“Turizm yatırımlarına önem verilmeli”

Türkiye’nin başarılı isimlerinden biri olan, Ocak 2015’ten bu yana Tofaş Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su olarak görev yapan Cengiz Eroldu, Edirne ve Otomotiv sektörü hakkında sorularımızı yanıtladı. Eroldu, Edirne’nin konumu ve potansiyeli nedeniyle önemli bir kent olduğunu ifade etti. Edirne’nin mevcut değerlerinin otomotiv sektörü için gelecek vaat ettiğini ancak daha çok “turizm” odaklı yatırım ve girişimlerin bulunması gerektiğini ifade etti.

“EDİRNE ÇOK MANTIKLI LOKASYONDA”

Edirne’nin konumunun ilerleyen tarihlerde değerlendirilebileceğini vurgulayan Eroldu; “Edirne konum olarak bir sınır kenti, hem Yunanistan’a hem de Bulgaristan’a komşu olarak önemli bir pozisyonda ve büyüyen bir ekonomisi var. Otomobil markaları için Edirne çok önemli bir şehir. Yatırım açısından bakarsak otomobil tek başına fabrikanın ürettiği bir şey değil. Geniş çaplı bir yan sanayisi var. Türkiye’deki yan sanayi özellikle Marmara Bölgesinde Gebze ve Bursa civarında yerleşmiş bulunuyor. Trakya Bölgesindeyse Çerkezköy’de bir veya iki tane malzeme aldığımız yan sanayi var. Edirne’deyse kısa vadede bir şey olmaz ama ileride sanayide, özellikle yan sanayide Trakya’da bir yerleşim olursa o zaman değerlendirilebilir. Tabi Avrupa’ya yakınlığı bakımından Edirne çok mantıklı lokasyonda” dedi.

“EDİRNE’NİN TURİZM POTANSİYELİNİN YETERİ KADAR DEĞERLENDİRİLMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Yetenekli ve başarılı bir isim olan Eroldu’ya Edirne ve yapılması gerekenler hakkında düşüncelerini sorduk. Eroldu, Edirne’de turizm odaklı proje ve çalışmaların ağırlık kazanmasının gerektiğini, özellikle Kırkpınar’ın hak ettiği değeri görmediğini ifade etti. Eroldu; “Trakyalı olarak Trakya’yı çok fazla sanayiyle boğmamak lazım. Trakya’nın ve Edirne’nin topraklarının ne kadar verimli olduğunu sizler de biliyorsunuz. Son günlerde Trakya’da bir çevre sorunu da başlamış. Edirne’nin turizm potansiyelinin yeteri kadar değerlendirilmediğini düşünüyorum. Yunanistan ve Bulgaristan’a komşu olan, Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapmış, Kırkpınar gibi bir değeri olan bir şehir. Ancak baktığımızda Edirne’de Kırkpınar, hak ettiği yerde değil, hak ettiği değeri görmüyor. Edirne’de öncelikli olarak turizm yatırımlarına önem verilmesi gerektiğini, daha ön planda olmasını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“YÜZDE 52’LİK BİR AZALMA VAR”

2018 yılının son aylarında artan enflasyon rakamlarının ve bu kapsamda oluşan olumsuzlukların, otomotiv sektöründe yüzde 52’lik azalma olduğunu vurgulayan Eroldu; “Mevcut ekonomik şartlardan otomotiv pazarı da etkilendi. Ocak-Şubat aylarına baktığınızda geçen yıla göre yüzde 52’lik bir azalma var. Biz tabii güçlü bayii teşkilatımız, Türk müşterisine hitap eden ürünlerimizle, bu daralan pazarda biz performansımızı arttırdık. 2018 yılının sonlarında ve 2019 yılı Şubat ayında özellikle ÖTV teşvikinin ardından pazarda lider durumdayız.  Bu durum bizim çok uzun zamandır gelemediğimiz bir pozisyondu. Bu da tabi Türk halkının FİAT markasına olan ilgisinin ve teveccühünün böyle dönemlerde daha arttığını gösteriyor. Çünkü böyle dönemlerde paranın değerinin daha da fazla arttığı bir döneme girdik. Bu dönemde de müşterisine parasının karşılığını en iyi veren, müşteri memnuniyetini en öne çıkaran FİAT markasının bundan en fazla yararlanan marka oldu” ifadelerini kullandı.

“DAHA FAZLA ÜRETİM VE DAHA FAZLA İHRACAT YAPMAMIZ LAZIM”

Eroldu, Türkiye’nin ekonomisi ve otomotiv sektörü hakkında bilgiler verdi. Ülke ekonomisine katkı sağlamanın ve kazanç elde etmek için daha fazla üretim ve daha fazla ihracat yapmanın gerektiğini belirten Eroldu; “Müşteriye verdiğimiz önem bizim için çok önemli. Geçen hafta Ticaret Bakanlığı tarafından ‘Müşterisine En Fazla Değer Veren Marka’ ödülünü aldık. Bu da bizi gururlandırdı. Bir Otomotiv şirketinin hedefi sadece satış yapmak olmamalı. Otomobil sahipliği önemli bir şey insan hayatında çünkü satın alımdan sonra otomobil ile birlikte uzun bir döneminiz var. Artık dijital bir çağa giriyoruz. Müşterilerin dijital ihtiyaçlarına da karşılamak lazım. Bu konuda da Türkiye bir ilki başardık. FİAT Yol Arkadaşım uygulamasıyla, Premium markaların Türkiye’de vermeye çalıştığı bir hizmeti, biz vermeye başladık. Her şeyin bir sebebi var. Hiçbir şey rastlantı değil. Arkamızda çok büyük yetkin ve yetenekli bir AR-GE’miz var. TOFAŞ-TÜRK sadece otomobil üreten bir firma değil, ayrıca otomobil geliştiren bir marka. Bu da bize bize Türk Otomotivi sektöründe büyük bir avantaj sağlıyor. Müşterinin isteklerine çok hızlı bir sürede cevap verme imkânımız var. Örneğin pazarda 3 yıl üst üste lider olan Egea modeli de, TOFAŞ AR-GE tarafından geliştirildi. Türkiye’de ilk defa yüzde 70’ler seviyesinde Türk Mühendislerinin yaptığı bir araç oldu. Rakamlardan gördüğümüz kadar çok da beğenildi. TOFAŞ-FİAT markası olarak Türkiye’de başka bir özelliğimizde var. o da en çok yerli satan biziz. Özellikle son dönemlerde iç piyasalardaki satışlarımızın yüzde 95’i Türkiye’de ürettiğimiz araçlar. Çok az ithalat yapıyoruz. Bu anlamda ülke ekonomisine katkımızda, otomotiv sektöründe çok büyük. 2018 yılında tek başımıza 6 Milyar Dolar, fazla verdik. Bizim bu krizden çıkmamızın tek reçetesi daha fazla üretim ve daha fazla ihracat yapmamız lazım” dedi. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu