Ragbi Günlükleri 97

Türkiye Ragbi Ligleri’nin başlamasıyla birlikte, biz ragbi severlerin keyifleri yerine geldi. Kramponları giyip sahaya inmemizin yanında, bol bol maç haberleri alıyoruz. Her disiplinde yaşanan heyecanı takip etmeye çalışıyoruz. Yine bol haberli bir Ragbi Günlükleri yazısında daha beraber olacağız. Aslında bu yazıyı geçen hafta yazmam gerekiyordu. Ancak Edirne’de oynadığımız maçın telaşı ve üzerine rahatsızlığım da eklenince, bu hafta buluşabildik. Hoş geldiniz…

15’li Ragbi Ligi

Sohbetimize, 15’li Ragbi Ligi’yle başlayalım istiyorum. 15’li Ragbi yani Rugby Union, ragbi disiplinleri arasında en çok rağbet göreni, taraftar toplayanı. Yeni bir izleyiciyseniz, sahada  kaotik bir oyun olduğunu düşünebilirsiniz. Topu kazanma mücadelesi, sertliği gözünüzü korkutabilir. Kuralları öğrenip, oyunu biraz anlamaya başlayınca tanıştığınız bu sporun tutkunu olacaksınız.

7li ragbi milli takimi - Edirne Ahval Gazetesi15’li Ragbi Ligimizde, kuraların çekilmesinin ardından, ilk hafta maçları 26-27 Mart tarihlerinde oynandı. İki yıl sonra Edirne’de bir ragbi karşılaşmasına ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşadık. Yepyeni bir takım olunca, heyecan kat sayısı da artıyor. Sonbaharda aramıza katılan çaylak arkadaşlarımız, ilk deneyimlerini yaşadılar. Hem de bu deneyim, grubumuzdaki en tecrübeli, çetin rakibe karşı yaşandı.

Trakya Ragbi olarak, yoğun bir antrenman takvimine sahibiz. Sahada yaptığımız antrenmanları, salon çalışmalarıyla da destekliyoruz. Fizyoterapistlerden yardım alıyoruz. Oyunumuza, sağlığımıza katkı sağlayacak her türlü bilimsel yaklaşımdan yararlanmaya çalışıyoruz. Böyle çalışmanın karşılığını geçmişte kazandığımız ulusal şampiyonluklarla aldık. Elimizdeki yeni oyuncularla da bu başarıları tekrarlamak ve milli takımlarımıza sporcular kazandırmak istiyoruz. Geleceğin Trakya Ragbi’sini, bu sezondan inşa etmeye başladık. Bu yolda, dinlenmeye de niyetimiz yok!

Maça gelecek olursak… Cumartesi sabahı, erken saatlerde takım olarak sahamızda toplandık. Maç öncesi, ”Kaptan Antrenmanı”mızı gerçekleştirdik. Sonrasında beraber yemeğimizi yiyip, kahvelerimizi içtik. Tüm konsantrasyonumuz maça yönelikti. Rakibimizin Edirne’ye erken gelmesiyle, Onlarla da sohbet imkanımız oldu. Birçok eski oyuncumuzu tekrardan görmek, hasret gidermek oldukça keyifliydi.

08fd1c5015697a1d4981a488d7bd706e085ab2cb 1.%5B1%5D - Edirne Ahval GazetesiSoyunma odasındaki heyecanlı bekleyişleri özlediğimi itiraf etmeliyim. Yüzlerdeki ciddiyet, maç konsantrasyonu, motivasyon konuşmaları ve tünelden koşarak sahaya çıkış anı… İnanın, sporun güzellikleri arasındalar ve hepsi ileride hatıra olarak anlatılacaklar.

Maçın başlama vuruşuyla birlikte, ilk savunmayı yapmanın mutluluğunu ve ilk olarak sahadan ayrılmanın üzüntüsünü yaşadım. İki yıl bekledikten sonraki ragbi maceram, yaklaşık 10 dakika sürdü. Burnuma gelen talihsiz darbenin ardından maça devam edemedim. Neyse ki kırık yok ve iyileşiyorum. Geçmiş olsun mesajları gönderenlere teşekkür ediyorum.

trakya kadikoy - Edirne Ahval GazetesiOyuna dönersek… Beklendiği gibi sert ve mücadele gücünün yüksek olduğu bir oyun oynandı sahada. Kadıköy Ragbi, tecrübesinin ve oyun bilgisinin getirdiği avantajla daha çok topla oynayan taraftı. Birçok defa Trakya sayı alanına gelmelerine rağmen, iyi savunmalarla karşılaştılar. İlk maçlarını oynayan Trakya’nın çaylakları, savunma anlamında güzel iş çıkardı. Sürekli savunma yapmanın getirdiği fiziksel yorgunluk, maçın ilerleyen bölümlerinde Kadıköy’e sayılar kazandırdı. Hücum anlamında, benimsediğimiz sistemi ve oyunu sahaya yansıtamadık. İkinci yarının başındaki 10-15 dakikalık topla oyun  üstünlüğümüzün, rakibimizi yorduğunu söyleyebilirim. Zaten maçtaki sayımızı da bu periyot içerisinde bulmayı başardık. Skor olarak maçı kaybetmiş olsak da geleceğimiz adına kazanımlarımız oldu. Oyunumuzda geliştirmemiz gereken eksik noktaları daha iyi görebiliyoruz şimdi. Bu eksikleri kapatmak için hem zamanımız hem de potansiyelimiz var. En önemli kazanımımız ise, çaylaklarımızın yaşadığı tecrübe. Sahada ayakları yere daha sağlam basan bir oyuncu grubumuz olacak. 

Centilmen oyunundan ötürü rakibimize; maça gelerek tribünlerde bizlere destek veren seyircimize; sahayı tahsis eden Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına; ambulans desteği veren Edirne Belediye Başkanlığına; sahayı çizip, maça hazırlayan emekçi ağabeylere teşekkürlerimi sunuyorum.

26-27 Mart hafta sonu oynanan diğer müsabakalara baktığımızda, son şampiyon Hacettepe’nin, evinde Eskişehir Anadolu SK’ya kaybettiğini görüyoruz. Milli sporcuları bir araya getirerek iddialı bir kadro kuran Eskişehir ekibi, 15’li Ragbi Ligi’ne de kazanarak başlamış oldu. Ankara’da oynanan diğer maçta ise ANKÜ, rakibi Selçuk Kartallar karşısında farklı kazanmayı başardı. Marmara Grubu’nda bir maç oynanmazken, Karadeniz Grubu’nun maçları henüz başlamadı. 15’li Ragbi Ligi’nde ikinci hafta müsabakaları 16-17 Nisan hafta sonu oynanacak ve Trakya Ragbi olarak, Kocaeli deplasmanında olacağız.

35062735 454367101650872 1641786802635276288 n 1.%5B1%5D - Edirne Ahval Gazetesi7’li Ragbi Kadınlar Ligi

7’li Ragbi Ligleri’nde erkeklerin ardından kadınlar da sahne aldı ve 27 Mart Pazar günü, Kızılcahamam İlçe Stadı’nda müsabakalar oynandı. Kızılcaham, ragbiyi yakından tanıyor artık. Birçok ulusal turnuvanın yanında, milli takımlarımızın kamplarına ve uluslararası maçlarına da ev sahipliği yaptı. Sekiz takımın katıldığı ligde, çekişmeli maçların oynandığını görüyoruz. Meraklıların, Türkiye Ragbi Federasyonu Youtube hesabından karşılaşmaları canlı takip edebileceğini hatırlatalım. İlk etabın öne çıkan takımlarına baktığımızda, Firüzköy SK ve Ankara Ragbi SK’nın oynadıkları tüm maçları kazandığını görüyoruz. Ülkemizde oynanan kadın ragbisinde, son yıllarda bu iki takımın rekabeti öne çıkıyor. 2022 sezonunda da bu rekabet devam edecek gibi gözüküyor.

Okul Sporları Ligi

Okul Sporları Ligi’nin ”Gençler” kategorisinde oynanıyor 7’li Ragbi. Başladığı günden bu güne de katılım oldukça yoğun. Bu yıl, 21-25 Mart tarihlerinde Trabzon’da gerçekleştirildi müsabakalar ve gençlerimiz, mücadeleleriyle övgüleri topladılar.

14-17 yaş aralığındaki gençlerimizin katılabildiği turnuvaya, erkeklerde 32, kızlarda 23 takım katılmış. Bizlerin 20li yaşlarının başında üniversitede tanıştığı bu sporla, gençlerimiz 14 yaşında lise çağında tanışabiliyor artık. Türk ragbisinin geleceği adına önemli bir hamle yapıldı bu konuda. Emeği geçenlere teşekkür etmeli.

Beş günlük mücadelenin ardından erkeklerde Ankara Dede Korkut Anadolu Lisesi 1. olurken, kadınlarda zirveyi Diyarbakır Ergani Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi aldı. Şampiyon Diyarbakır takımından bir kız öğrencinin çok beğenildiği ve birçok takımın kulüpler ligi için kendisini davet ettiği haberini de aldım. Türk ragbisinin yeni yetenekleri, kendilerini göstermeye başlıyor. Ne mutlu!

Edirne Spor İl Müdürlüğü’nde görev yapan ragbi antrenörü Hakan Gündoğdu Hocamız, Okul Sporları müsabakalarını yerinde takip etti. Kendisine izlenimlerini sorduğumda, ”22 ilden 540 sporcuyla bu organizasyonun tamamlandığı” bilgisini aldım. Hakan Hoca ayrıca, ”Okul Sporlarına katılan sporcu sayısı her yıl artıyor. Bu gençlerin U18 kulüpler liginde de boy göstermeleri, maç tecrübesi kazanmaları adına oldukça önemli. Büyükler kategorisine bu gençleri taşıyabildiğimiz takdir de Türk ragbisinin kalitesi artacaktır.” dedi. 

7’li Ragbi U18 Erkekler Ligi

2022 sezonun ilk U18 etabı geçtiğimiz hafta sonu Eskişehir’in ev sahipliğinde yapıldı. 22 erkek takımının katılım gösterdiği ligde takımlar, ”Şampiyona Etabı” ve ”Gelişim Etabı” olarak ikiye ayrıldı. ”Şampiyona Etabı” grubu, geçmişte başarı göstermiş, daha tecrübeli takımlardan oluşuyor. 2 Nisan Cumartesi günü oynanan müsabakalarda; Pursaklar Belediyesi SK, Körfez Gençlerbirliği SK, Ankara Ragbi SK, Erbaa GSK, Selçuk Kartallar, Aile Sosyal Politikalar GSK, Arsin SK, Çarşamba Belediyesi SK takımları boy gösterdi. Günün başarılı takımı, ligin son şampiyonu Pursaklar Belediyesi SK olurken, rakipleriyle oynadığı tüm karşılaşmalardan galip ayrılıyordu.

”Gelişim Etabı”nın heyecanı ise, 3 Nisan Pazar günü yaşandı. A ve B Grupları’ndaki karşılaşmalar, Eskişehir Çamlıca Sahası’nda oynandı. Gün boyu devam eden müsabakalarda; Firüzköy SK, Bafra Mimar Sinan MTAL SK ve Anadolu SK oynadıkları tüm karşılaşmaları kazanarak diğer etaplar için avantaj sağladılar.

Aksaray’daki 7’li Ragbi Milli Takım Kampı

Milli takımımız, Aksaray’da toplanan kampta çalışmalarını sürdürüyor. Koç Şeroke gözetiminde devam eden kampa çağırılan sporcular, 7’li Ragbi Büyük Erkekler Ligi’nin ilk etap maçlarında dikkat çeken performanslarıyla öne çıkan isimler. 8 Nisan’a kadar sürecek olan kampta, sporcularımız, Koç Şeroke’nin gözüne girmeye çalışacaklar. Kamp müdürü olarak Aksaray’da bulunan Hakan Gündoğdu Hocamıza, gidişatla ilgili görüşlerini sordum. ”Kovid dönemindeki kamplarımıza göre performans olarak daha iyi durumdayız. Kovid süreci Türk ragbisini oldukça kötü etkiledi. Bu durum, milli takımlara da yansıdı. Deneyimli oyuncularımızın yanında, ilk defa milli takım kampına gelen oyuncularımız da var. Bu oyuncu grubunun içerisine, daha çok yetenekli genci ekleyebilmemiz gerekiyor.” diyerek milli takım kampına dair görüşlerini bildirdi. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu