Ragbi günlükleri 165
Türk ragbisine yakın zamanda katılan bir oluşum var. Duyulduğunda, birçok ragbi severi heyecanlandıran bir oluşum: Ragbi Kulüpler Birliği. Kuruluşunu ilan ettikten sonra kısa sürede görev dağılımını gerçekleştiren dernek, çalışmalarına hızlı bir başlangıç yaptı. İlk projeleri; geçmişte yapılan, ancak kesintiye uğramış olan İstanbul Sevens Kupası’nı tekrardan canlandırmak oldu.
Kuruluşuyla birlikte ragbi severlerin ilgi odağına yerleşen, buna rağmen birçok bilinmezi de içinde barındıran Ragbi Kulüpler Birliği’ni daha yakından tanımak, aklımızdaki soru işaretlerini netleştirmek için Dernek Başkanı Sayın Doğan Doğan ile bir röportaj gerçekleştirdim. Hazırlayıp, yazılı olarak gönderdiğim sorulara, yine yazılı cevaplarını göndermek suretiyle karşılık verdi Doğan Hoca. İstanbul Sevens Kupası’nın yoğun hazırlık programı arasında, kısıtlı bir sürede de olsa zaman ayırıp, sorularımı yanıtlayan Doğan Hoca’ya teşekkür ediyorum.
ZAFER ERAY(ZE): Doğan Hocam, ragbiyle nasıl tanıştığınızdan bahsederek başlayalım.
DOĞAN DOĞAN(DD): Güreş kulübünden bir arkadaşımın tavsiyesi ile ragbiye başladım.
ZE: ”Ragbi Kulüpler Birliği” oluşumuna öncülük eden birkaç kişiden birisiniz. Böyle bir oluşuma gitme ihtiyacını neden hissettiniz? Oluşumun amacını merak ediyoruz.
DD: Uzun süredir, konusunda uzman birkaç spor hukukçusu arkadaşımla iletişimdeyim. Konu, ragbi dışında, sporcuların ülke bünyesinde uğradıkları adaletsiz durumlara ve hak edişlerin peşine düşme noktasında destek olmaktı. Spor cenahından gelmeyen küçük mafyaların elinde, futbol kulüplerinden tutun da 2. ve 3.liglerdeki oyuncuların haklarını, 69 federasyondan oluşan ülke sporcuların kapılarını çalacakları bir dernek kurma planım ile başladı. Bu denli profesyonelleşmemiş ragbi branşı ile başlamak, adım oldu bizler için. Oyuncu, kulüp, antrenör haklarını, sağlığını, eğitimini; branş konusunda pasif kalan organizasyonlarını etkinleştirmek, haklarını hukuki ve resmi yollar ile destek olmak (federasyonun branşın gelişiminde destek olmak maksadı) ile bir araya geldik. Öncü olmaya sebep olan Selçuk Cömert, Miraç Ertürk, Ferhat Fidan’ın bir araya gelerek Ragbi Kulüpler Birliği’ni kurmaya karar verdik. Görev dağılımı olarak şu an: Başkan: Doğan Doğan, Başkan Yrdm: Ahmet Eren Kılıç, Genel Sekreter: Esen Gül, Üye: Miraç Ertürk, Üye: Selçuk Cömert, Üye: Ferhat Fidan, Üye: Alperen Kademli şeklinde görev aldık. Kararları, 7 kişinin imzası ile gerçekleştiriyoruz.
ZE: Kuruluş aşamasından önce, Türkiye’de faaliyet gösteren her ragbi kulübüne ulaştınız mı? Konuştuğunuz kulüplerden nasıl bir geri dönüş aldınız? Çatınız altında buluşulma durumu nasıl?
DD: 17 kulüp ile iletişime geçtik. Bir kısmı ile sözlü anlaşmaya vardık. Bir kısmı ile yazılı üyelik gerçekleştirip ve yönetimde yer verdik. Eylül ayında, İstanbul’da planladığımız ”Olağanüstü Genel Kurul”a Türkiye’de yer alan bütün kulüpleri davet edeceğiz.
ZE: Derneğin görev dağılımına baktığımızda, görev alan isimlerin herbirinin, kendi kulüplerinde de yönetici olduğunu görüyoruz. Birliğin, her kulübe eşit mesafede olacağını nasıl garanti ediyorsunuz?
DD: Görev dağılımı, işin yürümesinde aktif görev alacakların, gönüllülük esasıyla bir araya gelmesiyle oluştu. Eşit mesafede davranmayacaklara, ”Ali Cengiz” oynayanlara yer vermedik, vermeyeceğiz. Bu bağlamda, bahsettiğiniz ahlak yoksunu liyakatsiz insanlar, altı yıl federasyonda görev aldı. Bizim bir araya gelişimiz ise, “Ragbiyi Araç değil Amaç edinmek”. Bu, bizim kuruluş mottomuz. Buna ters davranan üyelerden uzaklaşmak, karar defterine yazı yazıp uzaklaştırmak kadar basit. Buna ben de dahilim.
ZE: Türkiye Ragbi Federasyonu’yla ilişkileriniz ne durumda? Ragbi Kulüpler Birliği’nin kuruluşuna nasıl bir tepki geldi? Gelecek adına, bu ilişkiyi nasıl inşa edeceksiniz?
DD: Federasyon Başkanımız Sayın Nahit Şahin ile başkanlık seçimi öncesi iletişimdeydik. Federasyon görev dağılımı, yönetim olarak iletişimimiz gün geçtikçe ragbiyi yukarı taşıyacak seviyede iyi ilerliyor.
ZE: Dernek olarak ilk organizasyonunuz, ”İstanbul 7’li Ragbi Kupası(İstanbul 7s Cup)” olacak. Geçmişte yapılan ve ara verilmiş bir organizasyonu tekrardan canlandırıyorsunuz aslında. Hazırlıklar ne aşamada? Katılımcıların durumu vs. Genel bir değerlendirme alalım sizden.
DD: Turnuva için kısa sürede sponsorluk çalışmaları ve organizasyon iletişimi içine girdik. Katılım sağlamak isteyen profesyonel-amatör ragbi kulüpleri; yıllık bütçe, turnuva, kamp ve tur planlaması yaptıklarından birçoğu için sürpriz olduk. Bu yüzden, birçok ülke kulübünün 2024 yılı programlarına dahil edildik. Sürpriz ülke ve kulüplerin yer alacağı 2024 İstanbul Sevens Cup, Avrupa’da düzenlenilen en büyük, en fazla ülke milli takımları ve kulüplerinin katılım sağlayacağı özel turnuva olacağını düşünmekteyim. Kadın-erkek kulüpleri ile İstanbul’u, turizm ve ortak harita olacağı, tercih edilen bir durak yapacağız.
ZE: Planlanmış başka projeleriniz de var mı? Benim en çok merak ettiğim, eğitim alanındaki planlarınız. Ragbi antrenörlerimizin sayısı hızla artsa da niteliğimiz tartışmalı biliyorsunuz.
DD: Federasyon Başkanımız Sayın Nahit Şahin ve Asbaşkan Oğuzhan Danışmaz’a talepte bulunduğumuz, en azından “Milli sporcuların sağlık sigortasının, sadece yol sigortasından ibaret olmaması, kamp süreci ve yurt içi, yurt dışı sağlık sigortalarının yapılmasını hatırlatacağız.” Hukuksal süreçleri hızlandırıp, dernek üyesi olan avukatlarımızın aracılığıyla, hak talepleri için Türkiye liglerindeki oyuncu ve antrenörlerin hak edişleri ile ilgili takipte bulunacağız. Turnuva sonrası açıklayacağımız, sözleşme yapacağımız sponsor firmalarından aldığımız maddi ve ürün destekleriyle, ihtiyacı olan kulüplere ragbi ekipmanları, destek asistan ekipmanlar ve aksesuarlar yollayacağız. Alt yapıyı destekleyip, kulüplerde alt yapı taraması için federasyona destek olacağız. Bölge bölge belirlediğimiz, alanında uzman gönüllü antrenör ve hakemlerimizin katkısıyla, kulüplere teknik desteğe gidilmesi planlarımız arasında.
ZE: Eklemek istediklerinizle tamamlayabiliriz.
DD: Türk ragbisi için bir araya gelen bu oluşumu desteklemek amacıyla, herkesi, yayımlayacağımız üyelik kaydına davet edeceğiz. Yalnız değilsiniz, yalnız değiliz. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bulunan kurum çocuklarını desteklemek, rehabilite etmek için geliştirdiğimiz projeler ile sosyal entegrasyon, sosyal kazanım için İstanbul ve diğer büyük illerde, alt yapı takım planlamaları yapmaktayız. “ARACIMIZ DEĞİL, AMACIMIZ RAGBİ”. Bizlere, yani ülke ragbisine maddi, manevi, teknik bilgi desteğinde bulunmak isteyen veya kendisi destek isteyen kurum-kuruluş, oyuncu, antrenör ve kulüplerin bizler ile iletişime geçmesi için iletişim adresimiz: ragbikuluplerbirligi@gmail.com
Teşekkürler.