Resmi Gazete’de Yayımlandı: | Edirne Ahval Gazetesi

Resmi Gazete’de Yayımlandı:

Kur’an Kurslarında Kapsam Genişledi

Kur’an Kursları Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan Kur’an Kursları Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, Kur’an kurslarının açılması, işleyişi ve eğitim içeriklerine ilişkin kapsamlı değişiklikler içerirken, eğitim politikalarındaki öncelik tartışmalarını da yeniden gündeme taşıdı.

Birçok ilde taşımalı eğitim uygulamaları sınırlandırılırken ve köy okullarının yeniden açılması çeşitli gerekçelerle zorlaştırılırken, yeni yönetmelikle köylerde 4–6 yaş grubuna yönelik Kur’an kurslarının açılması kolaylaştırıldı. Ayrıca mülki amirin onayıyla servis hizmeti verilmesinin önü açıldı.

Eğitim İçeriği ve Takvim Başkanlık Tarafından Belirlenecek

Yönetmeliğe göre, Kur’an kurslarında uygulanacak eğitim-öğretim programları ve ders takvimleri Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenecek ve ülke genelinde aynı esaslara göre uygulanacak.

Hafızlık tespit sınavında başarılı olanlara Başkanlık tarafından hafızlık icazet belgesi verilecek.

Öğrenci Sayısı Şartları Belirlendi

Yeni düzenlemeyle kurs açılabilmesi için asgari öğrenci sayıları da netleştirildi.

Hafızlık programları için en az 8 öğrenci,

İşitme ve görme engelliler için en az 3 öğrenci,

Nüfusu az ve dağınık olan köy ve benzeri yerlerdeki 4–6 yaş grubu için ise en az 5 öğrenci şartı aranacak.

Yeni Kurullar Oluşturulacak

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Kur’an Eğitim ve Öğretimi Kurulu, il müftülüklerinde ise İl Eğitim ve Öğretim Kurulları kurulacak. Kur’an Eğitim ve Öğretimi Kurulu; Diyanet İşleri Başkanı veya ilgili başkan yardımcısının başkanlığında, başkanlık bünyesindeki üst düzey yöneticiler ve kurul temsilcilerinden oluşacak.

Başvurular Elektronik Ortamdan Yapılabilecek

Kur’an kurslarına kayıtlar, Başkanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre yapılacak. Başvurular şahsen ya da elektronik ortamda alınabilecek; reşit olmayanların başvuruları yasal temsilcileri tarafından gerçekleştirilecek.

Yurt, Pansiyon ve Servis İmkânı

Kur’an kursu hizmetlerinin yürütülmesi kapsamında, barınma ve beslenme ihtiyacını karşılamak amacıyla ilgili müftünün teklifi ve Başkanlığın onayıyla yurt ve pansiyonlar açılabilecek. Bu imkânlardan yatılı yaz Kur’an kursu öğrencileri de yararlanabilecek.

Yurt ve pansiyonlara öğrenci kabulünde; şehit yakını, öksüz, yetim, maddi durumu yetersiz olanlar, anne veya babası yurt dışında bulunanlar ile çevresinde uygun Kur’an kursu bulunmayanlara öncelik tanınacak.

Talep olması hâlinde, mülki amir onayıyla servis hizmeti de verilebilecek.

Kurs Aile Birliği Kurulabilecek

Kur’an kursları bünyesinde oluşturulacak “Kurs Aile Birliği”, dini, kültürel, eğitsel, sosyal ve sportif etkinlikleri kurs yönetimiyle koordinasyon içinde yürütebilecek.

Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu