‘Sürdürülebilirlik için en az 20 TL şart’

Tarım Koop. Merkez Birliği Genel Başkanı ve S.S. Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Erken, üreticiye verilen süt fiyatlarının en az 20 TL olması gerektiğinin altını çizerek; “Suyun yarım litresinin 30 liradan satıldığını düşündüğümüzde tabi ki sütün fiyatının da en az 20 lira olması gerekiyor. Maliyetlerin her gün artması ile sütün maliyeti şu anki rakamların üzerinde. Süt işinin sürdürülebilir olması için en az 20 lira olması gerekir” dedi.

Süt fiyatlarının Ulusal Süt Konseyi ve Tarım Bakanlığı tarafından 17,15 krş olarak belirlendiğini söyleyen Tarım Koop. Merkez Birliği Genel Başkanı ve S.S. Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Erken; “Süt fiyatları, Ulusal Süt Konseyi ve bakanlığın belirlemiş olduğu referans fiyatı ile 17 lira 15 kuruş olarak açıklandı. Bunun soğutma bedeli, kazana getirme bedeli gibi bedelleri var. Biz Edirne bölgesinde bakanlığın belirlemiş olduğu 17 lira 15 kuruş müstahsilimizi kesiyoruz. Ayrıca soğutma bedelleri olarak da sanayiciden yüzde 7-8 olarak, kooperatiflerimiz hizmet bedeli karşılığında fatura ediyor. Türkiye’de süt her ne kadar sıkıntılı bir durumda olmasına rağmen Edirneli üreticilerimizin müstahsilleri 17 lira 15 kuruştan kesiliyor. Biz bunu yapıyoruz” diye konuştu.

Anadolu’da 14,15-16 TL’ye de sütün olduğunu belirten Erken, “Ben bir genel başkan olarak düşündüğümde, Anadolu’yu gezdiğimde 14 liraya da 15-16 liraya da süt var. Anadolu’ya gittiğimizde 13-14 lira olan bölgeler var. Ama bakanlığın 15 lira 50 kuruş, 16 liradan aşağıya kesilen süt için destek verilmeyeceğini açıklamıştı. Bakanlık ile bu konuda görüşmeler halindeyiz. Biliyorsunuz Anadolu’da bazı bölgelerde süt tozuna gidiyor. Anadolu’nun belli kesimlerinde sütle ilgili özellikle arzda krizler var” ifadelerine yer verdi.

“ÜRETİM YAPABİLMEK İÇİN DESTEK ŞART”

Üreticiye verilen destekleri de yorumlayan Tarım Koop. Merkez Birliği Genel Başkanı ve S.S. Edirne Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı kooperatifler Birliği Başkanı Ahmet Erken; “Biz sütün artması ve süt ürünleri mamullerinin fiyatının artmasından ziyade kırmızı etin fiyatlarının artması ile hayvansal üretimin Türkiye’de artması, et fiyatlarının aşağı inmesini istiyoruz. Protein biliyorsunuz ki önemli ve insan sağlığı içinde bakanlıkla görüşüyoruz. Bakanlık birçok proje yürütüyor. Köyde kalmam için sebep gibi, 10 hayvana kadar desteklemeler var. Ayrıca kadınlarımıza ve genç üreticilere destekler var.  Biz Türkiye’nin başka ülkelere muhtaç olmayacak şekilde üretim yapmasını, büyükbaş hayvan sayısının artırılmasını istiyoruz ve buna yönelik projelerin yapılmasını istiyoruz. Günlük olaylar insanları üzebilir ancak yaşanabilir bir sistem kurulmasını temenni ediyoruz. Anaç sığırlar mutlaka desteklenmeli ve üreticinin üretimden vazgeçmemesi için desteklerin artması için bakanlıkla görüşme halindeyiz. Son üç ayda desteklerimiz 1 liraydı. Ocak sonrası bakan oluru ile olan bir şey ve umut ediyorum ki devam eder diye düşünüyorum. Çarşamba günü bu konu hakkında gideceğiz ve bölgelerimizde ki tespitlerimizi paylaşacağız. Sahadaki gelişmeleri sayın bakanımıza da aktaracağız. Üretim yapabilmek için destek şart” diyerek projeler hakkında da bilgi verdi.

Süt fiyatlarının ise en az 20 TL olması gerektiğini altını çizen Erken; “Türkiye’deki süt fiyatı şu an diğer mamuller ile karşılaştırıldığında; suyun yarım litresinin 30 liradan satıldığını düşündüğümüzde tabi ki sütün fiyatının en az 20 lira olması gerekiyor. Maliyetlerin her gün artması ile sütün maliyeti şu anki rakamların üzerinde. Süt işinin sürdürülebilir olması için en az 20 lira olması gerekir ki, üretici üretime devam edebilsin. Biz üretimden yanayız ve üretimi devam ettireceğiz” şeklinde konuştu. Damla GÖÇ AKYÜZ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu