Selimiye’de dış cephe tamam
‘İç kısım ve çevre düzenlemesi devam ediyor’
Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Selimiye Camisi’ndeki restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, camide dış cephe onarımlarının tamamlandığını, iç kısımdaki kalem işçiliği çalışmalarının hızla devam ettiğini ve çevre düzenleme çalışmalarının başladığını aktardı. Saraç; “Selimiye Camisi’nde dış cephe onarımlarımızı tamamladık, ince işçilik dediğimiz cami içerisinde kalem işçiliği çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor. Çevre düzenleme çalışmalarına da başladık. En kısa sürede ibadete açmak için çok yoğun çalışma içerisindeyiz” dedi.
Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, İl Genel Meclisi 2025 bütçe görüşmelerinin bugün gerçekleşen oturumuna katılarak, müdürlük bünyesinde kentte devam eden projeler ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Saraç, Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Selimiye Camisi’nde 2021 yılında başlayan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını ifade etti.
‘SELİMİYE’DE DIŞ CEPHE TAMAM, İNCE İŞÇİLİK VE ÇEVRE DÜZENLEME HIZLA DEVAM EDİYOR’
Edirne’de 166 tescilli kültür varlığının bulunduğunu bildiren Saraç, yapımına devam edilen 6 tane restorasyon işi bulunduğunu söyledi. Saraç; “Selimiye Camisi, Keşan Hersekzade Ahmet Paşa Camisi, Uzunköprü Muradiye Camisi, Rüstempaşa Kervansarayı Dış Cephe Sundurma İşi, Evliya Kasım Paşa Camisi (ihalesi yapılıp iş yeri teslimi yapıldı), Ali Paşa Çarşısı Yangın Pompası Yenileme İşi’nden oluşan 6 işimiz var. Herkesin merak ettiği Selimiye Camisi’nde dış cephe onarımlarımızı tamamladık, ince işçilik dediğimiz cami içerisinde kalem işçiliği çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor. Çevre düzenleme çalışmalarına da başladık. En kısa sürede ibadete açmak için çok yoğun çalışma içerisindeyiz” şeklinde konuştu.
‘HERSEKZADE AHMET PAŞA CAMİSİ’Nİ TAMAMLAMAK ÜZEREYİZ’
Saraç, Keşan’daki Hersekzade Ahmet Paşa Camisi’nde de restorasyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ifade ederek; “Bu camimizi inşallah yılbaşı itibariyle tamamlayacağız. En geç Ramazan’da, belki de Ramazan’a da kalmadan ibadete açacağız. Bu camimizin şöyle bir özelliği var; bunun projeleri çok uzun yıllar önce hazırlanmıştı. Yalnız burada Keşan’ın meşhur kum taşı var. Cami bu yeşil taştan yapılmış. Minareyse sarı taştan yapılmış ama bu taşların ocakları kapalı. Restorasyondaki ana amacımız orijinal malzemeyi, yapım tekniklerini kullanmak. Türkiye’nin bir çok yerinde buna benzer taşlar var ama bu taş değil. Onun için çok uzun yıllar bu taş ocaklarını araştırdık. Üniversitelerden sorduk, vatandaşlara sorduk. En son bu taş ocağını bulduk ve bu taşları ocaktan çıkarttık, caminin bahçesinde kurduğumuz atölyelerde kestik, minareyi zaten tamamen söküp yeniden yaptık. Camimizin de onarımı yaptık ve tamamlamak üzereyiz. Vatandaş bazen haklı olarak çok uzun sürdüğünü ve kapalı kaldığını söylüyor ama orijinaline sadık kalmak için biz de elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.
‘MURADİYE CAMİSİ’NDEN YÜZLERCE MEZAR TAŞI ÇIKTI’
Uzunköprü’deki Muradiye Camisi’nde de restorasyonunda da sona gelindiğini açıklayan Saraç; “İçerisinde biraz işlerimiz kaldı burada. Bu caminin duvarlarından ve hazire kasrından yüzlerce sayıda mezar taşı çıktı. Bu mezar taşlarını tek tek oturttuk, projelendirdik. Bahçesindeki kazıdan çok orijinal bir döşeme çıktı. Bunların da projelerini, kurul onaylarını aldık. Bahçesiyle, haziresiyle, dışarıdaki tuvaleti, şadırvanıyla her şeyiyle çok güzel bir cami yapmak için uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.
Adem Batuhan SEVER