Ragbi Günlükleri:21
Ragbi sporunun güzel taraflarından birisi de size uluslararası dostluklar kazandırıyor. Ortak noktanız ragbi olarak başlıyor ve ilişkiniz farklı bir boyuta ilerliyor. Ragbi sayesinde kazandığımız bir dostluk var bizimde. Bugünkü yazıyı kendilerine ayırdım. Hoş geldiniz…
Edirne’ye antrenman kampına geldiklerinde tanışma fırsatı yakaladık Bosna Hersek ragbi milli takımı ve heyetiyle. Dört günün sonunda, ragbiyle başlayan ilişkimiz güzel bir dostluğa dönüştü. Bosnalı dostum Adi Mahic ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Ragbi sporunun Bosna Hersek’teki durumunu sizler için anlattı. Kendisine katılımı için teşekkür ediyor ve röportaja geçiyorum.
ZAFER ERAY(ZE): Okuyucularımıza seni tanıtarak başlayalım.
ADI MAHIC(AM): Benim adım Adi Mahic. Bosna Hersek 15’li Ragbi Milli takımının teknik direktörüyüm.
ZE: Ragbinin ülkenizdeki tarihinden bahseder misin? Ülkenizde ragbi hangi disiplinlerde oynanıyor?
AM: Ragbi; 1970’lerin ortalarında, tamamen bilinmeyen bir spor olarak Bosna Hersek’e geldi. Yıllar içinde gelişti ve popülerleşmeye başladı. Bosna Hersek’te oynanan ragbi disiplinleri 15’li ragbi, 7’li ragbi, kumsal(beach)ragbisi ve kadın ragbisidir.
ZE: Ülkenizde ragbi sporunu nasıl yönetiyorsunuz? Devlet desteğiniz var mı?
AM: Ragbi hala ülkemizdeki en popüler sporlardan birisi değil ve gelişimini devam ettiriyor. Bu yüzden, devlet desteğimizi futbol ve basketbola yapılanla karşılaştıramayız. Devlet desteğimiz var. Ancak, ihtiyaçlarımızı karşılamaya yeterli değil. Bu yüzden sürekli sponsor, bağış vb. arayışındayız. Destek hakkında konuşurken, Dünya Ragbi Birliği’nden(World Rugby) bahsetmek zorundayız. Onların desteği olmadan zorluklarla baş etmek gerçekten çok güç olurdu.
ZE: Uluslararası ilişkileriniz ne durumda? Ortaklıklarınız, üyelikleriniz?
AM: Bosna Hersek; 1992 yılında Avrupa Ragbi Birliği’ne(Rugby Europa), 1996 yılında da Dünya Ragbi Birliği’ne(World Rugby) üye oldu. O zamandan beridir de Onlarla mükemmel ilişkilerimiz var ve yukarıda da belirttiğim gibi bu iki birlikten de gerekli tüm desteği alıyoruz. Diğer ragbi birlikleri ve kulüpler üzerine konuşacak olursak, bölgesel komşuluk birliklerimiz, Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya, Andorra, Kıbrıs, Bulgaristan ve son olarak Türkiye Ragbi Federasyonu ve Trakya Ragbi Kulübü’yle işbirliklerimiz var. Geçen yıl Edirne’de, Trakya Ragbi ile bir antrenman kampımız olmuştu.
ZE: Yerel liglerinizden bahsedebilir misin? Takım sayıları, oyuncu katılımları… Bir sezonda kaç maç oynuyorsunuz?
AM: 15’li ragbi ligimizde, altı takımımız var. Ligimiz genelde sonbaharda başlar ve ilkbaharda sonlanır. Her takım, içeride ve dışarıda maçlarını oynamak zorundadır. 7’li ragbide ise, sezon boyunca üç turnuva düzenliyoruz. Rugby club Celik gibi bazı kulüplerimiz, Hırvatistan, Sırbistan ve Slovenya’dan takımların katıldığı bölgesel liglerde de mücadele ediyorlar. Ayrıca Rugby club Celik, Rudar ve Rugby clup Herceg’in yarıştığı bölgesel bir 7’li ragbi ligi de bulunuyor. Milli takımız ise, 15’li ragbide dört maç, 7’li ragbi de ise bir turnuva oynuyor. Bosna’da yıl boyunca yoğun bir programımız olduğunu söyleyebilirim.
ZE: Kadın ragbisi ne durumda? Yerel liginiz mevcut mu?
AM: Ne yazık ki, ragbi hala ülkemizde gelişmekte olduğu için kadın ragbisinde üç tane kulübümüz var. Kadınlar 7’li Ragbi turnuvasıyla rekabete devam ediyorlar. Bu kulüplerden biri olan Rugby club Gladijatori, bölgesel 7’li ragbi turnuvalarına da katılıyor.
ZE: Gençleriniz bu sporla ilgileniyorlar mı? Onları eğitmek için neler yapıyorsunuz? Ragbi okullarınız var mı?
AM: Giderek daha fazla çocuk ragbi ile ilgileniyor ve evet, ragbi okullarımız var. Örneğin, Rugby club Celik’in tüm yaş kategorilerinde eğitim alan, 150’den fazla çocuğun bulunduğu bir akademisi var. Önemli olan,çocukları küçük yaşta bu spora başlatmak,sporu öğretirken bir yandan da yaptıkları işi sevmelerini sağlamak.
ZE: Milli takımlarınızdan bahsedelim. 7’li ve 15’li
Ragbide ne durumdasınız?
AM: Erkekler 7’li ve 15’li ragbi turnuvalarında mücadelemizi sürdürüyoruz. Çok sayıda genç oyuncumuz olduğundan, şu an için milli takımlarda yarışmaya hazır değiller. Oyuncularımızın sağlığı ve güvenliği için birkaç yıl olgunlaşmalarını beklemeliyiz.
ZE: Milli takım olarak hedefiniz nedir? Neleri daha iyi yapmalısınız?
AM: Hem 15’li hem de 7’li ragbide hedefimiz, üst gruplara geri dönmek. En önemli hedefimiz ise, sağlam ve güçlü genç bir ekibe sahip olmak.
ZE: Yurtdışında, profesyonel liglerde oynayan oyuncularınız var mı?
AM: Yurtdışında profesyonel liglerde oynayan birçok oyuncumuz var. Örnek vermek gerekirse, Fransa(Federal 2), Almanya, Norveç, İsveç vb. Bu, bizim için çok önemli. Çünkü bu oyuncular tecrübelerini diğerleriyle paylaşıyorlar.
ZE: Kovid 19 süreci sizi nasıl etkiledi?
AM: Ne yazık ki, covid19 bizim için birçok şeyi berbat etti. Ragbi bir temas sporu olduğu için tüm yarışmalar iptal edildi veya ertelendi. Bu yüzden maalesef, yarışmalar olmadan sadece eğitimlerle devam ediyoruz.
ZE: Daha önce Edirne’de 15’li ragbi Türk milli takımına karşı bir maç oynadınız. Gelecek yıl, Avrupa konferansı 2’de tekrar buluşacağız. Türklerle oynamak nasıl? Tekrar Edirne’de oynamak ister misiniz?
AM: Dürüst olmak gerekirse, bu maçı gerçekten dört gözle bekliyoruz. Daha önce de söylediğim gibi, Türkiye Ragbi Federasyonu, personeli ve oyuncuları ile büyük bir işbirliğimiz var. Bu yüzden, Türklerle olan her maç bizim için özel. Muhtemelen tarih boyunca bir arada bulunduğumuzdan, kardeş ülkeler olduğumuzdandır. İtiraf etmeliyim ki antrenörünüz Cherokee Slyvain Ngue ve personeli önceki yıllarda mükemmel bir iş çıkardı ve milli takımınız çok gelişti. Bu yüzden, sizinle oynamak çok daha zor ve daha da zor hale geliyor. Aynı zihniyete sahibiz, her iki takım da kalple ve savaşçı duygularla oynuyor. Bu da maçları, her zaman yüksek gerilimli, heyecanlı hale getiriyor. Maçın Edirne’de oynanması için Türkiye Ragbi Federasyonu ile temasa geçtim. Edirne bizim için özel bir yer. İlk maçımızı Edirne’de yaptık. Geçen yıl bir hazırlık kampına katıldık ve yeni, güzel dostluklar edindik. Edirne’de kendimizi evimizde gibi hissediyoruz.
ZE: 2019 yılı Nisan ayında, Edirne’de birlikte bir hazırlık kampı geçirdik. Bizim için oldukça keyifliydi. Sizde keyif aldınız mı? Şehri ve yemekleri beğendiniz mi?
AM: Size karşı dürüst olacağım. Beklentimizin ötesinde bir kamp geçirdik. Öncelikle, Trakya Ragbi’den çocuklar, mükemmel adamlar. Hem insan olarak hem de oyuncu olarak. Antrenman sahası harikaydı. Koşullar çok iyiydi. Şehir zaten çok güzel. Bize, Bosna’daki kendi şehirlerimizi hatırlatıyor. Yemekler kesinlikle çok güzeldi. Yeni lezzetler denedik ve çok beğendik. Okuyucularımızın şunu bilmesi gerekiyor. Eğer sen olmasaydın, bunların hiçbiri olmazdı. Bizleri evimizde hissettirmek için elinden geleni yaptın. Sen ve Edirne’de yaşayan Bosnalı arkadaşımız Enes Turbic, ihtiyacımız olan her şeyi sağladınız. Sana, Enes Turbic’e ve tüm Trakya Ragbi ekibine, bu harika kamp ve harika zaman için teşekkür ediyorum. Umarım tekrar buluşacağız. Belki bir dahaki sefere Bosna’da sizi ağırlayabiliriz.
ZE: Son olarak, okuyucularımıza, Türk ve Bosna ragbi camialarına ne söylemek istersin?
AM: Ragbi; diğer sporlardan, futbol ve basketboldan farklı özel bir spordur. Oyunculara sportmenlik ve saygının gerçek değerlerini öğreten özel bir ruha sahiptir. Sahada rakibiz ama dışarıda, dostluk üzerine güçlü bir bağ kuruyoruz.
ZE: Katıldığın için teşekkür ediyorum.
AM: Ben teşekkür ederim. Benim için bir zevkti.