusunda), 2023 reglamanında da görüyoruz. Kıyafet kurallarında geçmiş dönemden farklı olarak, bir takım detaylı açıklamalara gidilmiş. Özellikle ayakkabı konusunda görüyoruz bu detaylandırmayı. Çim sahalarda oynanan maçlarda giyebildiğimiz demir çivili kramponlar yasaklanırken, çivilerin plastik olması gerektiği belirtilmiş. ”……, müsabakanın yapılacağı saha zeminine uygun ”halı saha” diye tabir edilen ayakkabılardan olmalıdır.” maddesi ise, en çarpıcı olanı. Google hazretlerine ”halı saha ayakkabısı” diye sorduğunuzda, karşınıza çıkan görsellerin ragbide gereken saha tutuşuna hiç yardımcı olmayacağını düşünüyorum.

                Ve reglamandaki en can alıcı nokta, ”Ödemeler ve Mali Konular” başlığında belirtilenler. TRF mealen diyor ki ”Bağlı bulunduğunuz spor il müdürlüğünden destek bulabilirseniz ne álá fakat benden herhangi bir maddi destek alamayacaksınız.”. Geçmiş dönemlerde kulüplere yapılan yolluk/harcırah ödemeleri,  pandemi öncesine kadar ödeniyor, geçen yıla kadar da ödeme taahhütü reglamanlarda bulunuyordu. Bu taahhüte istinaden, biz kulüp yöneticileri de fırsat buldukça ödemelerin akıbetini federasyonumuza soruyorduk. Görüyoruz ki o kapı kapatılmış.  2023 sezonuna katılmayı taahhüt etmiş bir kulüp; sahasını ayarlayacak(kimi kulüpler saha kiralama ücreti ödeyebiliyor), ambulans ve seyahat sağlık sigortası giderlerini karşılayacak, en ciddi gider kalemi deplasman yolculuklarına kaynak yaratacak, deplasman yolculuğu sırasında oyuncularının iaşesini ödeyecek, her oyuncusunun ismine özel forma yaptıracak, (7’li ragbide)ilk defa lige katılmak istiyorsa da asgari ücretin bir buçuk katı ”katılım bedeli” verecek. Sırtında bu kadar yükü taşıyan kulüpler, en azından liglere bulunacak sponsor desteğiyle, sırtlarındaki yükün hafifletilmesini bekliyor TRF’den.

                7’li ragbi reglamanları, genel olarak benzer ifadeleri taşıyor. U18 reglamanları dışında, sezonların üç etaptan oluşacağı belirtilmiş. U18 liglerine ise, Anadolu Yıldızlar Ligi’nde ilk dörde giren takımların alınacağının notu düşülmüş. Maçların oynanacağı sahalar, sağlık ve güvenlik tedbirleri TRF sorumluluğunda olacak. 7’li ragbi liglerinin sporcular açısından en güzel avantajı, dereceye girenlerin, bir sonraki turnuvaya kadar ödül alacak olması. O da reglamanda şu ifadelerle yer alıyor: ”25 Mayıs 2021 tarihli 31491 sayılı yönetmelik kapsamında belirtilen 6. maddenin ç fıkrası gereğince 7’li Ragbi …..’da ilk üçe giren takımlar bir sonraki şampiyonaya kadar aktif sporculuğu devam ettiği müddetçe; SGM’nin uygun görmesi ve onaylamasıyla harçlık almaya devam eder.”.

                7’li ragbi U21 liglerinin bu sezon ilk defa hayata geçirilmeye çalışıldığını görüyoruz. 2002, 2003 ve 2004 doğumlu sporcuların yarışabileceği bu liglerde bakalım kaç takım rekabetin içinde olacak?

                Önümüzdeki süreç, takımların sezon planlaması için kritik. Mevcut ekonomik ve oyuncu havuz durumlarını tartıp, hangi disiplinlerde yarışacaklarına karar verecekler. Bazıları istedikleri disiplinlerde oynayamayıp, ekonomik sebeplerle tercih yapmak zorunda kalacaklar. Dünya Ragbi Birliği üyelik şartlarının sağlanması için gerekli katılım sayıları tutturulabilecek mi? Reglamanlarda belirtilmiyor ancak 7’li ragbi liglerine katılmak isteyen takımlara, 15’li ragbi oynama zorunluluğu getirilmişti. Bu kararın, 2023 sezonu üzerindeki etkisini ilerleyen süreçte göreceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!