Şok etkisi yaratan fiyatlar için üreticiye Ankara yolu göründü
Edirne Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu, yaptıklarını basın açıklamasında, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanan buğday fiyatlarının kabul edilebilir olmadığını vurgulayarak, fiyatların revize edilmesi için Çarşamba günü Ankara’ya giderek milletvekilleri aracılığıyla seslerini duyurmak istediklerini söylediler. Ayrıca kendilerine davet gelirse, Cuma günü düzenlenecek olan Cumhuriyet Halk Partisi tarafından açıklanan buğday fiyatlarına tepki göstermek adına Tekirdağ’da düzenlenecek olan mitinge de katılım sağlayabilecekleri bildirildi. Yapılan açıklamada; “Çiftçi olarak sabrımız sınanmamalıdır” ifadeleri kullanıldı.
Geçtiğimiz günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) çiftçinin dört gözle beklediği buğday fiyatlarını açıkladı. Ancak çiftçi ton başına en az 15 bin TL beklerken açıklanan en az rakam 9 bin 250 TL olunca tepkiler de gecikmedi. Edirne Ziraat Odası’nda bir araya gelen İl Koordinasyon Kurulu düzenledikleri basın toplantısında, açıklanan fiyatın şok etkisi yarattığını söyledi. Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arabacı tarafından okunan açıklamada; “Buğday üreticilerimiz hasat sevincine başlarken sessiz sedasız açıklanan buğday fiyatları karşısında şok olmuştur. TMO’nun geçen hafta açıklamış olduğu fiyatlar Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin açıklamış olduğu 10,87 TL olan buğday maliyetinin çok altında bir fiyattır. Buğdaya, arpaya verilen bu düşük fiyat ile zarar eden buğday ve arpa üreticisinin üretimden koparılması kaçınılmaz bir son olacaktır. Kıymetli yetkililerimiz gece gündüz demeden alın teri ile çalışan buğday ve arpa üreticisinin maliyet artışını hiç göze almadan fiyat açıklaması üreticinin ölüm fermanıdır. Geçen yıla göre son bir yılda mazotta %105, gübrede ortalama %30, ilaçta % 52 ve işçilik oranlarında % 75 oranında bir artış söz konusudur” ifadelerine yer verildi.
“BUĞDAY VE ARPA ÜRETİCİSİ BUGÜN KADERİNE TERK EDİLMİŞTİR”
Girdi maliyetleri karşısında belirlenen rakamlarla üretimin mümkün olamayacağını da bildiren Arabacı; “ ‘Ekilmedik bir karış yer bırakmayın’ ve ‘Sen yeter ki üret’ denilerek çıkılan bu yolda buğday ve arpa üreticisi bugün kaderine terk edilmiştir. Çiftçinin kazanacağı bu para ile 12 ay geçineceği gerçeği hiç dikkate alınmamıştır. Çiftçilere göre, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ürün bedellerini 45 günde ödeyecek olması “buğdayı bana getirmeyin” anlamına geliyor. Hem fiyatın düşük olması hem de ödemenin geç olması TMO’nun buğday “almama” politikası uygulayacağını gösteriyor. Kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi buğday ve arpa üreticisinin yanında durmalıdır. Geçtiğimiz üretim dönemlerinde 1 Ton buğday ile 375 Lt mazot ve 916 Kg gübre alırken bugün açıklanan rakam ile 227 Lt mazot ve 646 Kg gübre alınabiliyor. Bizlerin anlamadığı nokta şudur ki TÜİK’ e göre bugün yıllık enflasyon % 75, girdi fiyatlarındaki artış % 50 ama bizim buğday alım fiyatındaki artış ise % 12’dir. Hiçbir girdi fiyat artışında kontrol sağlanamıyorken, her sektör istediği gibi kendi fiyatlarını açıklıyorken üreticiyi desteklemek için kurulan kurumların işi enflasyon ile mücadele değil üreticiyi desteklemektir” dedi.
“FİYATLARI KABUL ETMİYORUZ”
‘Çiftçinin sabrını sınamayın’ da diyen Arabacı; “ Geçen yıl ekmek 5 TL iken bugün ekmek 10 TL’dir. Tüketicinin ekmeğine gelen zam % 100 iken uygulanan bu tarım politikaları ile parayı kim kazanıyor ve kimler kollanıyor. Geçen yıl buğdayı 8250 TL’den alan TMO bugün bu buğdayı 10250 TL’den satarken çiftçimizden yeni sezon buğdayı 9250 TL’den almak istiyor. Uygulanan bu tarım politikaları çiftçiye büyük zarar veriyor bu zararlardan bir an önce dönülmeli ve çiftçi olarak sabrımız sınanmamalıdır. Bu nedenle açıklanan bu fiyatlar maliyetlerimizin, Türkiye gerçeklerinin ve Türkiye de yaşanan enflasyonun çok altındadır. Fiyatları kabul etmiyoruz ve fiyatların tekrar revize edilerek üretimin sürdürülebilir olması için gerekli adımların atılmasını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.
Arabacı ayrıca, Çarşamba günü Ankara’ya giderek milletvekillerine fiyatlarda revize talep ettiklerini söyleyeceklerini de belirtti. Cuma günü Cumhuriyet Halk Partisi’nin açıklanan buğday fiyatlarına tepki göstermek adına Tekirdağ’da düzenleyeceği mitinge de davet gelirse katılacaklarını kaydetti.
Düzenlenen toplantıya Enez Ziraat Odası Başkanı Mehmet Oskan, Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Özcan Kayalı, Meriç Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Türkkan, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Üzer, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk katılım sağladılar. Damla GÖÇ AKYÜZ