Ragbi Günlükleri: 18

Ragbi Günlükleri’nin bu haftaki yeni yazısında, yine bir misafirimiz olacak. Türk ragbisinin önemli figürlerinden birini, milli takımlar baş antrenörü Cherokee Sylvain Ngue’yi konuk edeceğiz.Hoş geldiniz…

Koç Cherokee,2017 yılından beri ragbi milli takımımızın başında görev yapıyor.Ancak,Türk ragbisine girişi birkaç sene daha eski.Kendisiyle,oyunculuk ve koçluk kariyeri,Türk ragbisi,Türk oyuncular,Türk ragbisinin geleceği gibi birçok konu üzerine konuştuk.Türkiye Ragbi Milli Takımı antrenörümüz Sayın Cherokee Sylvain Ngue’ye,Ragbi Günlükleri’ne katılımı için teşekkür ediyor ve röportaja geçiyorum.


ZAFER ERAY(ZE): Okuyucumuza sizi tanıtarak başlayalım. Cherokee Sylvain Ngue kimdir? 
CHEROKEE SYLVAIN NGUE(CSN):Kendimi ifade etme ve Türk Ragbisini tanıtma fırsatı verdiğin için sana teşekkür ederek başlamak istiyorum. Bir ragbi sevdalısı olarak Kamerun’da doğdum. 45 yaşındayım. Evliyim ama çocuk sahibi değilim.
ZE:Ragbiye ilginiz nasıl başladı? Sporculuk ve antrenörlük kariyerinizden bahseder misiniz?
CSN:Ragbiyle tanışmam Mr. Mbembe sayesindedir. Kendisi 2018 yılında maalesef aramızdan ayrıldı. Huzur içinde uyusun. Bana ragbiyi öğreten, ilk defa takımına davet eden ragbi antrenörümdü. Bu oyunu sevdim ve hala içerisindeyim. 1998 yılında başlayan oyunculuk kariyerimi, 2016 yılında sonlandırdım. 
Douala Ragbi Kulübü’yle birlikte iki defa Kamerun şampiyonu ve iki defa da Kamerun Kupası şampiyonu oldum. Dakar’daki Caimans Ragbi Kulübü’yle Senegal Kupası’nı kazanıp, lig ikinciliği yaşadım. 2003 ve 2008 yılları arasında, hem 15’li(rugby union) hem de 7’li(rugby sevens) ragbide, 20 defa milli formayı giydim. Mayıs 2016’da, Lyon’daki jübilemle birlikte oyunculuk kariyerimi sonlandırdım. 
Koçluk kariyerim ise, hala aktif bir oyuncuyken 2014 yılında başlamıştı. 2014 yılında, Dakar’daki Caimans Ragbi Kulubü’de oyuncu-koç rolünü üstlenmiştim.O yıl,Senegal 15 Ragbi 2. Ligi’ni şampiyon olarak tamamladık.2015 yılında,yine oyuncu-koç olarak yer aldığım Odtü Ragbi ile Türkiye Şampiyonluğu’nu yaşadık.2016 yılında,bu sefer başka bir Ankara takımında,Hacettepe’de oyuncu-koç olarak yer aldım.2017 yılından beridir de Türkiye 7’li ve 15’li Ragbi Milli takımlarında baş antrenörlük görevini sürdürmekteyim.Ayrıca,hakemlik ve hakem hocalığı da yapıyorum.4 yıldır,Senegal Ragbi Federasyonu’nda hakem hocalığı görevine de devam ediyorum.


ZE:Türkiye Ragbi Milli takımına koç olana kadar,Türkiye’de ragbiye dair neler yaptınız?
CSN:Odtü ve Hacettepe’ye koçluk yaparken, bir süre oynama şansım oldu.Ayrıca, Ankü Ragbi ve Eskişehir Ragbi’nin antrenmanlarına katılarak,Onlara yardımcı oldum.Oyun ve hakemlik üzerine bilgilerimi paylaşmaya devam ediyorum. 


ZE:2017 yılından beri,Türk Ragbi milli takımının gelişimi hakkında neler söylersiniz?
CSN:Geçtiğimiz üç yıl, güzel bir süreçti.Yerel liglerimizden bahsedecek olursak, kadın ve erkek oyuncu sayılarımızı arttırdık. Tüm kategorilerde(küçükler, gençler, büyükler)daha fazla rekabet sağlandı.Ragbi, Türkiye’de daha çok bilinir hale geldi. Spor medyası ve sosyal medya, ragbiyle ilgili haberlere daha çok yer vermeye başladı.
Uluslararası müsabakalarımızda ise, milli takımlarımız beş farklı kategoride Avrupa Ragbi Birliği(Rugby Europa) müsabakalarında mücadele ediyor.Türkiye Ragbi milli takımı,15’li ve 7’li(erkek-kadın) disiplinlerinde,tamamı Türkiye yerel liglerinden yetişen oyunculardan oluşuyor.7’li Ragbi kadın ve erkek takımlarımızla başarılı sonuçlar elde ederek, Rugby Europa’da bir üst lige, yani 7’s Trophy Serisine yükseldik.15’li Ragbi erkek milli takımımızda,2019 yılı içerisinde Avrupa Konferans 2’ye yükselme başarısını gösterdi.U18 kadın ve erkek takımlarımızda U18 7’s Trophy’de yolumuza devam ediyoruz.
Tüm bu iyi sonuçlara rağmen, Avrupa’daki en iyi uluslarla rekabet edebilmek için hala çok çalışmamız gerektiğini kabul ediyorum.


ZE: Mevcut şartlarda, Türk Ragbi milli takımlarının hedefleri ne olmalı?
CSN: Önümüzdeki sezon için hedeflerimiz:7’li Ragbi Kadın milli takımımız,7’s Trophy’de ikinci yılını geçirecek. 7’s Trophy’de birinci, ikinci veya üçüncü basamağı hedeflemeliyiz.7’li Ragbi Erkek milli takımımız, bu sezon ilk defa 7’s Trophy’de yer alacak. İlk aşamada, burada kalmaya devam etmeliyiz. İlk yılda, 5-8 arası iyi bir sonuç olacaktır.7’li Ragbi U18 takımlarımızdan bahsedecek olursak; erkek takımımız, üç yıldır aynı kategoride mücadele ediyor.Artık,bir üst lige(7’s Championship) yükselmeliyiz.Kızlarımızda ise, ilk defa bir uluslararası turnuvada yer alacağız.En iyi ihtimalle 4-8 arasında yer almaya çalışacağız.Ancak, kürsüye çıkarsak da neden sürpriz olsun.15’li Ragbi erkek takımımız ise, Avrupa Konferans 1’e yükselmek için tüm hazırlığını yapmalı.


ZE: Türk ragbisini geliştirmek için neleri daha iyi yapmalıyız?
CSN:Türkiye’de ragbiyi geliştirmenin sırrı,Türk ragbi camiasındaki herkesin Eğitim ve Öğretimidir. Eğitimciler,koçlar,hakemler,hakem hocaları,maç gözlemcileri,oyuncular…Hep birlikte,oyun bilgimizi ve tecrübemizi geliştirmeliyiz.Ayrıca,ragbi okulları kurulmasına yardımcı olmalı,yetenekli gençleri yetiştirmek için uğraşmalıyız.Ve yine, daha çok yerel lig düzenleyerek, oyuncuların oynayarak tecrübe kazanmalarını sağlamalıyız.


ZE:Türk oyuncuların yetenekleri ve oyun bilgileri üzerine ne söylersiniz? Oyuncular antrenman yapmaya istekli mi?
CSN:Yerel liglerdeki Türk oyuncular için çok iyi izlenimlerim var. Teknik olarak, tecrübeli ve tecrübesiz oyuncuların akıllı bir karışımı.Henüz gençler ve muazzam fiziksel yeteneklere sahipler. Ayrıca, hepsi ulusal bayrağı savunmak için çok gururlu ve ölmeye hazırlar. Bu da Türk oyuncuları ve Türk milli takımlarını karakterize ediyor.


ZE:Türkiye’de oynanan yerel ligler, yani 7’li ve 15’li ligleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Takımlar neleri daha iyi yapmaya gayret etmeliler?
CSN:7’li Ragbi Liglerinin(erkek, kadın,U18); teknik, fizik,oyun bilgisi, bir sezonda daha fazla maç yapmak gibi kriterlerde olumlu yönde geliştiğini söyleyebilirim.15’li Ragbi Ligi ise; daha iyi yapılandırılmış, forvet(iri oyuncuların aktif olduğu)oyun kültürüne sahip takımlar tarafından domine edilir(Odtü, Ottomans, Hacettepe).Diğer kulüpler zorlanabilir.Çünkü, rekabetçi forvet oyuncuları yetiştirmek zaman gerektirir.Önümüzdeki yıllarda 15’li Ragbi ligi, tecrübe kazanacak yeni oyuncular ve takımlarla daha dengeli olacak.


ZE: Türkiye’de gençlerin 
ilgisini ragbiye nasıl sağlarız?Ragbiye ilgi duyan gençlere ne tavsiye vermek istersiniz?
CSN:Türkiye Ragbi Federasyonu,ragbinin Okul Sporları Federasyonu bünyesine girmesini sağlayarak doğru bir iş yaptı.Birkaç yıl içerisinde, güzel sonuçlar elde edeceğiz.Ragbiyle ilgilenen gençlere şunu söylemek isterim:Ragbi, hayatın okulu gibidir.Sizlere; saygı, disiplin, cesaret, özgüven, adalet, dayanışma gibi değerleri öğretir.Bu değerler, herkesin hayatını güzelleştirir. 


ZE:Edirnelilere ve Türk ragbi camiasına son mesajınızla bitirebiliriz.
CSN:Edirne’ye birçok defa geldim ve iyi karşılandım.Evimdeki rahatlığı,Edirne’de bana hissettirdiniz.Bu fırsatla birlikte Edirne’deki tüm ragbi camiasına,Edirne’deki milli oyuncularımıza, Ömer KOLTUK’a, Şamil Doğu DELEN’e teşekkür ederim.Trakya Ragbi ile ortak bir kamp yapmak için Aykut KANAÇLAR tarafından Edirne’ye davet edilmiştim.Programım izin verdiğinde,Edirne’ye gelmekten mutluluk duyacağım. Zafer,şehrinde ragbiyi geliştirmek için tüm yaptıklarından dolayı seni tebrik ederek sözlerimi tamamlamak istiyorum. 
GO! GO! GO! Edirne Rugby

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!