Ragbi Günlükleri 145

Ragbinin; Okul Sporları çatısı altına girmesinden sonra, Türkiye’nin dört bir yanında, çok sayıda lisede ragbi takımları oluşturuldu. 18 yaş altında, ragbiyle ilgilenen yepyeni sporcular ortaya çıktı. Yolculukları milli formaya uzanan bu gençler, oynayarak öğrenmeye devam ediyorlar.
Her yeni sezonda, her rekabette, yepyeni yüzlerin yolculuğu başlıyor. 2023 yılı Okul Sporları Ragbi müsabakaları da bu yolculuğun basamaklarından biri. Okul Sporları ragbi müsabakalarında, erkekler maçlarının sona ermesinin hemen ardından, kadınlar kategorisinde de rekabet başladı. Ankara’nın Kızılcahamam İlçesi’nde, 7-10 Nisan tarihleri arasında oynanan şampiyonaya, 24 takım ve 288 sporcu katılım gösterdi. 4’erli olarak 6 grupta toplanan takımlar, gruptan çıkabilmek için mücadeleye başladılar.
Şampiyonada gruplar şu şekilde oluştu: A Grubu Şehit Ali Alıtkan Spor Lisesi, Konya Spor Lisesi, Fevziye Memduh Güpgüpoğlu Spor Lisesi, Osmaniye Samet Aybaba Spor Lisesi; B Grubu Ergani Mesleki Teknik AL, Şehit İbrahim Kılıç Mesleki ve Teknik AL, Antalya Spor Lisesi, Van Spor Lisesi; C Grubu Hasan Çakın Mesleki ve Teknik AL, Eskişehir Eğitimciler Spor Lisesi, Cumhuriyet AL, Sevim Tokatlı Mesleki ve Teknik AL; D Grubu Özel Erganli Mesleki ve Teknik AL, Güzide Ülker Mesleki ve Teknik AL, Kocaeli Hayrettin Gürsoy Spor Lisesi, Karatay Hamza Yerlikaya Spor Lisesi; E Grubu Hoca Ahmet Yesevi AL, Yunus Emre Mesleki ve Teknik AL, Bahçelievler Mesleki ve Teknik AL, Kütahya Spor Lisesi; F Grubu Dede Korkut AL, Fatsa Mesleki ve Teknik AL, Adana Sarıçam Spor Lisesi, Şırnak Spor Lisesi.
İlk gün iki grup maçı oynayan takımlar, ikinci günün sabah seansında son grup maçlarına çıktılar. İkinci günün öğleden sonra seansı ise, gruplarından çıkmayı başaran son 16 takımın mücadelelerine sahne oldu. Rakipleri karşısında sahadan kazanarak ayrılan Sevim Tokatlı Mesleki ve Teknik AL, Dede Korkut AL, Konya Spor Lisesi, Karatay Hamza Yerlikaya Spor Lisesi, Antalya Spor Lisesi, Yunus Emre Mesleki ve Teknik AL ve Hasan Çakın Mesleki ve Teknik AL takımları çeyrek finale yükseldiler.
Çeyrek finalde, rakipleri karşısında rahat maçlar çıkartan Kocaeli Hayrettin Gürsoy Spor Lisesi, Konya Spor Lisesi ve Sevim Tokatlı Mesleki ve Teknik AL yarı finale yürürken; son 8’in en çekişmeli karşılaşması Yunus Emre Mesleki ve Teknik AL ve Hasan Çakın Mesleki ve Teknik AL arasındaydı. Eşleşmenin galibi Yunus Emre MTAL oluyordu.
Konya Spor Lisesi, yarı finalde karşılaştığı Kastamonu temsilcisini 10-0’la geçerken; yarı finalin diğer maçında kazanan, 15-0 ile Kocaeli ekibi oluyordu. Finale yükselen iki takım arasındaki karşılaşma bir sayı(try) farkla sonuçlanırken, şampiyon, Konya Spor Lisesi oluyordu. 3.lük maçının kazananı Kastamonu Sevim Tokatlı Mesleki ve Teknik AL, kürsüde kalan son basamağa çıkıyordu.
Oldukça başarılı bir turnuva geçirip şampiyon olan Konya Spor Lisesi, grup maçları tamamlandığında, hiç sayı yememiş ve attığı sayılarla en yüksek averaja sahip takım durumundaydı. Bu başarılı performansını finale kadar sürdüren Konya temsilcisi, sayı dáhi yemeden finale adını yazdırmıştı. Final maçını şöyle anlatıyor takımın antrenörü Elif Makal Ermut, ”Finalde rakibimiz, Kocaeli Hayrettin Gürsoy Spor Lisesi’ydi. Finale yakışan, güzel bir maç oldu. İlk yarıyı 12-5 geride kapattık. Ancak çok istekli ve hırslıydık. Çok çalışmıştık. İkinci yarıda bulduğumuz ilk sayı(try) ile skoru 12-10’a getirdik. Maçın bitmesine iki dakika kala yaptığımız penaltı try ile de skorda 17-12 öne geçtik. Bu skor, bize şampiyonluğu getirdi.”. Şampiyonaya dair bazı teşekkürleri de vardı Elif Hocamızın, ”Organizasyonu düzenleyen, katılım sağlayan tüm sporculara, öğretmen ve antrenörlerimize, sabırla maçlarımızı yöneten hakemlerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Destekleriyle her zaman yanımızda olan Okul Müdürümüz Veysel Dudu Hocamıza ve Beden Eğitimi Öğretmenimiz Necati Tongarlak’a teşekkür ediyorum.”.
Şampiyonada oynadığı karşılaşmalarda rakiplerini domine eden bir diğer takım, Kocaeli Hayrettin Gürsoy Spor Lisesi’ydi. Onlarda, finalde karşılaştıkları Konya Spor Lisesi gibi hiç sayı yemeden finale kadar gelmişlerdi. İki formda takımın mücadelesi, gösterdikleri performansa paralel olarak gelişti ve izleyenleri memnun etti. Final maçında kaybederek, şampiyonayı ikinci sırada tamamlayan Kocaeli Hayrettin Gürsoy Spor Lisesi’nin antrenörü İhsan Demirtaş’a kulak verelim. Şampiyonayı ve takımının performansını değerlendiren İhsan Hoca, ”Turnuvadaki katılım ve öğrencilerin performansından daha çok, özellikle, uzak illerden ve yaşadığımız deprem áfetine rağmen o illerden gelen öğretmen ve öğrencilerin kahraman ilán edilmesi gereken bir turnuva olduğunu düşünüyorum. Çünkü turnuvada bulunan takımlar arasında iki Diyarbakır, bir Osmaniye ve bir de Adana takımının bulunması, beni çok ama çok mutlu etti. İlk yapıldığında sekiz veya dokuz takımla yapılan Türkiye Şampiyonası’nın, kadın kategorisinde 24 takıma ulaşması, bence Türk kadın ragbisinin gelişimi için çok ama çok önemli. Turnuvada takımımın performansına gelince… Finale kadar hiç try(sayı) yemeden geldik ve turnuvada, favori gösterilen iki takımın karşılaşmasında 12-0 öne geçmemize rağmen maçı, trajik bir şekilde 17-12 kaybettik. Kocaeli Hayrettin Gürsoy Spor Lisesi olarak ilk defa katıldığımız bir turnuvada, Türkiye 2.si olmak müthiş olmalı. Ama takımımın performasına bakılınca, Türkiye 2.liğine çok ama çok üzüldük diyebilirim. Beni umutlandıran en önemli şey, her zaman takımlarımı kurarken jenerasyonumu ortalama üç yıllık yaş aralığında seçerim. Yani bu şampiyonalarda, her sene finale aday bir takım olacağımız anlamına geliyor. Seneye bu turnuvada, tecrübeli oyuncularımızın yanına yapacağımız yeni katılımlarla, hem takımı hem de Türk ragbisini güçlendireceğimizden şüphem yok. Özellikle bana bu yolda desteklerini esirgemeyen Okul Müdürümüz Recep Cerrah ve hep yanımda olan Alkan Özbey Hocam’a, spor lisesinin değerli beden eğitimi ve spor öğretmenlerine ve bizi turnuvada finanse eden, gençlere desteğini hiç esirgemeyen sponsorumuz Tise Elektronik’in ortağı Oğuzhan Erdem’e teşekkür ederim.” dedi.
Son dönemdeki şampiyonalarda başarılı sonuçlara imza atan Kastamonu, Sercan Hükümen Hocamızın gayretleriyle kürsü iddiasını sürdürüyor. Ragbi şampiyonaları sebebiyle yoğun bir süreç geçiren Sercan Hoca, 3.lük basamağına uzanan yolculuklarından bahsetti: ”Öncelikle mutluyuz. Biz, katıldığımız her turnuvada şampiyonluğu hedeflesekte, saha içinde verdiğimiz mücadeleyle alnımız ak, başımız dik bir şekilde elimizden gelenin en iyisini vermenin mutluluğu ile şampiyonayı 3. olarak tamamladık. 1-5 Nisan’da Okul Sporları Genç Erkekler Müsabakaları Kastamonu’da Taşköprü ilçemizde düzenlendi. Kastamonu için bir ilk olan bu turnuvanın sorunsuz geçmesi için, her şeyin eksiksiz olması için çok çabaladık. Buradaki turnuva biter bitmez, takımımız ile beraber Genç Kızlar Müsabakaları için Ankara’ya yola çıktık. Yani geçtiğimiz on gün, ragbili günlerin yoğunluğu ile geçti. 2018 yılında Yıldız Kızlar Tag Ragbi Türkiye Şampiyonluğu ile başladığım serüven, son iki yıldır U-18 kadın takımımız ile devam ediyor. Geçtiğimiz yılı, Okul Sporları’nda Türkiye 3.sü, kulüpler seviyesinde U-18 Kadınlar Türkiye Şampiyonu ve ANALİG Türkiye Şampiyonu olarak noktalamıştık. Bu yıla da kupa ile giriş yapmak bizleri sevindirdi. Saha içinde elinden gelen mücadeleyi veren tüm sporcu- öğrencilerimize teşekkür ediyorum.”.
Turnuvayı ilk dört içerisinde bitirerek önemli bir iş çıkarttı Çarşamba Yunus Emre MTAL. Antrenörleri Tuğçe Akkuş, takımının kurulduğu günden bu güne olan çalışmalarını ve son turnuvadaki durumunu değerlendirirken, ”Takımımız 2021 yılında Çarşamba Yunus Emre MTAL öğrencileri ile kuruldu. Okul sporları adı altında, bir yıl içerisinde üç turnuvaya katıldık. Geçen yıl, çeyrek finalde turnuvaya veda ettik. Bir ay önce ise, il seçmesinde iki maç yapıp, birinci çıkarak Türkiye Şampiyonası’na katılmaya hak kazandık. Bu turnuvada, 24 takımın içerisinde dördüncü olmak geçen yıla göre ne kadar yol kat ettiğimizi gösteriyor. Turnuva maalesef ki zorlu hava şartlarında oldu. Bu mevsimlerde, ragbi oyununa daha uygun iklimi olan şehirlerde turnuvaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Hem oyuncuların yeni yerler görmesi açısından hem de güzel hava şartlarında oynamaları açısından ve sporcu sağlığı açısından da iyi olacaktır. Takımımızın performansına gelecek olursak, oyuncularımızın her biri pozisyonlarının gereğini yaparak güzel iş çıkardı. Eksiklerimiz elbette var ve bunların üzerine çalışmalar yapıp, U18 Türkiye Şampiyonası’na daha güçlü gideceğiz. Son olarak da ragbinin bu denli gelişmesi, takımların çoğalması, vatanımızın dört bir yanından Şırnak’tan, Diyarbakır’dan, Denizli’den, Çorum’dan vs. takımların gelmesi, gerçekten takdire şayan. Turnuvada ve ragbinin gelişmesinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Her şey mükemmeldi.” dedi.
Oyunun sac ayaklarından biri de hakemler. Rekabetin adil bir şekilde gerçekleşmesi için uğraşıyorlar. Şampiyonalar sonrası takımlarla yaptığım görüşmelerde, antrenörlerimizden yakınmalar duyarım onlar hakkında. Oyunun temel bileşenlerinden olmalarına rağmen, çok fazla seslerini duymayız. Bu şampiyonayı bir de hakem gözünden değerlendirelim istiyorum. Şampiyona boyunca birçok maç yöneten Ebru Güdek Danışmaz’ın düşüncelerini öğrenmek için şampiyonayı değerlendirmesi istedim. Ebru Hoca, ”Turnuva genel olarak güzel ve ragbi dolu geçti. Gün geçtikçe artan takım sayılarını ve farklı illeri aramızda görmek, açıkçası beni mutlu ediyor. Katılımcılar arasında olup, kulüp bazında da yarışan okul takımları kendilerini belli etti diyebilirim. Ama kulüp olarak katılmayan takımlarımızın da iyi hazırlandığını, istekli olduklarını ve U18 milli takımı içinde potansiyeli bulunan sporcuların var olduğunu söyleyebilirim. Antrenör ve sporcularımız, kural bilgisi olarak tam anlamıyla yeterli değiller. Tabii ki öz eleştiri yapmak gerekirse, biz hakemlerinde kendisini geliştirmesi ve üstüne katması gerekiyor. Hakemler olarak hata yapmıyoruz diyemem. Ama hatalarımızı en aza indirmek adına, maça çıkan orta, yan ve masada kalan bütün hakemlerimizle maçları pür dikkat izleyip, hataları en aza indirmeye çalışıp, ortak hareket ettik ve buna özen gösterdik. Gözlemlerime göre sporcuların ve antrenörlerin hakemlere genel olarak davranış ve tutumları olumlu yönde diyebilirim. İstemesek de ara ara olumsuz davranışları görüyoruz. Bu aslında zincirleme olan bir durum diye düşünüyorum. Ragbi kültürü dediğimiz kültürde olmayan ve futboldaki bazı durumlarla karıştırılan olaylar olabiliyor. Tepki olarak takımı sahadan çekme vs durumları gördük. Böyle durumlar ragbide gördüğümüz olaylar değil. Hem antrenör hem sporcu hem de hakemler olarak, öncelikle bu sporun değerlerini çok iyi anlayıp, bu değerlere göre hareket etmemiz gerekiyor. Bu sporu, ayrıştırıcı olarak kullanmak için değil de içindeki olumlu, birleştirici yönlerini yaymamız gerek ve sporcularımıza da bunu aşılamamız gerek diye düşünüyorum. Hakem olarak, yönetmekten ve izlemekten zevk aldığım maçlar oldu turnuvada. Okul sporlarında böyle heyecanlı maçları görmek, ragbinin geliştiğini ve U18 yaş kategorilerinde yetenekli sporcuları görmek, beni gelecek yıllar için başarı anlamında da umutlandırdı. Katılan tüm sporculara ve onları ragbiyle tanıştıran ve emek veren bütün hocalarımıza canıgönülden teşekkür ediyorum.” diyerek, görüşlerini bildirdi.
Kızılcahamam’ın ev sahipliğindeki şampiyonanın ardından, ödüller sahiplerini buldu; ilk deneyimler yaşandı; Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen okul takımları arasında ragbi bağı oluşturuldu. Her geçen yıl katılımcı sayısında artış yaşayan bu organizasyon, antrenör ve sporcuların gayretleriyle, oyun olarak da kendisini yukarıya çekecektir. Çalışıp, öğrenmeye devam…