Tunca, meslek liselerinin durumunu anlattı

Edirne Endüstri Meslek Lisesine 1976 yılında öğrenci olarak giriş yapan ve daha sonra aynı okulda Metal Teknolojisi Alanının bölüm şefi olan Kadir Tunca, Anadolu liselerinin çoğalması ile birlikte meslek liselerindeki öğrenci sayısının düştüğünü belirterek aslında okuldaki atölyelerin çok kıymetli olduğunu, bu atölyelerden mühendis, teknik öğretmen veya ara eleman yetiştiğini dile getirdi.

Edirne Endüstri Meslek Lisesine 1976 yılında öğrenci olarak giriş yapan ve daha sonra aynı okulda Metal Teknolojisi Alanının bölüm şefi olan Kadir Tunca, gazetemize açıklamalarda bulundu. Kadir Tunca Anadolu liselerinin çoğalması ile birlikte meslek liselerindeki öğrencilerin azaldığını dile getirerek insanların artık çocuklarını meslek liselerine göndermediğini söyledi. Tunca; “Meslek liseleri eski adıyla sanat okullarından yetişen öğrenciler muhakkak bir meslek sahibi veya bir iş yeri sahibi, teknik öğretmen ya da bir makine mühendisi olabilecek bir kapasitedeydi. Ama ne zaman ki küçük şehirlerde bile Anadolu liseleri çoğaldı sanat okullarındaki öğrenci sayısı düştü. Şu an da Edirne’mizdeki köylerde doğum oranı da çok az seviyelerde. Köylerde hep yaşlı ağabeylerimiz ablalarımız var. Şu anda benim istatistiklerden öğrendiğim kadarıyla 27 köyde yaklaşık 10 seneden beri doğum olmadığını öğrendim. Bu çok büyük bir azalma. Çocuk olmayınca ki olsa bile en fazla 1 tane çocuk olunca insanlar çocuklarını Anadolu liseleri ve kolejlere gönderiyorlar. Bu nedenle meslek liselerine öğrenci gelme sıklığı çok düşüyor. İnsanlar çocuklarını meslek liselerine göndermemeye çalışıyor. Halbuki burada meslekler ölüyor. Okulumuz 146 senedir eğitim öğretim hayatına devam ediyor. Bu okuldan ne mühendisler ne genel müdürler ne de bakanlar yetişmiş. 1921’de şu gördüğünüz makinelerde çalışan çocukların başına Atatürk gelmiş ve sohbet etmiş. Bu atölye çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

“BU ATÖLYEDE ASKERİYEYE ADAM YETİŞTİRİLMİŞ”

Öğrencilerin meslek liselerini seçmesi adına daha çok teşvik olması gerektiğinin altını çizen Tunca; “Burada bulunan makineler bile yani ocaklar, fırınlar 1903 yapımı ve 1911’de çoğu bize gelmiş ve o zamanki şartlarda burada müthiş eğitim ve öğretim yapılmış. Bu atölyede askeriyeye adam yetiştirilmiş. Şu anda o makineler hala çalışır bir vaziyette. Öğrenci yokluğundan bazı bölümlerimiz kapanmak zorunda kaldı. Şu an çok düşük bir kapasitedeyiz. Toplam 380 öğrencimiz var. Onların da çoğu okula gelmiyor. Okula gelmeleri açısından bir teşvik olması lazım. Sanayilerdeki ustalar da belirtiyor bizlere hiç eleman yok hiç çırak yok. Muhakkak teşvik edici bir yanı olması lazım ki meslek liselerinin o çocuk buraya gelsin. Çözüm olarak da ben şöyle düşünüyorum meslek lisesini seçen bir öğrenci lise birinci sınıftan itibaren kendi branşını belirlemeli ve belirlendiği gibi sigortası geçerli olmak şartıyla birinci sınıftan itibaren sigortası olursa çocuk Anadolu lisesindeki birine göre meslek liselerinde okumak cazip hale gelir” şeklinde konuştu.

“BİZİM ÇOCUKLARIMIZ ÜRETİM YAPABİLİYOR”

Meslek lisesindeki atölyelerden çıkan çocukların rahatlıkla herhangi bir yerde iş bulabileceğini de vurgulayan Kadir Tunca buradaki çocukların üretim yapabildiğini söyledi. Tunca; “Valilik ve milli eğitim bizi yönlendirdiği zaman bizim atölyelerimiz şehirdeki bütün okullarımızın kapılarından sıralarına kadar tüm tamiratlarını bizim atölyelerimiz yapıyor. Bizim çocuklarımız üretim yapabiliyor. Teknik çizimleri çizebiliyorlar ve resmi okuyabildikleri gibi de resimdeki çizilmiş olan mekanizmayı üretebiliyorlar. Bu atölyeye demir olarak giren sıra veya kapı olarak herhangi bir şey olarak kesinlikle buradan çıkar. Üretim halindeyiz. Buradan çıkan çocuklar üretim yapan yerlerde rahatlıkla iş bulabilirler. Bizim okulumuz çok kıymetli bir okul. Ayrıca makinelerimiz da teknolojik gelişmelere göre ayak uydurması lazım. Gelen öğrenci de yeni makinalarla yetişirse sanayide ve üretimdeki iş yerlerinde makinalara yabancı kalmaz” diye konuştu. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!