SÜTÜB’ten ‘mini yem fabrikası’ girişimi!
Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, günümüzde teknolojiyi tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da yakalamanın şart olduğuna vurgu yaparak, üretici maliyetini düşürme konusunda kendi yemini üretmenin önemli olduğunun altını çizdi. Suiçmez, birlik olarak hayata geçirecekleri mini yem fabrikası projesi hakkında bilgi vererek; “Kendi yemimizi üretirsek maliyetimiz yüzde 30-40 oranında aşağı düşmüş oluyor. Bu olayı da biz gerçekleştirebilirsek böyle de bir destek vermeyi amaçlıyoruz. Bu değişime ayak uydurmamız lazım” dedi.
Edirne Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) ve Danone iş birliğiyle ‘Sürdürülebilir Hayvancılık ve Çiftlik Yönetimi’ eğitim semineri gerçekleştirildi. İl Tarım Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya, SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Egemen Ilgın, köy muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı.
‘HAYVANCILIĞI KARLI BİR HALE GETİRMEK İSTİYORSAK MUTLAKA TEKNOLOJİYE ADAPTE OLMAMIZ LAZIM’
Toplantıda konuşan SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez, hayvancılıkta dünyada söz sahibi olan ülkelerin, teknolojide çok ileride olduğunu ifade etti. Suiçmez; “Dünyada hep örnek aldığımız bazı ülkeler var. Örneğin Almanya, örneğin Hollanda, Avusturya, Belarus, Yeni Zelanda gibi, hayvancılıkta dünya fiyatlarını belirleyen, dünya piyasalarında söz sahibi olan ülkeler. Dünya öyle bir hale geldi bugün ticaret dahi bir tuşun ucunda, dünya artık çok küçüldü. Hayvancılık teknolojilerinde, diğer teknolojilerde olduğu gibi artık yapay zekaya varana bu ülkeler burada kullanıyor. Tabii burada bunların en önemli avantajları, bunlar bu olaya, yani değişim ve dönüşüme 50-60 yıl önceden başlamaları, aramızda böyle bir mesafe var. Öyle bir noktaya geldi ki tarımda yeni teknolojilere nasıl çabuk adapte olabiliyorsak, hayvancılıkta da kendi kendimize bunları izleyerek bu dönüşüme ayak uydurabilirsek, kendimizi yenileyebilirsek bu mesafeyi çok hızlı zamanda kat edebileceğimiz bir ortam oluştu. Eğer bu hayvancılığı biz karlı bir hale getirmek istiyorsak bunları mutlaka uygulamamız lazım” şeklinde konuştu.
‘TARIMDA OLDUĞU GİBİ, HAYVANCILIKTA DA GELİŞMELERİ YAKALAMALIYIZ’
Suiçmez, Bir an önce değişime ayak uydurulması gerektiğine vurgu yaparak; “Bitkisel üretimde yeni tarım tekniklerine çok çabuk adapte oluyoruz. Bugün baktığımızda işte kullandığımız traktörden ve kullandığımız ziraat ekipman ve aletlerine bakıyoruz. Dünyada ne kullanıyorsa hemen hemen aynısını bölgemizde kullanabiliyoruz. Tohumculuk alanında belirli bir yere geldik. Bugün buğday tohumunda 800-900 kilogramlar konuşulmakta. Yani burada hızlı bir gelişimi yakaladık. Hayvancılıkta da bunu yapmamız lazım arkadaşlar. Yapmamız şart” diye konuştu.
‘BİZDE MAALESEF ÜRÜN FİYATINI ÜRETİCİ DEĞİL, MAMÜLÜ SATIN ALAN BELİRLİYOR’
Suiçmez, Türkiye gibi hayvancılıkta gelişmekte olan ülkelerde, fiyatı üreticinin değil, mamulü satın alanların belirlediğine dikkat çekerek; “Bugün biz ne alıyoruz? Fiyat istikrarı diyoruz ve fiyatlarımız yaklaşık olarak 8 aydan beri aynı düzeyde seyrediyor. Nereye bakıyoruz? Ulusal süt konseyi toplansın bize bir fiyat açıklasın. Bizim gibi ülkelerde, gelişmekte olan ve hızlı gelişmekte olan bir ülkede maalesef bugün fiyatı hep birileri üreticinin değil de, bu mamulü satın alanların fiyat belirlemesini bekliyoruz. Ancak saydığım ülkelerde birilerinin fiyat belirlemesi denen bir ortam yok. Burada ben gittim gördüm bazı ülkeleri. Buradaki bir fiyat 30 Euro serbest piyasada. Ancak sütün fiyatı üreticide 40-45 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Nasıl çıkabiliyor? Burada kalite, yağ oranı, verimlilik oranı. Bunların hepsi birbirinin üzerine bir pariteleri ekleyerek bir fiyat oluşuyor. Yani orada sabit bir fiyat yok. Sütün kalitesine göre belirleniyor” ifadelerini kullandı.
‘KENDİ YEMİMİZİ ÜRETME GAYRETİ İÇERİSİNE GİRMEMİZ LAZIM’
Hayvancılıkta giderin yüzde 70’e yakınını besleme kalemlerinin oluşturduğuna vurgu yapan Suiçmez, ülkenin kendi yemini üretmesi gerektiğini söyledi. Suiçmez; “Hayvancılıkta besleme maliyeti özellikle yüzde 60-70 civarında kabul gören rakamlar bunlardır. Kaba yem giderimiz vardır, eğer biz bu kaba yemin tamamını üretemiyorsak, en azından büyük bölümünü bizim kendimiz üretme gayreti içerisine gitmemiz lazım. Yemde sanayicilere mahkum olduğumuz sürece, istediğimiz kadar uğraşalım bu maliyet hesabını tutturamayız. Kendi yemimizi üretirsek maliyetimiz yüzde 30-40 oranında aşağı düşmüş oluyor. Bu olayı da biz gerçekleştirebilirsek böyle de bir destek vermeyi amaçlıyoruz. Bu değişime ayak uydurmamız lazım. Yeter ki biz hayallerimizden hedeflerimizden üretimden vazgeçmeyelim. Bunları kendimize bir yol haritası olarak bir planlama yapalım” açıklamasını yaptı.
SÜTÜB’DEN MİNİ YEM FABRİKASI GİRİŞİMİ
Suiçmez, SÜTÜB olarak mini yem fabrikası projesi hayata geçirmek için harekete geçtiklerini kaydederek; “Allah’ın izniyle finansmanı bulabilirsek, büyük bölümünü de bulduk sayılır kimse de ne kafamıza dikilebilecek, aksine biz onların kafasına dikileceğiz. Bir sürü prosedür çıkardılar, 6-7 yıl önce gene böyle bir girişimimiz olmuştu. Ama bunun finansman ayağını tamamladığımızda bunu gerçekleştireceğiz. Buraya mısırını, arpanı, her ne çıkardıysan getirip silolara bırakılacak ve bu silolarda üreticinin istediği gibi, çağın gerektirdiği proteini, enerjisini bir ilave desteklerle bugün sanayi yeminden daha düşük maliyette üreticimize kendi ürününden yem yapabileceğiz. Bunu başarmamız lazım. Ben başarabileceğimize inanıyorum, böyle bir çalışmamız var. İnşallah 3-5 ay içerisinde, bunu neticelendiririz” ifadelerine yer verdi.
Adem Batuhan SEVER