TMO’ya öneri, vatandaşlara uyarı

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, gazetemize özel açıklamalarda bulunarak tarla ve anız yangınları için vatandaşa duyarlılık çağrısında bulundu. Arabacı, buğday ve ayçiçeği hasadını da değerlendirerek, hasadın beklentinin altında kaldığını kaydetti. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na da çağrıda bulunan Arabacı, fiyatların enflasyona oranla artmasının üreticiyi rahatlatacağını vurguladı.

Anız ve tarla yangınlarına yönelik vatandaşlara uyarıda bulunan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı,  arabalardan atılan cam şişe ve izmaritlerin yangına sebep olabildiğinin altını çizdi. Arabacı, vatandaşları duyarlı olmaya davet etti. Arabacı; “Anız yangınları için bu dönemde, özellikle sigara izmaritleri çok önemli. Sigara izmaritlerini araba camından atmayalım. Cam şişeleri atmayalım, güneş ışını şişelere vurduğunda yangın çıkıyor. Bu tarz şeylerde özen göstermek gerek. Çünkü bütün yıl emek gösterilen ve alın terinin karşılığının alınacağı dönemde tedbirli olalım, duyarlı olalım, dikkat edelim. Anızı yakarak canlı hayvanlara da zarar veriyoruz. Anız yakanlar da eskiden vardı. Tarlalarının temizlenmesi için anız yakarlardı. Ama tarla yandığında topraktaki hammaddelere birtakım zararlara verdiğini ve bazı ürünlerin yok olduğunu üretici gördü. Bunu bizim üreticimiz asla yapmaz. Şu an ürünlerimiz olgunlaştı, en ufak bir kıvılcımda her an yanabilecek durumda. Vatandaşların biraz duyarlı olması gerekir. Bu sadece o üreticiye zarar değil, aynı zamanda ülke ekonomisine zarar getirir. Oradan çıkan ürünlerle ekmek yiyoruz, unlu mamuller yapıyoruz. Bütün Türkiye faydalanıyor, zaten bazı ürünlerde dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bir kilogram dahi buğdayımızın yanması demek, hepimiz için ekonomiye zarar demek. O yüzden tüketicimiz duyarlı olursa çok iyi olur” dedi.

HASAT BEKLENTİNİN ALTINDA

Ayçiçek ve buğday hasadını da değerlendiren Arabacı, beklentinin altında kalındığını dile getirdi. Arabacı; “Ayçiçekleri bazı bölgelerde bizim burada da çiçek açtı. Benim kendi köyümde yağmur yağıyordu hasat yapamadık, ancak Kapıkule yolunda şu an hasat yapılabiliyor. Bunlar, bölgesel yağmurlar. Bölgesel yağmurların düştüğü yerlerde, elbette ayçiçeklerine faydası olacaktır. Buğday hasadı olarak beklentilerimiz güzeldi, bazı yerlerde 700-750 kiloları bulabiliriz dedik. Ama beklentinin altında kaldı. Hava şartlarından dolayı başaklarda biraz boşluklar oluştu. 700 kilo verecek dediğimiz yerlerde, 550 kilolarda kaldık. Ama elbette bereket versin, güzel bir yıl. Allah herkese ürün toplamayı nasip etsin” şeklinde konuştu.

“TMO İLE BAKANLIĞIMIZ HER AY ENFLASYON KADAR ARTIŞA GİDERSE, ÜRETİCİMİZDE SIKINTI OLMAYACAKTIR”

Arabacı, Toprak Mahsulleri Ofisi ve bakanlığa seslenerek, fiyatların enflasyona oranla artması gerektiğini vurguladı. Arabacı; “Bakanlığımız, devletimiz sanayiciye ucuz buğday verdi bir ay öncesine kadar. Bu doğal olarak da serbest piyasanın, buğdayın yükselmesi anlamına geliyor. Çünkü sanayici devletten uygun buğday almak varken niye üreten insanlardan pahalıya alsın? Geçen yıl 7,45’e aldığı ürünü 4,5’tan sattı devlet. Bir sonraki hasat dönemi gelmesine rağmen, halen piyasalar 6 lira bandında geziyor. Mademki biz üreten insanları düşünüyorsak, pahalı ekmek yemeyelim diye ürünü sanayicilere ucuz vermişsek, o zaman üreten insanlara da destek olmalıyız. Üreticiler ‘Beklersek belki değeri yükselir’ diyerek, ürünü bekletti. Şu anda TMO alım yapıyor. Onunla ilgili bir sıkıntı yok. TMO, eylül ayı gibi, sezon geçtikten sonra her ay enflasyonu artırarak 12 ay boyunca üreticinin ürünlerini alsın ki serbest piyasada üreten insanları ezdirmesin. Enflasyon oranında düşündüğümüzde, üretici bir nebze olsun ürününe katma değer kazandırmış olur. Bizim de bakanlığımızdan yöneticilerimizden beklentimiz budur. TMO ile bakanlığımız her ay enflasyon kadar artışa giderse, üreticimizde sıkıntı olmayacaktır” dedi. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!