Satış ilanlarında yeni dönem
İnternet üzerinden satış platformlarına verilen gayrimenkul ve araç satış ilanlarında iki aşamalı kimlik doğrulama sisteminin başladığını açıklayan Trakya Umum ve Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, yeni Ticaret Bakanlığı yönetmeliği ile birlikte mülk sahiplerinin ve emlakçıların, ilan vermeden önce mülk ile bağlantılarının ispatlandığı belge isteneceğini söyledi. Feda, yönetmeliğe uymayanlara yaklaşık 100 bin liralık ceza uygulanacağının altını çizerek vatandaşları uyardı.
Trakya Umum ve Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, basın mensuplarına açıklamalarda bulunarak, internet emlak ve araç satış platformlarına verilen ilanlara Ticaret Bakanlığı tarafından gelen yeni yönetmelik ile birlikte, taşınmaz mülk sahiplerinin ve 1 Kasım tarihinden itibaren, satış platformlarında konut satabilmeleri için kimlik doğrulama yapılması gerektiğini söyledi. Feda; “1 Kasım 2023 tarihi itibariyle taşınmaz ticareti kanunlarıyla ilgili, taşınmazlarımızı veya taşınmaz mal sahipleri, satış platformlarına girecekleri zaman iki defa kimlik doğrulaması yapacaklar. Yani, elimizdeki telefonların bir kısmında bu doğrulama yapılamayacak. Emlak bürolarına gelip, onların telefonlarından doğrulama yapmaya çalışacaklar. Eski veya interneti olmayan telefonlardan bu işlemleri gerçekleştiremeyecekler. Platformlara verecekleri ilanlarda, öncelikle kimlik doğrulama işlemi yapacaklar, hangi tapusunu satmak istiyorlarsa onay alacak, akabinde platformlarda ilanlarını yayınlayabilecekler” dedi.
“BELGELER VE KİMLİK ONAYLANMADAN PLATFORMA İLAN VERME HAKKI ELLERİNDEN ALINIYOR”
Feda, emlakçıların satış platformlarına vergi levhası, yetki belgesi ve kimliğini onaylatarak katılabileceklerini ifade ederek; “Emlakçılar açısından; emlakçı öncelikle kendi vergi levhasını, almış olduğu yetki belgesini ve kimliğini taratarak platforma kaydolabilecekler. Bunları yapamazlarsa, platforma ilan verme hakkı ellerinden alınıyor. Platformlarda onay alınmadığı için emlakçıya kayıt verirken ilk olarak kimliğini doğrulayacak, kimliği doğruladıktan sonra, bir de hangi tapuyu satacağının yetkisini verecek. Üçüncü konu; emlakçı ile satıcı arasında, satılık yetki belgesi dediğimiz bir belge düzenlenecek. Burada satıcının adı soyadı, emlak firmasının adı soyadı ve satış fiyatına varıncaya kadar tüm bilgileri vermek zorundalar” açıklamasını yaptı.
Satıcı ve alıcılardan toplam yüzde 4’lük komisyon faturaları kesmeleri yönünde emlakçılara uyarıda bulunan Feda; “Emlakçı, girmiş olduğu ilanın faturasını kesinlikle kesmesi gerekiyor. Yani 5 milyon liralık bir ilan girdiyse, 4,5 milyon gibi rakamlara satıldıysa, ilandan düşüldüğü zaman devlet bunu takip edecek. Bu 4,5 milyon lira üzerinden de satıcıdan yüzde 2 ve alıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplamda yüzde 4’lük komisyonların faturalarının kesilmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde, vergi dairesi bu faturaları istediği zaman sunamıyorlarsa, usulsüzlük ve büyük cezalarla karşılaşacaklar” şeklinde konuştu.
“KİMLİK DOĞRULAMASI YAPILMADAN NE İLAN VEREBİLECEK NE DE TAPUDA İŞLEM YAPILABİLECEK”
Feda, eski tip telefonların kimlik doğrulama için uygun olmadığının altını çizerek; “Bazı mal sahiplerinin elindeki telefonlar, doğrulama işlemleri için yeterli olmayabiliyor. 1’inci derece akrabaları ve 2’nci derece akrabalarının telefonlarından da kimlik doğrulama işlemlerini yapabilirler, sırf kendi telefonlarıyla yapmaları gerekmiyor. Onlara yetkilendirme verip doğrulama yapmaları gerekiyor. Kimlik doğrulaması yapılmadan ne ilan verebilecek ne de tapuda işlem yapılabilecek. Tapu dairesi de çift kimlik doğrulaması istiyor. Daha önceden, vefat eden bir kişinin kimliği, satıcının üzerine geçirilerek vekaletlerle sahte olarak satışlara şahit olduk, tapu dairesinden döndü. Bizim emlakçı olarak, verilen vekaleti sorgulama hakkımız yok” diye konuştu.
YÖNETMELİĞE UYMAYAN EMLAKÇILARA 100 BİN LİRA CEZA
Yönetmeliğe uymayan satıcılara 100 lira gibi bir cezanın bulunduğunu söyleyen Feda; “Yönetmeliğe uyulmadığı takdirde, emlakçılara ilan başına 100 bin lira cezası var. Yani bize bir satıcı gelince, eğer ben onun kimlik doğrulamasını yapıp, satılık yetki belgesi sözleşmesini imzalamadığım takdirde, biz emlakçılara ilan başı 100 bin lira cezası var. Vatandaşlara da 1 yıl önce 1 milyon liraya aldıkları yerleri, şu anda 5 milyon liraya satıyorlarsa, devlet aradaki farkın vergisini alacak. Bu yönetmelikle ‘çantacı’ dediğimiz emlakçıların önü kesilmiş oldu. Fiyat kirliliği ortadan kalktı” ifadelerini kullandı. Adem Batuhan SEVER