Ragbi Günlükleri 38
Ragbi, sertlik ve mücadelenin üst düzeyde olduğu bir spordur. Bu sporla uğraşıyorsanız, fiziksel olarak hazır halde olmanız gerekir. Türk kamuoyunda giderek bilinirliği artan bu sporun sadece erkek sporculara yakıştırılmasına, ragbi denince zihninizde erkek sporcuların canlanmasına izin veriyorsanız, hata yapıyorsunuz.
Dünyada ve ülkemizde gözü kara, bu spora âşık çok sayıda kadın sporcu var. Sertlikse sertlik, mücadeleyse mücadele… Ragbinin bütün erdemlerine bağlı kalarak ve bu oyunun hakkını vererek oynuyorlar. Ragbi Günlükleri’nin okuyucularına işte bu kadınlarımızı, Türkiye’de ragbinin ilerleyebilmesi için çaba gösteren kadın takımlarımızı tanıtmak istiyorum.
Yeni kurulan takımlarla birlikte ragbi, Türkiye’nin dört bir tarafında oynanır duruma geldi. Türkiye’nin farklı coğrafyalarında yaşayan gençlerimiz, ragbiyle tanıştı. Bu haftaki yolculuğumuzu Doğu Karadeniz’e, Rize’ye doğru yapacağız. 2020 sezonunda ulusal liglere ilk defa giriş yapan yeni bir takımı tanıyacaksınız: Rize Güneysu Spor Kulübü. Türk ragbi camiasının da henüz yakından tanımadığı Rize ekibini, siz okuyucularımız için tüm yönleriyle tanıtmaya çalışacağım. Katılımları için takım antrenörü Yunus Emre Bostan ve kadın takım kaptanı Hande Eriş’e teşekkür ediyor ve röportaja geçiyorum.
ZAFER ERAY(ZE):Okuyucularımıza sizi tanıtarak başlayalım.
YUNUS EMRE BOSTAN(YEB):Yunus Emre BOSTAN,1995 yılında Rize’de doğdum. Sporun hayatıma girişi, 2003 yılındajudo ile oldu. Judoda birçok kez milli takım sporculuğu yaptım. Türkiye’de birçok derecem var ve 16 yıl judo hayatım devam etti. Sonra Bartın Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nedevam ettim. Sporculuğumu bitirdikten sonra da aktif olarak antrenörlükle uğraşıyorum.
ZE: Ragbiyle nasıl tanıştınız?
YEB: Üniversiteye kayıt yaptırırken oradaki hocamız mülakatlarda görünce,‘Kesinlikle ragbi oynamalısın.’dedi. Okul takımımızda devamlı olarak oynadım ve kendimi geliştirmek için çalıştım.
ZE: Rize’de kurulan ve ulusal liglere katılan ilk ragbi kulübüsünüz. Nasıl başladı bu süreç? Şu ana kadar hangi adımları attınız?
YEB: Rize’ye döndüğümde, Gençlik ve Spor ve Güneysu Spor bünyesinde iki kulüp kurmak istediğimi belirttim. Gerekli görüşmeler ve çalışmalar sonucunda, kulüplerde ragbi branşınıaktif hale getirdik. Şu an kadın-erkek ve U18 takımları olmak üzere 65 lisanslı sporcum bulunuyor. İki yıldır Rize Ragbi Takımı antrenörlüğünü yapıyorum.
ZE: Kulübünüze ve yaptığınız spora ilgi nasıl Rize’de? İnsanlar nasıl karşıladı bu sporu? Geri dönüşleri merak ediyorum.
YEB: Rize’deki gençlerimiz çok sevdi bu sporu. Karadenizlilerin yapısında sertlik ve dayanıklılıkön plana çıktığı için Rize’de sporumuz oldukça ilgi gördü ve olumlu dönüşler oldu.
ZE: Farklı yaş gruplarında birçok sporcunuz var. Oyuncularınızı nasıl bir araya getirdiniz? Gençlere, aday oyunculara ulaşmak için neler yapıyorsunuz?
YEB: Bartın Üniversitesi’ndeki Ender Hocamız ve erkek takım kaptanımız Alperen Kaya ile birlikte yola çıktık. Alperen’le birlikte, Üniversiteler Ligi dışındaki liglerde de etkili olabileceğimizi düşündük ve bir araya geldik. Farklı branşlardaki antrenmanları izlerken, çocukları kendi takımımıza davet ettik ve ragbiyi sevdirdik.
ZE: Antrenmanlarınızdan bahsedelim. Çalışmalarınızda üzerine yoğunlaştınız özel antrenmanlar var mı? Ekipman ve antrenman sahası imkânlarınız ne durumda?
YEB: Antrenman olarak, bildiğiniz gibi Türkiye’de maalesef ragbi sahaları sayılı. Biz genelde uygun olmasa da çim sahada antrenmanlara devam ettik ve ediyoruz. Toprak saha etrafımızda olmadığı için bireysel antrenmanlara fitness salonlarında yaparak ilerledik.
ZE: 2020 sezonunda ulusal liglerde ilk defa yer aldınız. Büyük kadınlar, büyük erkekler veU18 erkeklerde 7’li ragbi disiplininde sahaya çıktınız. Konuşmaya kadın takımınızdan başlayalım. Takım nasıl bir araya geldi? Antrenmanlarınız, turnuva performansınız, takımın durumu… Kadın takımınızı birinci ağızdan tanıtalım istiyorum.
YEB: Takım, küllerinden doğru diyebilirim. Başarı için alınan kararlara uyan, birbirinden yetenekli, güçlü kızların bazen zorlandığı ama asla pes etmediği bir dönemden başarıyla geçmesi sonucu daha da birleşip bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Turnuvada yeni bir takım olmamıza rağmen bomba gibi patladık. Bir senede olabilecek en fazla antrenman sayısı ile güzel bir performans sergiledik. Takımın durumu oldukça iyi ve kadromuz gayet geniş. Olasılık ve duruma göre herkes herkesin yerine oynayabiliyor. Gerekli zemin hazır olduğunda takım yine aynı şekilde çalışmalara ve başarılara devam edecektir.
ZE: Peki erkek takımınız? 2020 sezonu 7’li Ragbi şampiyonu takımın hikâyesini sizden öğrenebilir miyiz?
YEB: Takım ruhu içerisinde, sene boyunca antrenmanlarımıza sporcularımız olsun, kaptanımız olsun gerçekten elinden gelenin fazlasını yaptılar. Şampiyonluk hikâyemiz, takım ruhu, birlik ve dayanışmayla oluştu.Takımın durumu oldukça iyi ve kadromuz gayet geniş. Olasılık ve duruma göre herkes herkesin yerine oynayabiliyor. Gerekli zemin hazır olduğunda takım yine aynı şekilde çalışmalara ve başarılara devam edecektir.
ZE: Türkiye Ragbi Federasyonu’nun girişimleriyle, ragbi alt yaş grupları arasında da oynanıyor. Sizin de U18 erkek takımınız mevcut. Genç arkadaşlarımıza nasıl ulaştınız? Onlar arasında bu sporun sevilip, yayılması için neler yapıyorsunuz? İlk turnuva performansınız üzerine de bir değerlendirme rica ediyorum. U18 kadın takımı için de girişimleriniz var mı?
YEB: Bizim hedefimiz, büyükler kategorisinde liglere katılmaktı. Sizlerde bilirsiniz ki alttan destek gelmezse yukarısı olmaz.Biz, U18 takımımızı kurarken alttan sporcu yetiştirmeyi, kendi sporcularımızla üst kademeye çıkmayı hedefledik ve başardık. İlk senemizde, hatta çocuklarımız ilk maçlarında yenilmiş de olsalar, oyunlarını geliştirmek için bolca maça, farklı illerden farklı takımlarla ortak antrenmana ihtiyaçları olduğunu gördük. O alanda etrafımızdaki takımlarla birlikte ortak kamplar yapmaya başladık. U18 kadın takımı olarak Antrenör sayımız yükselince, tabi ki U18 kadın takımımız olacak. Hedefimizde bu yılda u18 kadın takımı çıkarmak vardı.
ZE: Liglere katıldığınız ilk yıl, milli takımlara da sporcu gönderdiniz. Bahseder misiniz bizlere?
YEB: Bu yıl gerçekten çok çalışıp, hedefimiz olan milli takıma sporcu gönderebilmeyi başardık. 12 sporcumuz milli takım kadrosuna dâhil edildi.
ZE: Kulübünüzün kısa-orta-uzun vade de bir planlaması var mı? Sonraki sezonlar için ne düşünüyorsunuz? Rize’de ragbinin bilinirliği, aktif sporcu sayısının arttırılması üzerine neler yapmayı düşünüyorsunuz?
YEB: Kulübümüzde kısa-orta-uzun vadeli planlarımız var.Ama bunuda takımızın yeterlilik durumuna göre belirliyoruz. O yüzden, o anki duruma göre takımlarımızı maçlara dahil ediyoruz
ZE: Güneysu Belediye Başkanı Sayın Rıfat Özer, aynı zamanda kulübünüzün başkanlığını da yürütüyor. Sayın Başkan’ın ragbiye yaklaşımı nasıl? Belediyeden her türlü desteği alabiliyor musunuz?
YEB: Kulüp Başkanımız ve Belediye Başkanımız Sayın Rıfat Özer’e teşekkürü borç biliyoruz. Destekleri ve her zaman bizim yanımızda olması bizi mutlu ediyor. Kulübümüzde 11 aktif branş daha var. Daha fazla ödenek geldikçe sponsorlarımızdan, daha iyi bir şekilde ilerleğimizi biliyoruz.
ZE: Kulüp olarak bazı ziyaretler yapmışsınız. Bu ziyaretlerden aldığınız geri dönüşler nasıl? Rize’de ragbiye destekler büyüyecek mi?
YEB: Biliyorsunuz, yakınımızda Gürcistan gibi biryer var ve ragbide çok iyiler. Bizler,ortak görüşmeler sonucunda beraber birçok etkinlikte yer alacağımıza inanıyoruz. Bu yönde aktif bir çalışmalar başlatacağız. Özel veya uluslararası düzeyde, Rize’de Allah izin ederse birçok maç yaptırmayı düşünüyoruz. Federasyon Başkanımızı da bu süreçte hep arayarak iletişim kaldık ve olumlu birçok dönüş aldık.
ZE: 7’li Ragbi U18 erkekler milli takım heyetinde yer alan bir antrenör olarak size sormak istiyorum. 18 yaş altı gençlerimizin ragbideki geleceğini nasıl görüyorsunuz? Bu sporda kendilerini geliştirmek için neler yapmalılar?
YEB: Ragbi, Türkiye’de oldukça güzel yerlere gelecek. Bizlerde bu günleri görmek için elimizden geleni yapıyoruz. Gençlerimiz halen geç kalmış sayılmazlar demek istiyorum ve gerçekten Türkiye’de çok yetenekli çocuklar var. Bu çocukları bulup, aralarından seçerek daha iyi yerlere gelmelerine yardımcı olacağız. Onların da Türk bayrağımızı ve Türkiye ragbisini daha iyi bir yere getirmek için çalışacaklarına inanıyorum.
ZE: Ragbiyi merak eden bir genç, neden ragbiye başlamalı? Ragbi, gençlerimize ne katabilir?
YEB: Güç ve çeviklik kadar cesaretin de önemli olduğunu belirtmeden geçersek olmaz. Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutacağını, ilerleyen zamanlarda nasıl başarabileceklerini anlatıyorum.
ZE: Pandemi sürecinden nasıl etkilendiniz? Antrenman yapabilme imkânınız oldu mu?
YEB: Pandemide antrenmanlarımızı maalesef yapamadık. Bu süreç, bizi baya etkiledi. Gençlik Spora da bağlı olduğumuzdan kendi kafamıza göre antrenmanlar yapamıyoruz. Onların izinleri içinde dâhil olabiliyoruz. Ama yüz yüze eğitime devam edemesek de birlikte bu süreci en etkili şekilde yürütmeye çalışıyoruz.
ZE: Eklemek istediğiniz son sözlerinizle tamamlayabiliriz.
YEB: İlk günden itibaren, ragbi branşını öğrenmemize ve ilerlememize destek olan, her an yanımızda yol gösterici olan Sayın Dr. Öğr. Üyesi Ender Eyüboğlu Hocamıza buradan teşekkürlerimi iletmek isterim. Rize’de bir ragbi takımı kurmak için çalışmalara başladığımızda, her konuda destek olup elimizden tutan Rize eski İl Spor Müdürümüz Sayın Mustafa Çelik’e, göreve yeni başlayan Sayın İl Müdürümüz Gürhan Yıldız’a, Güneysu Belediye Başkanımız Sayın Rıfat Özer’e ve Güneysu Gençlik ve Spor İlçe Müdürümüz Sayın Ramazan Öztürk’e teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Federasyon Başkanımız Sayın Murat Pazan’a kulübümüze gerçekleştirmiş olduğu malzeme teminlerinden, her an yakından gösterdiği ilgiden, düzenlediği liglerin güzel işleyişinden dolayı teşekkürü borç bilirim. Hiç yılmadan mücadele eden değerli sporcularımıza sonsuz teşekkür ederim.
Rize Güneysu SK kadın takımı kaptanı Hande Eriş’in sorularıma verdiği cevapları röportajın ikinci bölümünde okuyacaksınız.
ZAFER ERAY(ZE):Okuyucularımız için kendinizi tanıtıp, ragbiyle tanışma hikâyenizi anlatır mısınız?
HANDE ERİŞ(HE):Hande Eriş, Bartın Üniversitesi Spor Bilimler Fakültesi Rekreasyon Bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. Birinci sınıftayken, futbol sahasında birkaç kişinin paslaştığını görmüştüm. Araştırınca çekici gelmişti, oynayabileceğimi düşündüm ve o gün bugündür çok sevdim. Hala da oynuyorum.
ZE: Ragbiye başladıktan sonra hayatlarınızda ne gibi değişiklikler oldu? Takımlarınızdaki arkadaşlık ortamı nasıl? Ragbi üzerine sohbetlerinizden, hedeflerinizden bahseder misiniz?
HE: Her sporun kendine ait eğlencesini farkettim. Öğrendikçe daha çok sevdim ve her ayrıntısını öğrenmek istedim. Takım olgusu, aslında benim daha önceden bildiğim bir şeydi. Ama her takım yeni bir başlangıçtır. Her takımın farklı bir özelliği vardır. Aynı şekilde farklı bir sevgisi ve bağı vardır. Hem eğlenip hem de güzel bir şekilde yapabiliyorduk antrenmanlarımızı. Herkes birbirine saygı duyuyordu. En önemlisi de buydu. Her zaman daha iyisini ve en güzelini yapmak için kendi aramızda konuşur ve birbirimize destek verirdik. Tabi ki her takım gibi bizim de hedeflerimiz vardı ve bunun doğrultusunda konuşup yapmamız gerekenlerden bahsederdik.
ZE:2020 7’li Ragbi sezonunuz üzerine bir değerlendirme yapabilir misiniz? Neleri daha iyi yapmalısınız?
HE: Sezonda güzel işler yaptık. Herkesin kapasitesini ve neler yapabileceğimizi gördük. Bu işte hemen birincilik elde edilemeyeceğine, tecrübeyle daha güzel yerlere gelebileceğimize şahit olduk. Daha çok çalışmamız ve emek vermemiz gerekiyor
ZE: Sahada ragbinin heyecanını yaşayanlar olarak sizlere sormak istiyorum. Bir Türk genci neden ragbiye başlamalı?
HE: Spora ilk başladığınızda, bir yerinize bir şey olacağına dair korkularınız olacaktır. Ama ragbi aslında her şeyiyle bir bütün. Tabi ki her işe başlarken acemi oluruz. Demem o ki sadece ragbi olarak değil de her spora başlarken ben bunu yapamam diyerek başlamamalısınız. Hangi işi seviyorsanız onu yapmalısınız. Hangi spor size yatkınsa. Hiç alakası olmayan biri de ragbi oynuyor, deli gibi seven de. Herkesin oynayabildiği bu oyuna yakından bakın ve deneyin. Pişman olmayacaksınız.
ZE: Son sözlerinizle tamamlayabiliriz.
HE: Ülkemizde gelişmekte olan ragbi branşının duyulması ve sevilmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Sevdiğimiz işlerin peşinden gitmeliyiz. Zaten pes etmek hayatın hiçbir yerinde olmaması gerektiği gibi sporun da asla herhangi bir alanında olmamalıdır. Ragbiyi seviyoruz ve elimizden geleni yapacağız.