Ticari defterlerde ‘dijital’ dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğle, işletmelerin muhasebeleriyle ilgili olmayan pay, yönetim ve müdürler kurullarının karar ve genel kurul ile müzakere defterleri, elektronik ortamda tutulmaya başlanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “İşletmenin Muhasebesiyle İlgili Olmayan Ticari Defterlerin Elektronik Ortamda Tutulması Hakkında Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu tebliğe göre, işletmeler, pay, yönetim ve müdürler kurullarının karar ve genel kurul ile müzakere defterlerini de elektronik ortamda tutmakla yükümlü hale getirildi.

Ticaret siciline 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren kuruluşu tescil edilen şirketler ve 15 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Anonim ve Limited Şirketlerin Sermayelerini Yeni Asgari Tutarlara Yükseltmelerine ve Kuruluşu ve Esas Sözleşme Değişikliği İzne Tabi Anonim Şirketlerin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ”in ilgili maddesinde sayılan anonim şirketler, söz konusu defterlerini de elektronik ortamda tutmakla yükümlü hale getirildi. Belirtilen şirketlerin dışında kalan şirketler de ihtiyari olarak defterlerini elektronik ortamda tutabilecekken,bu durumda defterlerin tamamı elektronik ortamda tutulacak.

Kurulduğu tarihten itibaren defterlerini elektronik ortamda tutacak olan şirketlerde defterler, şirketin ticaret siciline tescili ile eş vakitli olarak elektronik defter sisteminde oluşturularak aktif hale getirilmesi gerekiyor.

Hali hazırda fiziki haldeki defterlerini elektronik ortamda tutma yükümlülüğü kapsamına alınan şirketlerin de yükümlülüğün doğduğu tarihten itibaren en geç iki ay içinde notere danışarak fiziki defterlerin kapanış onayını yaptırması gerekiyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ, 1 Temmuz 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!