Trakya Üniversitesi’nde Akustik Kongresi
Trakya Üniversitesi ve Türk Akustik Derneği iş birliği ile Balkan Kongre Merkezi’nde 15. Ulusal Akustik Kongresi ve Sergisi düzenlendi.
Trakya Üniversitesi’nde katılımcıların geniş bir akustik yelpazesinde bilgilerini artırmaları, yeni teknikleri, malzemeleri, araştırmaları ve yeterlilikleri paylaşmaları amacıyla 15. Ulusal Akustik Kongresi ve Sergisi gerçekleştirildi.
Yapı ve hacim akustiği, gürültü kontrolü, akustik ölçümler, işitsel peyzaj ve müziksel akustik gibi konuların yanı sıra güncellenmiş çevresel gürültü yönetmeliği ve ses yalıtımı detaylarının deprem yönetmeliği açısından değerlendirilmesi konularının ve güncel konuların tartışıldığı kongrede 21 sunumun gerçekleştirildiği altı oturum ile iki davetli konuşmacı ve bir eğitim yer aldı.
Kongrenin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Aydoğdu, Trakya Üniversitesinin bu 41. yılını kutladığını ve Türkiye’nin en köklü üniversitelerden birisi olduğunu vurgulayarak, bu kongrenin Trakya Üniversitesinde düzenlenmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti. Prof. Dr. Metin Aydoğdu “Disiplinler arası bir kongreye ev sahipliği yapıyoruz. Mühendislik, mimarlık, tıp ve sanatı içeren, pek çok araştırmacıyı buluşturan bir kongre.” diyerek kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Türk Akustik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Konca Şaher etkinliğin Trakya Üniversitesinde düzenlenmesinden büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında kongrenin teması hakkında bilgi verdi. Şaher “Bu yılki kongre temamızı ‘Ses ve Sessizlik Sonrası’ olarak belirledik. 2019’daki kongremizden sonra ilk defa bu kongremizi yüz yüze gerçekleştireceğiz. Bu anlamda bu kongre bizim için çok özel. Kongremizin aslında üç ana teması bulunuyor ve bununla bağlantılı iki davetli konuşmacımız ve bir de panelimiz var. Bu temalardan birisi akustikte sürdürülebilirlik, ikincisi ise arama kurtarmada ses ve sessizlik konusunu içermektedir. 2021 yılında güncellenen gürültü yönetmeliğinin güncellenmiş halini tartışmak amacıyla da bir panel düzenlendik.” diyerek kongre oturumları hakkında bilgi verdi.
İki gün süren kongrenin 1. oturumunda “İşitsel Peyzaj ve Algı”, 2. oturumunda “Malzemelerin Akustik Özellikleri”, 3. oturumunda “Akustik Ölçümler-1”, 4. oturumunda Hacim Akustiği, 5. oturumunda “Gürültü Kontrolü” ve 6. oturumunda “Akustik Ölçümler-2” konuları ele alındı. Kongrede ayrıca, davetli konuşmacı olarak katılan Selma Kurra “Çevre ve Yapı Akustiğinde Sürdürülebilirlik Kavramı ve Sürdürülebilir Akustik Yönetimi” ve Çınar Kurra ise “Son Bir Ümit: Ses Ve Sessizlik” adlı konuşmasını gerçekleştirirken, Nevzat Özgüven tarafından “Titreşim Yalıtımı ve Örnek Uygulamalar” adlı eğitim verildi.
Kongre kapsamında ayrıca, Balkan Kongre Merkezi Fuayesi’nde “Ses ve Sessizlik” temalı fotoğraf sergisi açıldı. Haber Merkezi