STK’lar ‘entegrasyon’ çalıştayında buluştu

Edirne’de faaliyet gösteren 22 Dost Eli Derneği öncülüğünde düzenlenen ‘Edirne Sivil Toplum Entegrasyon Çalıştayı’, bugün Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının kendini tanıtması ve birlikte daha faal projeler yürütmelerinin hedeflendiği çalıştayda Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahmut Güler, ‘kentleşme ve sivil toplum’ konulu sunum gerçekleştirirken, çalıştay, gün boyu çeşitli sunumlarla devam etti.
Edirne’de faaliyetlerine devam eden 22 Dost Eli Derneği derneği öncülüğünde kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının kendini tanıtması ve birlikte daha faal projeler yürütmeleri hedefiyle ‘Edirne Sivil Toplum Entegrasyon Çalıştayı’ düzenlendi. Bugün Edirne Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

‘ŞEHRİMİZE DAHA İYİ HİZMETLER SUNABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ’
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren 22 Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tomris Gizem Çokgezer, sivil toplum kuruluşlarının bireysel değil, kolektif bir bakış açısıyla bakması gerektiğini ifade ederek; “Edirne şehrimiz büyük tarihi mirasa ve öneme sahip bir sınır şehrimizdir. Bu kültür mirası ve birikimi doğrultusunda şehrimize daha iyi hizmetler sunabileceğimizi düşünmekteyiz ve hak etiğine de inanıyoruz. Biz sivil toplum içinde olan her unsurun kamu hizmeti yaptığını ve bu gönüllülük esasıyla çalıştığını biliyoruz. Bu sebeple burada bulunan herkes aslında kendisinden daha fazla bu topluma daha iyi ne yapabilirim sorusunun bireysellikten çıkıp kollektif bir bakış açısıyla bakmaktadır. Bizlerde bu soruya cevap arayışında elimizden geleni yapmaya çalışarak şehrimizde bulunan bu değerleri nasıl geliştirebileceğimiz konusunda fikir alışverişi yaptık ve ortaya çıkan neticede, öne çıkan konularda eksik gördüğümüz kısımların tamamlanması adına çalıştayın konu akışını belirlemiş olduk” dedi.
‘ENTEGRASYON SÜRECİ ÇATI GÖREVİ GÖRECEK’
Sivil toplum konusunda önlerinde uzun bir yol olduğunu dile getiren Çokgezer; “Entegrasyon sürecinin bu şehrin daha sivil ve kolektif olarak kendi kendini sürdürebilen ve farkındalığını arttıran bir çatı görevi göreceğine inanıyoruz. Bu sürecin avantajlarının diğer bir önemi ise sivil toplum kuruluşlarının bu platform aracıyla hem kamusal alanda hem de sivil bilinçte birlikte hareket eden ve destek olan yapısal bütünlükte bir görünüş kazanmasıdır. Toplumsal olarak da sivil toplum konusunda yürümemiz gereken uzun bir yol var ve bu yola hizmet etmek içinde bizlerin çağın gereklilikleri ve avantajlarını en iyi şekilde değerlendirmenin görevimiz olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
ÇALIŞTAYA PROTOKOL ÜYESİ KATILMADI
Tomris Gizem Çokgezer’in konuşmasının ardından Trakya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mahmut Güler tarafından ‘kentleşme ve sivil toplum’ konulu sunum gerçekleştirildi. Sunumunun başında salonda protokol üyesi bulunmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Güler; “Bu toplantı ve bu sunum benim için çok rahat olacak. Çünkü dostlarımın, öğrencilerimin, meslektaşlarımın arasındayım. Protokolün olmamış olması bizim için avantaj. Çünkü protokolün olduğu yerlerde çok rahat konuşma imkanı bulamayabiliyoruz. Biz bize daha rahat ve daha geniş bir perspektifle, konuları tartışmak değer kazanacaktır” diye konuştu.
ÇALIŞTAY SUNUMLARLA DEVAM ETTİ
Güler’in konuşmasının ardından çalıştay, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’ndan katılan Güliz Elif Yardımcı’nın AB Projeleri ve fonlarının kullanımı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) ‘Aktif Olarak Sunulan Destekleme Fonları ve Girişimcilik’ sunumu ve Trakya Kalkınma Ajansı’nın ‘Aktif Olarak Sunulan Destekleme Fonları’ sunumuyla devam etti.
Haber Merkezi