Ragbi Günlükleri 36

  Ragbi, sertlik ve mücadelenin üst düzeyde olduğu bir spordur. Bu sporla uğraşıyorsanız, fiziksel olarak hazır halde olmanız gerekir. Türk kamuoyunda giderek bilinirliği artan bu sporun sadece erkek sporculara yakıştırılmasına, ragbi denince zihninizde erkek sporcuların canlanmasına izin veriyorsanız, hata yapıyorsunuz.
        Dünyada ve ülkemizde gözü kara, bu spora âşık çok sayıda kadın sporcu var. Sertlikse sertlik, mücadeleyse mücadele… Ragbinin bütün erdemlerine bağlı kalarak ve bu oyunun hakkını vererek oynuyorlar. Ragbi Günlükleri’nin okuyucularına işte bu kadınlarımızı, Türkiye’de ragbinin ilerleyebilmesi için çaba gösteren kadın takımlarımızı tanıtmak istiyorum.
       Serinin üçüncü yazısında konuğum, Kadıköy Ragbi Kulübü kadın takımı antrenörü Şafak Öztürk olacak. Kendisine katılımı için teşekkür ediyor ve röportaja geçiyorum

safak ozturk1 | Edirne Ahval Gazetesi
ZAFER ERAY(ZE):Okuyucularımıza seni tanıtarak başlayalım.
ŞAFAK ÖZTÜRK(ŞÖ): Şafak Öztürk ben.1992 Ağrı doğumluyum.Yaklaşık 20 yıldır sporcuyum.Marmara Üniversitesi BESYO’dan mezunum. 10 yıldır Fitness eğitmenliği ve Atletik Performans geliştirme üzerine çalışmalar yapıyorum. Güreş ve Ragbi’de milli sporculuk unvanına eriştim.Ragbiye, 2014 yılında Kadıköy RK’da başladım ve aktif olarak oynuyorum.
ZE:Ragbiyle tanışma hikâyeni de öğrenebilir miyiz?
ŞÖ:Bir arkadaşımın vesilesiyle başladım diyebilirim. Aslında Kadıköy’de başlamadan birkaç yıl önce Zeytinburnu’na kadın takımı kurmak isteyen biriyle iletişime geçmiştik ve bir antrenmana gitmiştim. Fakat o dönemde kadınlar için çok yeni bir branştı ve henüz önü görülmüyordu. Sonrasında, 2014 yılında Kadıköy’de kadın takımının kurulduğunu duyunca başlamış oldum.
ZE:Kadıköy Ragbi kadın takımı nasıl kuruldu? Bugünlere nasıl geldi anlatır mısın?
ŞÖ:Erkek takımımız Türkiye’nin en eski ve köklü kulüplerinden biri ve neden kadın takımımız olmasın diye düşünüp, harekete geçmişler. 2014 yılında üç beş kişiyle antrenmanlara başlanılıp zamanla kırk kişi aynı antrenmanda olduğumuz oldu. Elbette kolay olmadı bu günlere gelmemiz. Fakat bizi bir arada tutan şey, takımımıza ve renklerimize olan tutkumuz.
ZE:Oyuncuları nasıl bir araya getiriyorsunuz? Oyuncu havuzunuz üniversiteli gençlerden mi oluşuyor? Takımınıza katılmak isteyen bir ragbi meraklısı nasıl ulaşabilir size?
ŞÖ:Kadın Ragbi oyuncusunu bulup yetiştirmek gerçekten çok zor. Bizi genelde çevrelerinden duyup geliyorlar. Lokal olarak bir ünümüz var. Genelde instagram hesabımızdan iletişime geçiyoruz. @kadikoyladies
ZE:Antrenmanlarınızdan bahsedelim. Planlama yaparken nelere dikkat ediyorsunuz? Haftada kaç gün antrenman yapıyorsunuz? Tesis ve malzeme imkânlarınızı anlatır mısın? 
ŞÖ:Haftada iki gün antrenmanımız var. Fakat genelde çoğunluğun çalışmasından dolayı Pazar günü herkesin katıldığı antrenman oluyor. Oyuncu sirkülâsyonu olan bir takımız. Yeni gelenlerimiz çok oluyor. Genelde, onlara ragbinin temellerini öğretiyoruz. Kadıköy Belediyesi saha imkanı sağlıyor, geri kalan imkanlarımızı çevremizden destek ve sponsor alarak gideriyoruz.
ZE:7’li ragbinin yanında 13’lü ragbi de oynuyorsunuz. Katıldığınız turnuvalardan bahsedelim. Takımınızın turnuva performanslarını değerlendirir misin?
ŞÖ:Asıl amacımız 7’li Ragbi’de takımımızı her zaman geliştirmek. 13’lü Ragbide ise asıl amacımız 7’li maçlarında çok süre alamamış yada gelişmekte olan oyuncularımızı oyunda tutarak gelişimlerine katkıda bulunmak. Bu yüzden, 13’lüde iddialı bir takım olduğumuzu söyleyemem. Fakat diğer oyunlarda her zaman iddialı bir takımız.
ZE:Oyun anlamında da bir değerlendirme alabilir miyim? Oyun gelişiminiz üzerine ne söylemek istersin?
ŞÖ:Oyun olarak daha çok takım oyunu oynuyoruz. Sürekli bir iki kişi üzerine kurulu bir oyun düzenimiz yok. Maçın gidişatına göre oynuyoruz diyebilirim.
ZE:Takımınızın gelecek planları neler? Kısa-orta-uzun vadede hangi konularda ilerlemeyi düşünüyorsunuz?

safak ozturk | Edirne Ahval Gazetesi
ŞÖ:Bu süreci en az hasarla atlatıp antrenmanlara devam etmek istiyoruz açıkçası. Orta vadede ise, önümüzdeki sezonu ilk üçte bitirmek hedefindeyiz. Uzun vadede ise, bu takımın her zaman var olmasını sağlamak istiyoruz. Sanırım şuan kadın ragbisinde faal olarak Türkiye’nin en eski kulübüyüz.Bunu gelecek nesillerde devam ettirmek amacındayız.
ZE:Milli takımlara oyuncu gönderen bir kulüp olduğunuzu biliyorum. Şimdiye kadar hangi disiplinlerde, kaç sporcuyu milli takımlara gönderdiniz?
ŞÖ:7’li milli takıma üç oyuncu, 13’lü milli takıma dokuz oyuncu gönderdik.
ZE:2018 yılında, 7’li Ragbi kadın milli takımımız konferansında Avrupa 2.si olurken, o kadroda sende bulunuyordun. Yaşadığın hissiyatı anlatır mısın?
ŞÖ:2018 yılı Türk Ragbisi için bir ilkti. Bu başarının içinde yer almak onur ve gurur vericiydi.Çok güzel bir birlik ve dayanışma vardı o yıl takım içerisinde.
ZE:Ülkemizdeki kadın ragbisi ve milli takımımızın gelişimi hakkında ne düşünüyorsun? 2. Kademe belgeli bir antrenör olarak görüşlerini merak ediyorum.
ŞÖ:Açıkçası daha çok geliştirilebilecek olması gerekiyor. Bunun için oyuncu havuzunu daraltmak yerine çoğaltacak eylemlerde bulunulması gerektiğini düşünüyorum. Yeni oyuncular ve yeni takımlar gerekiyor bunun için. Asıl başarının bu olduğuna inanıyorum. 2018 yılındaki başarının ardından milli takımın her konuda daha çok yukarı ivme alması gerekiyor. Fakat geçen sezon bu koşullar sağlanamadı.Umarım önümüzdeki sezonlarda gerekli koşullar sağlanır ve milli takımımız daha iyi başarılar elde eder.
ZE:Pandemi sürecinden nasıl etkilendiniz? Bir araya gelip antrenman yapma şansınız oldu mu?
ŞÖ:Pandemi süreci gerçekten kötü bir süreç ve devam ediyor. İkinci yasaklar gelmeden hemen önce antrenmanlara başladık aslında. Yaklaşık beş antrenman yaptık. Vaka sayılarındaki artışla beraber iptal ettik tekrar. Sonrasında sahalar kapatıldı zaten. Zor bir süreçten geçiyoruz.
ZE: Ülkemizde ragbi henüz amatör seviyede oynanıyor. Buna karşın, takımların ana kalem giderleri oluyor. Forma olsun, ekipman olsun, ulaşım ve konaklama olsun bir şekilde karşılanması gerekiyor. Bu işler için nasıl kaynak yaratıyorsunuz? Sponsorlarınız, destekleriniz var mı? 
ŞÖ:Biz bu konularda gerçekten uğraşıyoruz. Asıl amacımız sporcunun cebinden para çıkmaması. Çevremizden destek ve sponsorluk talebinde bulunuyoruz. Saha desteğimizi Kadıköy Belediyesinden temin ediyoruz. Geri kalan giderlerimize en önemli destekçilerimiz TN Yapım ve Budan ailesi.
ZE:Ragbiye merak duyan Türk gençleri için soruyorum. Neden ragbiye başlamalılar? Bu spor onlara ne katacak? Senin hayatına nasıl bir etki bıraktı?
ŞÖ:Ragbi genelde dışarıdan bakıldığında korkutucu bir branş. Atletizmine güvenen yada atletik olmak isteyen herkesin rahatlıkla yapabileceği bir branş olduğunu düşünüyorum. Ragbi bu coğrafya insanına çok uygun.Bir nevi taktiksel ve fiziksel bir savaş.Ben hobi olarak başladım ve hayatımın bir parçası oldu.Elbette avantajları ve dezavantajları var. Fakat başlayınca bırakamayacağınız bir tutku.
ZE:Son sözlerinle tamamlayabiliriz.
ŞÖ:Bu süreci en az hasarla atlatıp daha güzel günlerde ragbi oynamak ve ragbi kültürünü yaşatmak dileğiyle.

kadikoy kadin takimi | Edirne Ahval Gazetesi
87146935 3114983551864858 669953067826806784 o | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!