Saros'ta dalış turizmine 'Minia Edirne' projesi | Edirne Ahval Gazetesi

Saros’ta dalış turizmine ‘Minia Edirne’ projesi

Edirne Valisi Yunus Sezer, İl Genel Meclisi’nde 2026 bütçe sürecini değerlendirirken köylerde altyapıdan turizme kadar birçok yatırımı açıkladı. Vali Sezer, özellikle Keşan’ın Saros Körfezi kıyısındaki İbrice Limanı’na yapılacak “Minia Edirne” projesinin kentin turizm vizyonunda yeni bir dönemi başlatacağını söyledi. Vali Sezer, “Orada taştan, Edirne’nin belli kültürel değerlerini yaptırıp, önümüzdeki yıl için onlar da orada bir batık şehir, Minia Edirne’yi yapmayı düşünüyoruz” dedi.

Edirne Valisi Yunus Sezer, 2026 yılı bütçe görüşmelerinin son aşamasında Edirne İl Genel Meclisi’ni ziyaret ederek Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu ve meclis üyeleriyle bir araya geldi. Ziyarette yıl boyunca yürütülen çalışmalar için meclis üyelerine teşekkür eden Sezer, kararların oy birliğiyle alınmasına dikkat çekerek, “2025 yılında ortaya konulan güzel çalışma, güzel bir iş birliği ve bunun sonucunda da hep oy birliği diyoruz, aslında doğrularda oy birliği, hakkaniyette oy birliği dediğimiz onunla beraber bir bereket görüyoruz. Diyeceksiniz ki; ‘Bu kadar aslında kısıtlı bir bütçeyle bu kadar iş olur mu?’ diye baktığınız zaman gerçekten de 1 milyarlık bir bütçemiz vardı geçen sene. 1 milyarlık bütçeyle yaptığımız işlere baktığımız zaman gerçekten de olağanüstü işler yapılmış durumda” dedi.

WhatsApp Image 2025 11 27 at 15.11.22 | Edirne Ahval Gazetesi
Saros'ta dalış turizmine 'Minia Edirne' projesi | Edirne Ahval Gazetesi

KIRSAL YOLLAR VE ASFALT YATIRIMLARI

Vali Sezer, kırsal bölgelerdeki ulaşım yatırımlarının yılın en önemli başlıklarından biri olduğunu belirterek, sıcak asfalt hedeflerinde ciddi ilerleme sağlandığını söyledi. Bu kapsamda 200 kilometrelik sıcak asfalt hedefi koyduklarını ifade eden Sezer, “Kırsal nüfusumuzun orada konfor alanlarını artıracak yol, içme suyu ve köy içi düzenlemeler dahil olmak üzere bunları yapalım dedik ve bir hedef koyduk. 200 kilometre
sıcak asfalt hedefi koyduk ve çok şükür hemen hemen onları yakaladık. Hedef olarak da şunu dedik; başta bizim grup yolları olmak üzere, sonra nüfusu kalabalık olan köy ve üçüncü aşamada da bütün köyleri işin içine katalım diye konuştuk ve bu hedef doğrultusunda adil bir şekilde devam ediyor. Havaların bize imkan verdiği dönemlerde de yapıma da devam ediyoruz. Tabii maliyetli bir iş bu. Bizim idaresi bütçemize ilave bu sene yaklaşık 1200 ton Bitüm aldık enerji bakanımızdan ve o da yaklaşık 20-25 kilometre
bir sıcak asfalta tekabül ediyor. Bu da bize büyük bir kolaylık sağladı. Sathi kaplamalarımızı da devam ettiriyoruz. 130 kilometreye yakın bir sathi kaplama yapılmış. Bu az bir rakam değil. Bu sene de 50 kilometrenin üzerinde sıcak asfalt var ve devam ediyoruz aralık sonuna kadar. Büyük ihtimalle hedefimiz 70 kilometreyle bu seneyi Ocak itibariyle tamamlamak gibi görülüyor” şeklinde konuştu.

WhatsApp Image 2025 11 27 at 15.11.26 | Edirne Ahval Gazetesi
Saros'ta dalış turizmine 'Minia Edirne' projesi | Edirne Ahval Gazetesi

SULAMA SİSTEMLERİ VE TARIMSAL DESTEKLER

Küçük ölçekli sulama göletlerinin yenilenmesi ve sulama sistemlerinin kurulmasının çiftçi için büyük önem taşıdığını ifade eden Sezer, “İçme suları ve sulama sularıyla ilgili olarak bu insani bir şeydir dedik ve hiçbir şekilde bunun bütçesine bakmaksızın içme suyu sıkıntısı çeken köy ve yerleşim yeri istemiyoruz. Onun için bütçesi ne olursa olsun onu karşılayacağız ve bu şekilde de ortaya koyduğumuz hedeflerle de bu da devam etti. Bizim içme suyu olmayan köyümüz yok fakat kuraklık ve sulardaki azalma nedeniyle özellikle yer altı sularındaki azalma nedeniyle ilave ve şebekelerin yenilenmesi, yeni depoların yapımı gibi işlere daha çok odaklanmış durumdayız ve bununla ilgili olarak da az değil, 43 proje yapılmış ve bitmiş durumda. Önümüzdeki yıl da inşallah eksikler varsa bunları da tamamlayacağız. Bazen 500 yüz dönüm, bazen 1000 dönüm, bazen 2000 dönüm olmak üzere çok hayırlı bir iş yapıyoruz. Göletlerimizi yeniliyoruz, küçük sulama göletlerini, artı isteyen her köyümüzde de sulama sistemlerini yapıyoruz. Bir kuyu açıp, sulama sistemi kurup ve sulanmayan arazimiz kalmasın. Bu çiftçimizin yüzünü güldüğünü görmek bizi çok mutlu etti. Bu küçük sulama sistemlerinin, yapımı, bakımına çok büyük zevk aldığımız bir işti. Bu sene de devam edeceğiz. Çok hayır dua sağlıyoruz her gezdiğimiz yerde bununla ilgili olarak. Bu sene de hedeflerimiz aynı, inşallah gelen bütün talepleri bu noktada değerlendiriyoruz” diye konuştu.

ENERJİ PROJELERİ: GES YATIRIMLARI

İçme suyu ve sulama sistemlerinde enerji maliyetlerini düşürmek istediklerini belirten Vali Sezer, “Bir diğer konuda enerji sistemleri. Ucuz enerji verelim diye özellikle grup içme sularından ve sulama sularından başlamak üzere orada da yine güneş enerji sistemleriyle daha ucuz elektrik verelim üreticilerimize istiyoruz. Bununla ilgili olarak da geçen sene projelerimiz vardı. Bu senede vardı. Önümüzdeki sene de yine bütçe imkanlarımız doğrultusunda grup köylerimizden başlayarak devam etmeyi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

WhatsApp Image 2025 11 27 at 15.52.19 | Edirne Ahval Gazetesi
Saros'ta dalış turizmine 'Minia Edirne' projesi | Edirne Ahval Gazetesi

TURİZM VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI

Edirne’nin turizm alanındaki büyük dönüşümüne dikkat çeken Sezer, il genelinde eş zamanlı yürütülen restorasyon çalışmalarının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirtti. Vali Sezer, “Turizmle ilgili olarak ve kültürel varlıklarımızın korunmasıyla ilgili birçok projeyi hayata geçirdik. Şu anda ilimizde 500’e yüze yakın restorasyon çalışması var. Bu çok büyük bir oran Türkiye ortalamasına baktığınız zaman. Bir taraftan Saraçlar’daki yeri yapıyoruz. Bir taraftan ayakkabıcılar çarşısı şu anda bitmek üzere. Çokalca Camisi’nden, Şey Şüceattin Camisi’ne kadar, Evliya Kasımpaşa Camii’ne kadar, Mevlevihane’den hamam restorasyonlarına kadar birçok alanda restorasyon çalışmaları devam ediyor ve birçoğu da bitme aşamasına geldi. İşte Manyas Karakolu’ndan diğer bizim konakların ihyasına kadar, sokak düzenlemelerine kadar birçok alanda az önce bahsettiğim gibi çalışmalar yapıyoruz. Ve yapmaya devam edeceğiz. Bu Muradiye yoluna başlayacağız. Yani Selimiye ile Muradiye arasında. Eğer imkanlarımız olur, başka bir mani durum söz konusu olmazsa belki ilimizdeki restorasyon çalışmalarını biraz daha nehrin öbür tarafına doğru almayı düşünüyoruz” dedi.

WhatsApp Image 2025 11 27 at 15.11.26 1 | Edirne Ahval Gazetesi
Saros'ta dalış turizmine 'Minia Edirne' projesi | Edirne Ahval Gazetesi

‘MERİÇ NEHRİ’NİN HER İKİ TARAFINI DA DÜZENLEDİK’

Meriç Nehri çevresinde tamamlanan çalışmaların ardından bölgenin bir cazibe merkezine dönüştüğünü vurgulayan Sezer, “Meriç Nehri’nin komple iki tarafı da yapıldı ve belki Türkiye’nin en güzel millet bahçelerinden bir tanesi söğütlük millet bahçesi yapıldı ve 24 saat neredeyse dolu. Kimi piknik yapıyor, kimi spor yapıyor, kimi çocuklarıyla beraber eğleniyor ve muhteşem bir alan oldu. Bir taraftan da Meriç Nehri’yle ilgili düzenlemeler yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Bizim söğütlük tarafındaki alan bitti. Şimdi karşı tarafta Müezzinoğlu Köprüsü’ne kadar olan yer de yine bisiklet yolu ve aynı şekilde devam edecek ve oradaki kum tesislerinde biliyorsunuz ruhsat sahasını Müezzinoğlu köprüsünün üst tarafına taşıdı. Çünkü tam görsellik olarak da çok uygun değildi. Şimdi orada o da taşınma işlemleri zannediyorum bitti ya da bitecek. Nehrin her iki tarafını da çok güzel bir şekilde insanlarımıza, vatandaşlarımıza hizmet edecek şekilde düzenledik” şeklinde konuştu.

TUNCA NEHRİ’NE ‘TARİHİ’ ÇALIŞMA

Tunca Nehri için başlayacakları büyük projeye de değinen Sezer, “İkinci aşama da Tunca Nehri. Tunca Nehri’yle ilgili olarak da çalışmalara inşallah yakın zamanda başlayacağız. Sarayla ilgili konuyu takip ediyorsunuz. Edirne Sarayı hızlı bir şekilde devam ediyor ve Tunca Nehri’nin içerisinde kazı çalışmaları şu anda yapılmaya başlandı ve orada da inşallah bahsedilen Osmanlı dönemindeki nehrin altının mermer olduğu belirtiliyor. O da belli yerlerde rıhtımlar olduğu belirtiliyor. Onlarla ilgili şu anda kazı çalışmalarını, sondaj çalışmalarını yapıyoruz ve nehri diğer tarafa yani Fatih Köprüsü’nün tarafına verip nehri burada tamamen aşağıya Beyazıt Külliyesi’nin olduğu yere kadar bir temizlik çalışması ve kazı çalışması yapılacak. Nehrin her iki tarafında da seddeler de dikkate alınarak yine orada da bir çevre düzenlemesi ve bir çalışmayı ortaya koymayı düşünüyoruz. Böyle olunca Evliya Kasımpaşa Camisi’nde, oradaki rıhtımdan itibaren yukarıya doğru Tunca Köprüsü ve onun üst kısımlarını alacak şekilde inşallah orada da çok kısa zamanda bu çalışmalar bittikten sonra yine kanolarla, teknelerle oranın da kendine göre daha bir güzelliği var. Çünkü dar bir alan ve ağaçlarla kaplı bir alan. Orada da bu tür çalışmaların olmasını, aktivitelerin olmasını ben çok arzu ediyorum. İnşallah onları da önümüzdeki yıl hedeflerimiz arasına koymayı düşünüyoruz. Orada da milli saraylarımızın destekleriyle beraber yapacağız” diye konuştu.

‘SAHİLLER KANAYAN YARAMIZ’

Edirne’nin Saros Körfezi kıyısındaki yerleşim alanlarında başlatılan yeni imar çalışmasına da değinen Vali Sezer, “Bizim kanayan yaramız sahil. 2 milyona yakın turist geliyor. Deniz turizmi yapanlar var. Kültürel ziyaretleri yapanlar var. Fakat malumunuz kötüydü. Yani bizim Saros körfezimizi maalesef çok hor kullanmışız. Çöp yığınları, kaçak yapılaşma, düzensizliğin olduğu bir yer. Bu sene bir çalışma başlattık özellikle Erikli ve Mecidiye sahilinde. Bunu da yaz itibariyle de paylaşma imkanımız oldu. Orada imar problemiyle ilgili konular gündemimizde. Orada bizim özellikle denize deşarj noktasında, kanalizasyon ve diğer noktalarda tedbirlerimizi arttırmamız lazım. Belediyelerimizin orada çalışmalarını arttırması lazım. Onunla ilgili özellikle Tuz Gölü noktasında bir çalışma talimatı vermiştim. Bir çalışma ortaya koyduk. Bir projelendirme yaptık. Oradaki çevre düzenlemesi ve oranın tamamının çöplerden arındırılıp kaçak alanların düzene kavuşturulmasıyla beraber buranın bir turizm lokasyonu olması ve bizim Edirne’mize yakışan bir yer olması için bu sene daha katı ve daha düzenli tedbirlerle devam edeceğiz. Geçen yıl çöpleri kaldırdık. Lavabolar ve belli konteynerleri bir araya topladık. Park alanlarını topladık. Bu sene biraz daha burayı sistematik bir şekilde halk plajlarıyla beraber, daha insanımıza yakışan alanlar oluşturarak düzenlemeye çalışacağız. Bir taraftan da oradaki az önce bahsettiğim gibi özellikle evsel atıkların bertarafı ve denize deşarjıyla ilgili de kesinlikle katı çözümler ve katı kurallar getirilecek. Onun da burada altını çizmiş olalım” açıklamasını yaptı.

‘İBRİCE LİMANI’NA MİNİA EDİRNE PROJESİ’

İbrice Limanı’nda yürütülen düzenlemelerin olumlu geri dönüş aldığını belirten Sezer, bölgede standartları belirleyen bir imar planı hazırlandığını söyledi. Vali Sezer, “Özellikle dalış turizmiyle ilgili deyince İbrice aklımıza geliyor. İbrice’de yapılan her işle ilgili olarak bir taraftan çok olumlu dönüşler aldık. Çünkü oranın bir dalış turizmi merkezi diyoruz ama ne tuvaleti vardı, ne suyu vardı, ne otopark alanı vardı. Yani getirip rastgele bırakmışlar oraya konteynerleri ve bu dalış turizm merkezi diye kaçaktı. Şimdi orayla ilgili olarak bir buçuk senedir bir imar planı çalışması yaptık. Görüşlerle beraber belli alanı çıkartarak dalış turizmi merkezleri için bir alan oluşturduk. Bunları bir standarda bağlamamız lazım ki buraya gelen insanların kendini güvende hissetmesi ve iyi hizmet alması lazım. Yoksa herkes kafasına göre kural koyarak devam ederse biz buradan bir yere varamayız. Oradaki taş bina vardı. Orayı yeniden yaptırdık, yeniden restore ettirdik. Orada orayı da köyün ve balıkçı barınaklarının kullanımına verdik. Otopark alanlarını düzenledik ve dalış turizmiyle ilgili olarak da yine aynı alanda şimdi bir Minia Edirne projemiz var. Orada taştan, Edirne’nin belli kültürel değerlerini yaptırıp inşallah önümüzdeki yıl için onlar da orada bir batık şehir, artık bir Minia Edirne’yi yapmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÖZEL İDARENİN SERMAYESİNİ ARTIRIYORUZ’

Vali Sezer, İl Özel İdaresi’nin hem yatırım yaptığını hem de öz sermayesini büyüttüğünü vurgulayarak, “Özel idaremiz aslında hem bu kısıtlı bütçeyle çok iş yapıyor, bir taraftan Özel İdare’nin mevcut sermayesini de artırıyoruz. Yani Söğütlük gibi bir alanı biz özel idaremize kazandık baktığın zaman. Onun işletmesi özel idarecisi. Gastronomi merkezi, onu da özel idaremize kazandık. Bakın bu dönemde hem para harcıyoruz, yatırım yapıyoruz hem de kendimizi güçlendiriyoruz. Bir özel idarenin öz sermayesi oldu ve çok güzel ve geliştirerek devam ettiriyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘700 MİLYONLUK 3 ARAZİ’

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın desteğiyle Kapıkule yolu, İpsala yolu ve Karaağaç’ta toplam değeri 700 milyon liraya yaklaşan üç arsanın İl Özel İdaresi’ne kazandırıldığını belirten Sezer, “Bir diğer konu araç parkımız çok eski ve eksikti. Bütün bu imkanlara rağmen araç parkı konusunda da bu sene biliyorsunuz tören yaptık. Bizim tankerlerimizle, kamyonlarımızla beraber artık kendi malzememizi kendimiz taşır hale geldik. Araç parkımızı çok geliştirdik. Şimdi yeni karar aldık. Yeni araçlarımızı alacağız önümüzdeki yıl için greyderlerimiz, kamyonlarımız olacak. Tarımla ilgili seralar oluşturuyoruz. Ve her şeyden önemlisi de bir Kapıkule yolunda 11 dönüm yer. İpsala yolu üzerinde 14 dönüm, en son bir de Karaağaç’ta bir yer buradan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanımız Murat Kurum’a teşekkür ediyorum, ne dersek yapıyor. Bize üç tane de yer verdi. Bunların değerine baksak bugün neredeyse 700 milyona yakın bir değeri var. Bunları da biz özel idaremize kazandırdık. Bunları satmadık da. İnşallah ileride sıkıntı olursa belli projeler için değerlendirmiş oluruz” ifadelerine yer verdi.

Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu