Ragbi Günlükleri 43

Dünyanın en çok izlenen, en çok sevilen sporlarından bir tanesidir ragbi. Dünya kupası maçları, milyarlarca insanı ekrana kilitler. Fenomen sporcuları, efsaneleri vardır. Küçücük çocuklar, ragbi topuna sarılıp uyurlar. Ekranda gördükleri, hayranı oldukları sporcuların yerlerinde hayal ederler kendilerini.

Dünyada çok sevilen ve bilinen bu spor, ülkemizde geç fark edilmiş olsa da son dönemde ivme kazandı. Bundan 10 yıl önce, belli başlı birkaç şehirde oynanan Türk ragbisi, son dönemde yeni kurulan takımlarla birlikte yeni coğrafyalarda hayat buluyor. Gençlerimiz; dünya için çok eski, ülkemiz içinse çok yeni olan bu sporu tanıyor, seviyor ve oynuyor. Önce üniversiteler bünyesinde örgütlenen ragbi, yeni kurulan ve mevcut spor kulüplerinin çatısı altında da kendisine yer bulur oldu. En son, Okul Sporları Federasyonu faaliyet takvimine giren ragbi, ortaokul ve lise çağındaki gençlerimizle de tanıştı. Ragbiyi tanıyan, oynayan gençlerimizin sayısı artıyor. Artık ülkemizin gençleri de ragbi üzerine hayaller kuruyor.

Ragbi Günlükleri’nde bu hafta, Edirne’den kalkıp uzun bir yolculuk yapacağız. Türkiye’nin en batısından en doğusuna yapacağımız bu yolculukta, ragbi camiasının yeni yüzlerinden bir tanesini tanıyacağız. ‘Doğu’nun İncisi’ Van’da gençlerimizi ragbiyle tanıştıran Arya Ragbi Spor Kulübü, başkanlık ve antrenörlük görevlerini üstlenen Burhan Sönmez liderliğinde güzel işler yapıyor. Şehre yeni bir renk, yeni bir soluk getirdiler.

Burhan Hocamız, kolları sıvamış ve ragbiyi Van’da tanıtmak, gençlerimizi bu sporla tanıştırmak için yola çıkmış. Çalmadığı kapı kalmamış. Okullara gitmiş. Gençlere sıkılmadan anlatmış ve anlatmaya devam ediyor. Onun bu girişimleriyle, antrenmanlara başlamışlar ve ilk turnuvalarına 2019 yılında Okul Sporları Turnuvası’nda çıkmışlar. Ekipmanları yetersiz de olsa, oyuna olan tutkuları bütün zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı oluyor. ‘Sizlerde bir gün milli formayı giyebilirsiniz.’ dediğimde, ‘Gençlerin gözlerinin içi parlıyor.’ diyor Burhan Hoca. Van’da yeşeren ragbi tutkusunu konuştuk bu hafta. Oyunun Van’daki gelişimi, gençlerin ilgisi, antrenmanları, katıldıkları turnuvalar, gelecek planları gibi birçok konu üzerine sohbet ettik. Katılımı için Burhan Sönmez Hocama teşekkür ediyor ve röportaja geçiyorum.

ZAFER ERAY(ZE): Okuyucularımız için öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

BURHAN SÖNMEZ(BS):Ben Burhan SÖNMEZ, 2. kademe ragbi antrenörüyüm. Aynı zamanda, Arya Ragbi Gençlik ve Spor Kulübü kurucu başkanı ve antrenörüyüm.

burhan sonmez | Edirne Ahval GazetesiZE: Ragbiyle nasıl tanıştınız?

BS: 2017 yılında, İstanbul’dan Van’a eşimin tayini çıktı. Sporu çok seviyorum. Sporun evrensel olduğuna, her kesimden her yaşta herkesin spor yapabileceğine inanıyorum. Açıkçası, Van’daki çocuklara ne yapabilirim diye aklımda bir fikir oluştu ve tam da o dönem 2017 yılı ortasında, Van’da ragbi antrenör kursu açılmıştı. Kayıt yaptırıp, eğitim aldıktan sonra ragbi antrenör belgesini aldım. Ragbi ile ilk tanışmam, o dönem Türkiye Ragbi Federasyonu milli takım antrenörü olan İraj Hoca ve Bitlis’te öğretmenlik yapan, aynı zamanda ragbi milli takım sporcusu Esengül Hanım’ın katkıları ve destekleriyleolmuştu.

ZE: Son birkaç yıldır ragbi, ülkemizde yepyeni coğrafyalara ulaştı. Gençlerimiz, yeni kurulan takımlarla birlikte bu sporu tanımaya başladı. Van’da kurulan ilk ragbi takımı da Arya Ragbi Spor Kulübü oldu. Kuruluş hikâyenizi paylaşır mısınız bizimle?

BS: Burada kendimizi tanıtmak, bu fırsata ulaşmak çok değerli. Zafer Hoca’ya ve Edirne Ahval Gazetesi’ne teşekkür ederim. Arya Ragbi Spor Kulübü, resmi olarak Van’ın ilk ragbi spor kulübüdür.Aynı zamanda, yine resmi olarak ragbi spor faaliyetlerini ve çalışmalarını ilk yapan kulüptür.Yine, Van’ın ilk ragbi lisanslı sporcularını biz çıkardık. Van’da ragbi branşında ilk kez okul sporlarına katılım gerçekleştirdik. Arya Ragbi Spor Kulübü’nü kurarken amacım, ragbiyi sadece Van ilinde değil, tüm bölgede geliştirip yaygın hale getirmekti. Çalışmalarım bu yönde devam ediyor. Van’daki çocukların ve gençlerin, fiziki yapıları ve dayanıklılıkları ragbiye uygun. Bunu da göz önünde bulundurarak, Van’da ragbi sporunun istikrarlı olacağını düşünerek, bir spor kulübü kurmayı istedim ve 2019 yılı ortalarında Arya Ragbi Gençlik ve Spor Kulübü’nü kurdum.

ZE: Van’da ragbiyi anlatmaya başladıktan sonra gençlerimizin ilgisi nasıl oldu? Gerek ilinizdeki spor yöneticilerinden gerekse Van halkından geri dönüşler nasıl?

BS: Başımdan geçen bir olayı anlatayım. Yeni antrenör olduğum günlerde, ilk olarak ragbiyi okullarda yapmak istedim. Okul öğrencileriyle yapayım istedim. Bir gün, Van’ın Edremit ilçesinde bir okul müdürü ile görüşmeye gittim.Okul müdürü sağ olsun görüşmeyi kabul etti. Genel olarak ragbiyi anlatmaya başladım. El ve ayak ile oynanan, topu geriye doğru pas atarak ilerleyen vs. bir spor olduğunu anlatıyordum.Ben anlatırken, Müdür Bey önündeki bilgisayardan ragbiyi izlemiş. Bana ‘Bu, Amerikan sporumu?’ dedi. Yine anlatmaya başladım. Ragbinin ilk olarak İngiltere’den çıktığını,  yaygın olduğu ülkeleri vs.anlatırken Müdür Bey’in bana cevabı şu oldu:‘Bu işin içinde Amerika ve gavur varsa olmaz.’dedi. ‘Müdür Bey, ciddi misiniz?’ dedim. Genel olarak yöneticilerin ve Van halkının yaklaşımı, şaşırıyorlar tabi.Bir keresinde Van Edremit Kaymakamımız, ragbi sertifika dağıtımına geldi. Antrenmanımızı izledi ve ragbi sporcularına sertifikalarını verdi. ‘Van’da bu sporda varmış.’ diyorlar yada ‘Van’da bu spor yapılıyor mu?’gibi tepkiler oluyor. Ama maalesef gerekli desteği göremiyoruz. Van’da diğer branşlara göre tek olmamız bazen avantajlar sağlıyor. Yani bizden başka ragbi yapan olmaması.Ragbide en çok ilgiyi oynadığımız top görüyor.İlk kez ragbi topunu görenler şaşırıyor.

img 20190516 204840 646 1 | Edirne Ahval GazetesiZE: Önceliğinizi ragbi alt yapı çalışmalarına verdiğinizi biliyorum. Gençlerimize nasıl ulaşıyorsunuz? Şu an hangi yaş gruplarıyla çalışıyorsunuz?

BS: Kişisel görüşüm, bir spor branşı ne kadar popüler olursa olsun ne kadar ileri giderse gitsin o sporun alt yapısı yok ise, o sporun ne topluma ne bireye faydası olur. O açıdan sporda alt yapı olmazsa olmaz. Gençlerimize, okullar aracılığıyla ulaşıyorum. Halk eğitim merkezi müdürlüklerinde ragbi kursu açıyorum. Okullarda ragbi dersleri veriyorum. BirU18 erkek lise takımı, bir yıldızlar kız tagragbi, bir yıldızlar erkek tagragbi olmak üzere üç takım çalıştırıyorum. Şu an 12/18 yaş aralığında, 40’a yakın ragbi sporcusu çalıştırıyorum. 2020/2021 yılı Ocak ayı itibariyle lisanslı sporcu sayımız 14. Hala da lisans çıkaracağımız sporcular olmakta. Bugüne kadar, halk eğitim merkezlerinde 100’ün üzerinde sporcuya ragbi sertifikası dağıttık.

ZE: Burhan Hocam, antrenmanlarınız nasıl gidiyor? Çalışmalarınızda nelere odaklanıyorsunuz? Ne sıklıkla antrenman yapmaya çalışıyorsunuz?

BS: Çok güzel bir soru. Pandemi dönemi, antrenmanlarımızı katılım açısından çok etkiledi.Bir istatistik vereyim, 2020 yılında sadece 21 gün antrenman yapmışız. Antrenman planını, saat üzerinden yapıyorum. Ragbiye yeni başlangıç için 360 saatlik planlama yapıyor ve 360 saati haftalara bölerek devam ediyorum. İlk hafta, ragbiyi anlatım. Sonraki dört hafta; yükleme, ağırlıklı olarak kuvvet çalışması. Güç yüklüyorum ve sonraki haftalarda ragbinin teknik pozisyonlarını anlatıyorum. Sona doğru taktik antrenmanları yaptırıyorum. Ragbide odaklandığım nokta, sporcunun dayanıklı olması.Ragbide dayanıklılığın önemli olduğuna inanıyorum. Dayanıklı olmayan sporcu, oyundan çabuk düşer ve buda takımın mental çöküşüne, geri düşmesine neden olur diye düşünüyorum.2021 yılında, Türkiye Ragbi Federasyonu U18 erkekler 7’li Ragbi Ligi’ne katılmayı hedefliyoruz. Çalışmalarımız o yönde devam ediyor. O açıdan, genç erkek takımızla antrenmanlarımızı haftada üç gün yapmaktayız. Tagragbi takımımızın antrenmanlarını, hafta sonları cumartesi ve pazar günleri yapmaktayız.

ZE: Antrenmanlarınızı nerede yapıyorsunuz? Tesis, ekipman imkanlarınız ne durumda? 

BS: U18 antrenmanlarımızı, Van Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Nur Tatar Sahası’nda; tagragbi antrenmanlarını ise okullarda yapıyoruz. Tagragbi ve alt yapı çalışmalarımızda, Okul Müdürümüz Harun YEŞİLOVA sağ olsun her türlü desteği veriyor. Okul Müdürümüzün bizlere inancı tam. O açıdan, tagragbi çalışmalarında sıkıntımız olmuyor. Malzeme, giysi eksiklerimiz var. Buradan sizin aracılığınızla da çağrı yapmak isterim. Gerçekten, malzeme ve sporcu giysisi ihtiyacımız oluyor.

ZE: Van’ı temsilen katıldığınız ilk turnuva, 2019 Okul Sporları Türkiye Şampiyonası oldu. Turnuvaya nasıl hazırlandınız? İlk turnuvanız sizin için nasıldı? Gençlerin ve sizin hissiyatınızı merak ediyorum.

BS:İlk turnuva, deneyim oldu.Tecrübe kazandık. İyi hazırlanmıştık ve ilk üçü hedeflemiştik ama olmadı. 2019’daki Okul Sporları Turnuvasında en çok etkilendiğim şey, Şırnak’tan Van’a okumak için gelen Mehmet SARBOĞA ismindeki sporcumun son maçımızda yenilince ağlaması olmuştu. Çok hırslıydı ve yenilince hırsından biraz da öfkeli ağladı. Saha içinden ben aldım.İşte sporun merkez noktası burası bence… Birkaç saniye içerisinde birden fazla duygu yaşatıyor size ve yaşadığınız o duygular asla bir daha gelmiyor. Buradaki gençler ve çocuklar inanılmaz saygılılar. İnanın, hangi spor olursa olsun, samimi ve hoşgörülü olun, sizlere inanıyorlar.İnan, bazen antrenmanlara yanında elma ve ekmek ile gelenler var( Van’a özgü Çörek ekmeği).

ZE: Bundan sonra Arya Ragbi Spor Kulübü’nü hangi turnuvalarda görmeye devam edeceğiz?

BS: Kulübün ve benim misyonum, ragbi milli takımına sporcu kazandırmak. Milli takıma sporcular yetiştirmek istiyorum. Kulüp ve kulübün antrenörü olarak, hedefimiz bu.2021 yılından itibaren U18 7’li Ragbi’den başlayarak, Türkiye Ragbi Federasyonu liginde Kalıcı olmak.

ZE: Amatör bir sporla uğraşmanın bazı zorlukları oluyor. Turnuvalara ulaşım, ekipman temini başlıca sorunlarımız. Siz bunların üstesinden nasıl geliyorsunuz? Sponsorlarınız, destekçileriniz var mı?

BS: Yine güzel bir soru. Maalesef hiçbir destekçimiz ve sponsorumuz yok. Sponsor için birkaç yerle görüşmelerimiz oldu. Fakat destek bulamadık. Sağ olsun, Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Nevzat İNANÇ’ın forma desteği oldu. Okul Müdürümüz Sayın Harun YEŞİLOVA’nın top ve tagragbi malzeme destekleri oldu. 2021 U18 Ligine katılacağız. Ancak sponsorumuz ve destekçimiz yok. Sporcularımla bazen konuşuyoruz bu konuyu,‘Nasıl gideceğiz?’ diye.

ZE: Kulüp olarak bazı ziyaretler yaptığınızı sosyal medya hesabınızdan görebiliyoruz. Van’daki ilişkilerinizden bahseder misiniz? Bu ziyaretlerde, ragbiyi anlattığınızda nasıl karşılandınız? Aldığınız geri dönüşleri merak ediyorum.

BS: Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Sayın Nevzat İNANÇ’ın isteğiyle, Türkiye Ragbi Fedarasyonu’na ragbi il temsilciliği başvurusunda bulundum. İl temsilciliği başvurum henüz sonuçlanmadı. Ancak resmi olmasa da Van’da ragbi İl temsilcisi olarak kabul edilmekteyim. Ragbi adına gurur verici. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüyle, 100. Yıl Üniversitesi’yle, Halk Eğitim Merkezi ve okul müdürleriyle ragbi adına ilişkilerimiz iyi bir şekilde devam ediyor. Van’da ragbinin yapılıyor olması, il yöneticilerini memnun ediyor. Van’ın gelişimi için iyi karşılanıyor. Bölgede sadece Van’da yapılıyor olması şehrin yöneticileri tarafından olumlu karşılanıyor. Ama biz yine de yeterince desteği alamıyoruz.Ragbinin gelişimi ve tanıtımı için ziyaretlerimiz devam edecek. Van’ın ilçelerine kadar gitmeyi düşünüyorum.

ZE: Van 100. Yıl Üniversitesi ile bir görüşmeniz oldu mu? Yakın zamanda üniversite bünyesinde de ragbinin oynanmaya başladığını görebilecek miyiz? Üniversite bünyesinde ragbinin başlaması, oyunun Van’daki gelişimini hızlandıracaktır.

BS: Size katılıyorum. Ragbinin gelişimi için bu sporun üniversitelerde yapılıyor olması önemli. Van 100. Yıl Üniversitesi’nde bir ragbi takımı kurulması, üniversitede ragbi takımının kalıcı olması, Van 100. yıl Üniversite Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’nda ragbi dersi eklenmesi, okutulması gibi görüşmelerimiz oldu. Hatta üniversite bünyesinde kurulacak olan ragbi takımının çevre illerdeki üniversiteler tarafından örnek alınacağını konuştuk. Maalesef henüz cevap alamadık.

ZE: Bölgedeki diğer illerle iletişim halinde misiniz? Bölgede, yeni ragbi takımları kurulması yönünde gelişmeler var mı?

BS: Van’da görev yapan, Hakkârili bir doktor arkadaşım var. Ragbiyi Hakkâri’de de yapalım diyorum, görüşmelerimiz oluyor. Hakkârili doktor arkadaşımın bana söylediği, ‘Van’dan daha iyi sonuç alırsın.’ diyor.

ZE: Gelecek planlamanızdan bahsedelim. Kısa-orta-uzun vadede, Arya Ragbi Spor Kulübü’nün planlaması nedir? Neleri hedefliyorsunuz?

BS: Kişisel hedefim, ragbi milli takım antrenörü olmak. Türkiye’de, ragbinin alt yapısı olan tagragbi ligini kurmak. Uzun vadeli planlarımız, sürekli alt yapı sporcuları çalıştırmak ve milli takıma sporcu göndermek. Orta vadeli planımız, Türk ragbisinde kalıcı olmak. Kısa vadeli planımız da resmi olarak ilk başarıyı kazanmak istiyoruz. U18’de ya da okul sporlarında şampiyon olmak istiyoruz.

ZE: 2. kademe belgeli bir ragbi antrenörü olarak, Türk ragbisinin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

BS: Türk ragbisine, 2017 öncesi ve 2017 sonrası olarak bakmak gerektiğini düşünüyorum. Yavaş ama sağlam adımlarla ilerlediğini, daha resmi ve kurumsal olduğunu görüyoruz. Tabi 2018 yılındaki Kadın Milli Takımının Avrupa ikinciliğini, Türk ragbisinin gelişimi için bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.  Türkiye Ragbi Federasyonu’nun 2020 yılındaki World Rugby üyeliğinin(Dünya Ragbi Birliği Üyeliği), ileriki yıllarda Türk ragbisine çok şey katacağına inanıyorum. Kadın Ragbi Milli Takımının Avrupa 2.nciliği, bana göre Türk ragbisi için milattır.

ZE: Milli takımlarımız hakkındaki düşünceleriniz?

BS: Ragbi milli takımımızın başarısı;  ülke sporunun gelişiminden, alt yapı ragbisi olan tagragbiye kadar etki edecektir. Buradaki U18 sporcularıma, sizde milli takıma seçilebilirsiniz dediğimde,  gençlerin gözleri parlıyor. Milli takım sporcularımızda bir jenerasyon oluştuğuna inanıyorum. Alttan gelen kadın/erkek sporcular var. Milli takım çalışmaları aralıksız devam ediyor.Bunlar, istikrar açısından çok olumlu.Mili takımlar profesyonel ekipten oluşmuş, ciddi bir organizasyon ve planlama işidir. Sporcularda antrenmanlar, seçmeler, milli takım kampı vs. oturmuş durumda ve bu tür geçişler, dönemler olumlu sonuçlanıyor. Milli takım antrenörlerimizin daha önce ragbi oynamış olmaları, ragbinin içinden gelmeleri, milli takım teknik ekibi için avantaj.

ZE: Gençlerimiz neden bu spora başlamalılar? Sizce, ragbi onların hayatına nasıl dokunabilir?

BS: Ragbiyi ilk tanıdığımda, sert bir spor olduğunu gördüm. Ancak bu sertliğin yanında, ragbide olması gereken değerler olduğunu da gördüm: SAYGI, DİSİPLİN, HIRS, DAYANIŞMA ve DOĞRULUK. Bunlara bakıldığında, ragbinin bir okul olduğunu düşünebilirsiniz. Ragbi sporu kişiye değer kazandırır. Sporculara bunları anlatıyorum ve karşılığını alıyoruz.

ZE: Kulübünüzü merak edenler veya aranıza katılmak isteyenler, nasıl ulaşabilirler size?

BS: Henüz web sayfamızı oluşturamadık. Sosyal iletişim ağlarını kullanıyoruz. İsteyen herkes, instagram ve twitter üzerinden Arya Rugby diye aratarak bize ulaşabilir.

ZE: Son sözlerinizle tamamlayabiliriz.

BS: Alt yapı, alt yapı. Ragbide alt yapıya önem verilirse, hızla gelişim göstereceğine inanıyorum. Ragbi; Van’daki çocuklara kadar ulaşıyor ve oynanıyor ise, ülkemizin her köşesinde de oynanabileceğine inanıyorum. Arya Ragbi Spor Kulübü olarak, tüm Edirne Ahval Gazetesi çalışanlarına ve Zafer ERAY kardeşime çok teşekkür ediyoruz.

img 20180816 wa0037%5B1%5D | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!