Trakya Üniversitesi’nden Saraçlar’da ‘kanser’ farkındalığı
Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı öğrencileri ve akademisyenleri tarafından, 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında Saraçlar Caddesi’nde farkındalık etkinliği düzenledi. Erken tanı ve tarama programlarının öneminin anlatıldığı etkinlikte, vatandaşlara sağlık kontrolü yapılarak, zararlı alışkanlıkların kanserle mücadeledeki yeri vurgulandı.
Edirne‘de 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında, Trakya Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri, Edirne’nin Saraçlar Caddesi’nde stant kurarak vatandaşlara sağlıkla ilgili önemli bilgiler sundu.
Kurulan stantta vatandaşlara doğrudan ulaşıldı ve kadınlarda en sık görülen meme kanseri ve erkeklerde en yaygın olan akciğer kanserine dikkat çekildi. Bu kapsamda, vatandaşların yakalarına meme kanserini simgeleyen pembe kurdele ile akciğer kanserini simgeleyen beyaz kurdele takıldı.
Etkinlikte, erken tanı ve tarama programlarının önemi anlatıldı; düzenli sağlık kontrollerinin, dengeli beslenmenin, egzersizin ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmanın kanserle mücadeledeki yeri vurgulandı.
Öğrenciler, “Erken teşhis hayat kurtarır” mesajını yineleyerek halkın bilinçlenmesinin kanserle mücadelenin en güçlü adımı olduğunu ifade ettiler.
Etkinlikle ilgili bilgi veren Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Hemşirelik Bölümü İç Hastalığı Hemşireliği Dalı’ndan Doç. Dr. Seda Kurt, özellikle 40 yaş üstündeki kadınlarda meme kanserinde erken tanının önemine vurgu yaparak; “Öğrencilerimiz ve anabilim olarak hocalarımızla birlikte 1-7 Nisan Kanser Farkındalık Haftası etkinliği planladık. Halka bilgi vermek istedik. Kansere dikkat çekmek istedik. Çünkü maalesef kanser hastalığı hem ülkemizde hem de dünyada çok fazla görülüyor. Akciğer kanseri erkeklerde, meme kanseri kadınlarda en fazla görülen kanser türleridir. Biz bu etkinlikte özellikle erken tanının önemi, erken taramaları konu ediyoruz. Çünkü bunlar çok fazla önemlidir. Taramaların önemini vurgulayarak halkı yönlendirmek istiyoruz. Keteme yönlendirmek istiyoruz. KETEM merkezinde Sağlık Bakanlığı’nın belirli kanser türlerini tarama programları var. Erken tanıyla beraber tedavi olma oranı çok yüksek. Özellikle 40 yaş üstündeki kadınlarda meme kanseri, kendi kendine meme muayenesi, mamografi çekimleri bunlar çok önemlidir. Erken tanı önemlidir. Vücudumuzdaki değişikliklerin farkında olmak, bir kitle oluşumunun farkında olmak, ses kısıklığı, iyileşmeyen yaralar, iyileşmeyen enfeksiyonların hepsi kanserin habercisi olabilir. Bunlara dikkat çekmek istedik. Pembe kurdele meme kanserini, beyaz kurdele ise akciğer kanserini temsil ediyor. En azından bu kurdelenin ne anlama geldiğini söyleyerek farkındalık yaratabiliyorsak, yönlendirebiliyorsak bu da bizim için çok büyük bir kazanç oluyor. Sağlık çok çok önemlidir” dedi.
Haber Merkezi