‘Rant beklentisi estetiğin önüne geçiyor’

Her yıl 8 Kasım tarihinde kutlanan Dünya Şehircilik Günü’nde sorularımızı yanıtlayan Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Hakan İnci, Edirne’deki şehirciliği değerlendirdi. Çarpık kentleşme gibi sorunların ana sebebinin arsa sahiplerinin rant beklentisi olduğunu belirten İnci; “Bu kurumların değil arsa sahiplerinin rant beklentisinin bir sonucu. Yani rant beklentisi maalesef estetiğin önüne geçiyor” dedi.
Şehirlerde yaşanan her depremin ardından imar açısından yeni dönemlerin ortaya çıktığını belirten Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Hakan İnci, Dünya Şehircilik Günü’nde merak edilen soruları yanıtladı. Edirne’nin dördüncü dereceden deprem bölgesi olduğunu hatırlatan İnci, şehirde hem 1950’lerden hem de 2023 yılına ait yeni yapıların bir arada görünebildiğini belirtti. İnci; “Edirne 4’üncü derece deprem bölgesi olması sebebiyle diğer illere nazaran şanslı durumda. Türkiye’de belli dönemler vardır. Örneğin, Marmara Depremi’nden önceki ve sonraki dönem var. Depremden önceki dönem ile sonrasındaki dönemde yapılaşma farklılıkları mevcut. Yapı denetim sisteminin kurulması var ve o dönem de çok farklı. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Edirne’de bu dönemlerin bir karması konumunda. Şehirde şuanda 1950 yılında yapılmış olan yapı da var 2023 yılında yapılan yeni yapılar da var. Dolayısıyla binaların sağlamlığı konusunda süper sağlam veya çürük bina diyemeyiz. Çünkü bunu diyebilmek için artık elimizde çeşitli belgeler, deneyler, doneler olması gerekiyor” diye konuştu.

Şehircilik konusunda yurtdışındaki modelleri beğenip konu kendi arsalarına gelince rant ve kazanç amacıyla estetik konusunu es geçen arsa sahiplerine de değinen Edirne İş İnsanları Derneği Başkanı İnşaat Mühendisi Hakan İnci; “Bu konuya tüm Türkiye olarak bakmak lazım. Bizim insanlarımız yurt dışına gidip gezdiklerinde oraların mimarisini çok beğeniyorlar ve döndüklerinde çok güzel olduğunu anlatıyorlar. Bunları anlatan insanlar ülkeye döndüklerinde söz konusu kendi arsaları olduğunda estetikten ziyade ne kadar fazla daire alabilirim diye düşünüyorlar. İnsanlar önce iğneyi kendilerine batırsınlar. Yurtdışına gidip hayran kaldıkları şehirleri burada planlamaya kalktığınızda insanlar da ayağa kalkıyor ve ‘sen niye burada benim iki dairemi eksilttin’ diyorlar. Buradaki suç tamamen yönetimle ilgili değil, halkın da bakış açısının değişmesi lazım. Değişirse şehircilikte bir noktaya gelebiliriz. Bu kurumların değil arsa sahiplerinin rant beklentisinin bir sonucu. Yani rant beklentisi maalesef estetiğin önüne geçiyor” şeklinde konuştu. Damla GÖÇ AKYÜZ
