Turizm amaçlı kiralamaya izin belgesi şartı
Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Yatırım ve İşletmeler Bürosu Şube Müdürü Serdar Bayram Aslan, 100 gün ve daha az süreli turizm amaçlı konut kiralayacak olan gerçek veya tüzel kişilerin izin belgesi almaları gerektiğini belirtirken, izin belgesi almayanların 100 liradan başlayan maddi cezalara çarptırılacağının altını çizdi.
Edirne Serbest Muhasebeci Mali Müşavireler Odası’nda gerçekleştirilen toplantıyla, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik yapılan değişiklikle ilgili vatandaşlar bilgilendirildi. Toplantıda Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Yatırım ve İşletmeler Bürosu Şube Müdürü Serdar Bayram Aslan tarafından sunum gerçekleştirildi.
100 GÜN VE DAHA KISA SÜRELİ KİRALAMAYA İZİN BELGESİ ZORUNLU
Toplantıda konuşan Aslan, konutların 100 gün ve daha kısa süreli kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama izin belgesi alması gerektiğini bildirerek; “Kiralanan konutun kullanıcı tarafından hangi amaçla eğitim, sağlık, iş, gezi, spor vb kullanılacağına bakılmaksızın, konutların 100 gün ve daha kısa süreli kiralanabilmesi için turizm amaçlı kiralama izin belgesi alınması zorunludur. İzin belgesi olmaksızın turizm amaçlı kiralama yapanlara, her bir konut için 100 bin TL’den başlayan idari para cezaları uygulanır” dedi.
TÜZEL KİŞİLER HARİCİNDE TURİZM AMAÇLI KİRALAMA İZİN BELGESİ DÜZENLENMEYECEK
Tüzel kişiler haricindeki kimselere turizm kiralama izin belgesi verilmeyeceğinin altını çizen Aslan; “Konutun mülkiyetine sahip olan veya konutu intifa hakkı ya da üst hakkı tesis edilmek suretiyle tasarrufunda bulunduran gerçek veya tüzel kişilere tapu kütüğünde üst hakkı veya irtifa hakkı tescilli ise belge mülkiyet hakkı sahibine değil, bu hakların sahiplerine verilir. Her iki hak da tapu kütüğünde tescilli ise belge intifa hakkı sahibine verilir. Yüksek nitelikli konutlarla rezidanslar sınırlı olmak üzere, talepte bulunulması durumunda, rezidansı kiralama yetkisine sahip konut işletmelerine yönetim ve pazarlama işletmeleri gerçek veya tüzel kişiler haricinde turizm amaçlı kiralama izin belgesi düzenlenemez. Bir konutun mal sahibinden uzun süreli kira sözleşmesi yoluyla kiralanarak, kiracı tarafından turizm amaçlı kiralama izin belgesi başvurusunda bulunulması mümkün değildir” şeklinde konuştu.
BAŞVURULAR İÇİN SON TARİH 1 ŞUBAT, BAŞVURULAR E-DEVLET’TE
Düzenlemenin 1 Ocak günü yürürlüğe girdiğini kaydeden Aslan, turizm amaçlı kiralama yapacak olan gerçek veya tüzel kişilerin 1 Şubat 2024 tarihine kadar başvuru yapmaları gerektiğini ifade etti. Aslan; “7464 sayılı Kanunun 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecektir. 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle turizm amaçlı kiralama faaliyeti yapan gerçek veya tüzel kişilerin 1 Şubat 2024 tarihine kadar başvuru yapması zorunludur. Bu süre zarfında kiralama faaliyeti yürütmelerine engel bulunmamaktadır. Bu başvurular başvuru tarihinden itibaren üç ay içerisinde sonuçlandırılır. 1 Ocak 2024 tarihinden sonra turizm amaçlı kiralama faaliyetine başlamak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin ise kiralama faaliyetine başlamadan önce izin belgesi almaları zorunludur. Bu başvurular 30 gün içinde sonuçlandırılır. Bu sürelerden sonra izin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralama yapanlar hakkında her bir konut için olmak üzere idari para cezası uygulanır. Turizm amaçlı kiralama izin belgesi başvuruları sadece e-Devlet üzerinden Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılır” diye konuştu.
ELDEN VEYA POSTA İLE YAPILACAK BAŞVURULAR DİKKATE ALINMAYACAK
Elden veya posta aracılığıyla yapılacak olan başvuruların geçersiz sayılacağını belirten Aslan, başvuru aşamaları hakkında bilgi vererek; “Elden veya posta ile yapılacak başvurular dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle başvuru yapacak kişilerin e-Devlet kullanıcı adı ve şifresi olması zorunludur. Yabancı kimlik numarası olmayan kişilerin vekaletle başvuru yapması gerekmektedir. Tüzel kişiler adına başvuru temsile yetkili kişiler tarafından yapılır. Başvuru e-Devlet üzerinden yapılacağından, başvuruda sunulacak olan tüm belgelerin taranarak PDF formatında dijital suretlerinin hazırlanmış olması gerekir. Aynı binada (blokta) bulunan aynı kişiye ait konutlar için tek başvuru yapılır” ifadelerini kullandı.
AYNI BİNADAKİ KONUTLAR İÇİN YÜZDE 25 KRİTERİ
Gerçek veya tüzel kişilerin aynı binadan izin belgesi alabileceği konut sayıları için de limit geldiğini aktaran Aslan;“Üçten fazla bağımsız bölüm bulunan binalarda tek bir blokta, bu binada yer alan konutların en fazla yüzde yirmi beşi için aynı kişi adına izin belgesi düzenlenebilir. Diğer bir ifadeyle, bir konut binasındaki apartman, tüm daireler için tek bir kişi tarafından izin belgesi alınarak binanın otel olarak işletilmesi mümkün değildir. Bu sınırlamaya uyulması kaydıyla, aynı gerçek veya tüzel kişinin başvuru yapacağı konut sayısında bir sınırlama söz konusu değildir. Ancak sayının beşi geçmesi durumunda ayrıca işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınması zorunludur” açıklamasını yaptı. Adem Batuhan SEVER