Trakya Üniversitesi’nde iç kulak hastalıkları sempozyumu
Edirne’de Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, Ankara Üniversitesi’yle ortak gerçekleştirilen “İç Kulak Hastalıklarında Preklinik, Klinik ve İnovatİf Yaklaşımlar Multidisipliner Sempozyumu”, bugün başladı. 16 Kasım Cumartesi gününe dek devam edecek olan sempozyuma toplam 128 bilim insanının katkı verdiğini ifade eden Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ; “Farkındalık artışına, tanı ve tedavide gelişmelere, algoritmalar oluşturmasına, ama çok önemli olarak bu salonda bulunan odyoloji öğrencileri, tıp hekimleri, kulak burun boğaz hekimi olmak üzere fakültemizde eğitim yapan arkadaşlarımızın gelişimine, mesleki becerilerine katkısı olacağına inancım tamdır” dedi.
Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde, Ankara Üniversitesi’nin ortaklığında “İç Kulak Hastalıklarında Preklinik, Klinik ve İnovatİf Yaklaşımlar Multidisipliner Sempozyumu” bugün Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış töreniyle başladı.
Törene; Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, Mirko TOS Hearing Research Center Kurucu Müdürü Prof. Dr. Cem Uzun, Sempozyum Eş Başkanı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, Sempozyum Başkanı Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Bulut, Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin ve çok sayıda akademisyen ile öğrenciler katıldı.
‘GENÇ ARKADAŞLARIMIZI, DUAYEN HOCALARLA BİR ARAYA GETİRMEK İSTEDİK’
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın konseriyle devam eden programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Sempozyum Eş Başkanı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak; “Ankara ve Trakya Üniversiteleri olarak ortak düzenlediğimiz bu toplantı ile bu alanda bir farkındalık yaratmak, konuşulmayanları konuşmak, yazılmayanları tartışmak ve özellikle genç meslektaşlarımızı duayen tecrübeli hocalarla bir araya getirmek istedik” ifadelerini kullandı.
‘BOŞLUKLARI DOLDURMA KONUSUNDA DÖNÜM NOKTASI OLACAK’
Sempozyum Başkanı, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Bulut, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde Uluslararası İşitme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulduğunu ve merkeze, sempozyuma da adını veren Mirko Tos’un adının verildiğini söylerken; “Trakya Üniversitesi’nin vizyonu doğrultusunda, dünyada ve Türkiye’de önemli sağlık sorunu haline gelen kulak hastalıklarının ve buna bağlı olarak gelişen işitme deneyim kayıplarının, üniversite içindeki tanı ve tedavi olanaklarının geliştirilmesi amacıyla kurulan bu merkezde, ulusal ve uluslararası klinikler ve diğer organizasyonlarla iş birliği yapılması, merkez faaliyetleri yoluyla kulak hastalıkları alanındaki bilimsel araştırma faaliyetlerinin artırılması amaçlanmıştır. Bu kongrenin amacı olan sansasyonel araştırma, sağlık bilimlerinde işin mutfağını oluşturan araştırmalardır. Siz değerli bilim insanlarıyla gerçekleştireceğimiz kongre, boşlukları doldurma konusunda dönüm noktası olacaktır” şeklinde konuştu.
Bulut’un konuşmasının ardından programa sağlık problemleri dolayısıyla katılamayan Miami Üniversitesi KBB Departmanı Öğretim Üyesi ve Miami Kulak Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Adrien Eshraghi’nin video sunumu izlendi.
PROF. DR. UZUN, MİRKO TOS’U ANLATTI
Mirko Tos Hearing Research Center Kurucu Müdürü Prof. Dr. Cem Uzun, Kulak burun boğaz uzmanı Prof. Mirko Tos’un hayatını anlattı. Sempozyum ve kurucusu olduğu merkeze de ismini veren Prof. Tos ile yaşadığı anıları aktaran Uzun, Tos’un daha önceden çok kez Edirne’yi ve Trakya Üniversitesi’ni ziyaret ettiğini ve Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından isminin bir merkeze verildiğini aktardı.
‘İŞİTMENİN, İNSAN MEDENİYETİNİN GELİŞİMİ İÇİN ÖNEMİ AÇIKTIR’
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ da, işitmenin insan ve toplum açısından önemine dikkat çekerek; “En etkileyici duyularımızdan olan işitmenin, insan için değeri, insan medeniyetinin gelişimi için önemi açıktır. Öte yandan işitme duyusundaki kayıpların da bunu yaşayan bireylerin, üretim ve çalışma gücüne olumsuz etkisini, kulak hastalıklarından kaynaklı işitme ve denge kayıplarının yaşam konforu ve yaşam sevincine etkisinin ne olduğunu tahmin etmek zor değildir. Bu nedenle kulak ve işitmeyle ilgili patolojilerin, hastalıkların erken teşhisi, en uygun yöntemlerle tedavisi ve hastaların sağlatımı, bir taraftan teker teker bireyler, bir taraftan da toplum sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle iç kulak hastalıkları, işitme ve denge sistemi bozuklukları konusundaki farkındalığın artırılması, işitme denge sistemiyle ilgili hastalıkların tanı ve tedavisinde güncel, inovatif yaklaşımların geliştirilmesine yönelik araştırmaların teşvik edilmesi, bilimsel kanıtlara dayalı tanı ve tedavi algoritmalarının oluşturulması son derece önemlidir” diye konuştu.
‘128 BLİLİM İNSANI KATKI VERECEK’
Sempozyumun, Trakya Üniversitesi’nde eğitim gören Tıp Fakültesi öğrencilerine de katkı sağlayacağını ifade eden Üstündağ; “Dün, deneysel kursla başlayan ve 16 Kasım’a kadar sürecek bu toplantılarımızda, ana salon dahil 4 salonumuzda çoğu eş zamanlı yürütülecek olan oturumlarda, bir taraftan dün gerçekleştirilen iç kulakta deneysel çalışmalar kursu, bir taraftan da önümüzdeki dönemlerde gerçekleştirilecek ve çok önemli konuları, örneğin iç kulak görüntüleme teknolojileri, işitme cihazları, ani işitme konuları, patent inovasyon konuları, en önemlisi mentor-mentee buluşmalarını, yapay zekanın tanı ve tedavinde kullanımını içeren, 128 bilim insanının katkı vereceği bu çalışmanın hem farkındalık artışına, hem tanı ve tedavide gelişmelere, algoritmalar oluşturmasına, ama hem de çok önemli olarak bu salonda bulunan odyoloji öğrencileri, tıp hekimleri, kulak burun boğaz hekimi olmak üzere fakültemizde eğitim yapan arkadaşlarımızın gelişimine, mesleki becerilerine katkısı olacağına inancım tamdır” açıklamasını yaptı.
‘DOĞUŞTAN İŞİTME KAYIPLARININ YARISINDAN FAZLASI GENETİK’
Dekan Prof. Dr. Üstündağ’ın konuşmalarının ardından Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, “İşitme Kayıplarında Genetik; Geçmişten Günümüze ve Geleceğe Bakış” başlıklı konferansını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Tekin; “İşitme kaybı, en sık görülen duyu bozukluğu. Yaşla birlikte insanların neredeyse yarısı, hatta ilerleyen yaştaki insanların yarısından fazlasında ciddi derecede işitme kaybı ortaya çıkıyor. Fakat bu sıklık çocukluk yaşında biraz daha az. Yeni doğan bebeklerde de biliyoruz ki aşağı yukarı 500 bebekten 1 tanesinde ciddi derecede işitme kaybı oluyor. Genetik çalışmalardaki öncelik de bu küçük gruba, erken dönemde ortaya çıkan, doğuştan veya dil gelişimi öncesinde çıkan işitme kayıplarına yönelmiş durumda. Bu kayıpların nedenleri nelerdir diye baktığımız zaman, genel olarak insan hastalıklarında çok kabaca, çevresel ve genetik nedenlerin olduğunu düşünebiliriz ve genel kural olarak da bir hastalığın görülme sıklığı yüksekse, bunların birbirine yakın olarak hem çevresel hem genetik etkenlerinin olduğunu söyleyebiliriz. İşitme kayıplarının genetiği ile ilgili çalışmalar, çok önceki zamanlarda başlamış. En son 1991 yılında bu çalışmalar toplandıktan sonra şu sonuca varılmış; doğuştan yada dil gelişimi öncesi ortaya çıkan işitme kayıplarının en az yarısında genetik nedenler var. Bunların yüzde 77’sinde de Otozomal Resesif Kalıtım söz konusu” ifadelerini yer verdi.
Birçok bilim insanı tarafından sunulacak bildirilerle devam eden sempozyum, 16 Kasım Cumartesi günü sona erecek.
Adem Batuhan SEVER