Saraçlar Caddesi projesinde ‘4 ay’ hedefi
Edirne Valisi Yunus Sezer, kentte Ekim ayında başlayan Saraçlar Caddesi’nde devam eden sokak sağlıklaştırma çalışmalarında incelemelerde bulundu. Çalışmaların 4 aylık süreçte tamamlanacağını kaydeden Vali Sezer; “Restorasyonu yapılan binalar, zemin uygulamalarıyla beraber, peyzajla beraber caddemiz çok güzel bir görünüme kavuşacaktır. O tarihi ve o otantik yapısını daha iyi bir şekilde yansıtacaktır” dedi.
Edirne’nin trafiğe kapalı en büyük caddesi olan ve çoğu tescilli yapıdan oluşan Saraçlar Caddesi’nde, Ekim ayında başlayan sokak sağlıklaştırma çalışmalarını inceleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, esnafla sohbet etti.
‘ALT ZEMİN PEYZAJINA ÖNÜMÜZDEKİ AY GEÇİLECEK’
Çalışmalarla ilgili bilgi de veren Vali Sezer, projenin başladığı Ekim ayından günümüze bölgedeki 160 binada çalışmaların tamamlandığını söyledi. Vali Sezer; “Toplamda 750 metre civarında bir alanda restorasyon çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar 160 binada çalışma sürdü ve bir taraftan da 200 metre kadar alanda da kurulan iskeleler de söküldü. Bir taraftan yeni alanlarda iskeleler yapılıyor. Özellikle Darül Entam tarafında bu ara sokakları da yaptırıyoruz. Bir bütüncül bir proje bu ve önümüzdeki ay itibariyle de alt zemin ve peyzaja geçilecek. Burası da tamamlandığı zaman tabii restorasyonu yapılan binalar, zemin uygulamalarıyla beraber, peyzajla beraber caddemiz çok güzel bir görünüme kavuşacaktır. O tarihi ve o otantik yapısını daha iyi bir şekilde yansıtacaktır” şeklinde konuştu.
‘EDİRNE ÖLÇEĞİNE GÖRE ÇOK BÜYÜK BİR ÇALIŞMA’
Vali Sezerf, caddedeki çalışmaların bitiminde, kentin tarihi dokusunu yansıtan Balık Pazarı Caddesi ve Kaleiçi semtinde de sağlıklaştırma projesi yapılacağını kaydetti. Vali Sezer; “Balık Pazarı ve oradan da Kaleiçi’ne doğru çalışmalarımız devam edecek. Bir taraftan da kunduracılar, eski terziler çarşısının da projesi kuruldan onaylandı. Oraya da inşallah önümüzdeki günlerde başlayacağız. Bu alan ortada yapılacak olan kent meydanı düzenlemesiyle beraber Edirne’nin bu tarihi sokakları, caddeleri eski şehir dediğimiz alan komple yenilenmiş duruma gelecek. Yani şu anda baktığımız zaman Edirne’de 200’ün üzerinde binada restorasyon çalışması yapılıyor ki bu Edirne ölçeğinde çok büyük bir çalışma. Arkadaşlar da gece gündüz devam ediyorlar. Bu ay bu zeminle ilgili çalışmalar ve peyzaj çalışmaları inşallah kurulun onayından geçecek. Burada da çalışmalarımızı hızlı bir şekilde devam ettireceğiz. Zannediyorum bir iki ay içerisinde bu bölgedeki restorasyon çalışmaları tamamlanır. Yine bir iki ayda zemin ve peyzaj çalışmaları sürer. Edirne’mize hayırlı olsun diyeyim. Ben çok heyecanlıyım ve bu manada da çok mutluyum” ifadelerini kullandı.
Vali Sezer, caddedeki restorasyon çalışmalarının, peyzaj çalışmalarıyla birlikte dört ay içerisinde tamamlanmasını beklediklerini de ekledi.
Adem Batuhan SEVER