Türkiye Barolar Birliği’nden erteleme kararı

“Görüşmeler takip edilecek”
Edirne Baro Başkanı Av. Tacettin Sivrikaya, Barolar Birliği’nce CMK(Ceza Muhakemesi Kanunu)ücretlerinin, iyileştirilmesi talebiyle iş yavaşlatma ve durdurma kararının, Adalet Bakanlığı ile süren görüşmelere zarar vermemek adına sonlandırıldığını belirtti. Konuyla ilgili açıklama yapan ve gelişmeleri anlatan Sivrikaya, “Bizim amacımız tamamen meslektaşlarımıza hizmet, adaletin gerçekleşmesi ve gerçekten hak etmiş oldukları ücretlerin almalarını sağlamak. Bu bağlamda ışık gördük ve buna bir şans verelim dedik. Bu nedenle eylemlere bir son vermedik, erteledik” dedi.
CMK kapsamında görevlendirilen avukatlara verilen ücretlerin arttırılması için Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile 81 baro başkanlığı tarafından başlatılan iş yavaşlatma ve durdurma eylemi ertelendi. Avukatlar için mevcut CMK Tarifesinin yetersiz olduğunu savunan, geçtiğimiz günlerde iş yavaşlatma kararı alan TBB ile Adalet Bakanlığı arasında devam eden görüşmeler neticesinde eylem takvimi yeniden değerlendirilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Edirne Barosu Başkanı Av. Tacettin Sivrikaya; “Yaşanan enflasyon ortamında, paranın değer kaybı karşısında bu CMK ücreti o kadar düşük kaldı ki, inanın yol paralarını karşılayamaz hale geldi. Asliye mahkemelerinde en az 3-4 yıl, ceza mahkemelerinde bazen 5-10 yılı bulan davalar var. Duruşmalara git gel, bunun parasını bile karşılamıyor. İnanın bu ücretler çok düşük. Bunun arttırılması için çaba sarf edildi. Bu sefer tabi görüşmeler yapıldı. Aynı zamanda avukatlık asgari ücret tarifesi de 2023 yılı için öne çekilsin 2022’de belirlensin denildi. Bu süreçte sayın bakan her ikisinin de arttırılması yönünde irade ortaya koydu ve toplantılar yapıldı. Bu toplantılar 2 ayrı heyet halinde yapıldı. Avukatlık asgari ücret tarifesinde başarı sağlandı nitekim 2022’nin Eylül’ünden itibaren ve 2023’ün tamamında olmak üzere bu tarife güncellendi. 3 Eylül’den itibaren bu yürürlüğe girdi. Bu süreçte CMK ile ilgili olarak sayın bakanın ‘o da görüşülsün’ şeklinde bürokratlara verdiği talimatın gereği pek yerine getirilmedi gibi hissettik. Artış oranının enflasyonla sınırlı kalacağı ve yine derde derman olmayacağı, meslektaşlarımızın sonuçlarını çözmeyeceği yönünde bir izlenim edindik. Bunun biraz gecikeceği, en azından müzakerelerin Kasım ve Aralık ayına kalacağı yönünde bir izlenim edindi bizim birlik yöneticilerimiz. Bunun üzerine Baro başkanları olarak toplanarak Eylül ayı başında eylem kararı aldık. 3 aşamalı bir eylem planladık. Öncelikle 13’ünde bir iş yavaşlatma eylemi onu gerçekleştirdik. 20 Eylül’de 1 gün CMK kapatma eylemi planladık” dedi.
“HEM TBB’Yİ, HEM BAKANLIKLARI, GÖRÜŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ”
Toplam 3 günlük kapatma eylemi planladıklarını fakat bakanlıkla yenideen görüşmelere başlandığını ifade eden Sivrikaya, eylemleri görüşmelerin neticesine göre yeniden değerlendireceklerini belirtti. Sivrikaya; “27 Eylül’de de 3 gün kapatma planlamıştık. Ancak 13 Eylül’de yaptığımız iş yavaşlatma eyleminin ardından sayın adalet bakanının açıklamaları, TBB yönetim kurulu üyelerinin tekrar bakanlıkla görüşmesi bir çok hukukçunun, bürokratların ve milletvekillerinin bu konudaki çabaları, bu konuda müzakere yolunu tekrar açmaları ve bakanın da konuya olumlu yaklaşımları, bir takım yanlış anlaşılmaların da giderilmesiyle birlikte müzakereler tekrar başladı. Sayın maliye bakanımızla Türkiye’ye döndüğünde Adalet Bakanı ile görüşecekler. Yasaya göre belirlenmiş takvim işleyecek. Ancak bu süreçte olumlu bir hava ortaya kondu. Biz de baro başkanları olarak toplandık ve bir karar aldık. TBB’ye de bu konuda yöneticilerimize yol açmak açısından, süreci baltalamamak açısından çünkü bu gibi eylemler bir takım siyasetçilere çatışma alanı yaratıyor. Buna bir imkan vermemek açısından, amacımız bağcıyı dövmek değil. Bizim amacımız tamamen meslektaşlarımıza hizmet, adaletin gerçekleşmesi ve gerçekten hak etmiş oldukları ücretlerin almalarını sağlamak. Bu bağlamda ışık gördük ve buna bir şans verelim dedik. Bu nedenle eylemlere bir son vermedik, erteledik. Biz şimdi takip ediyoruz, hem TBB’yi, hem bakanlıkları. Görüşmeleri takip ediyoruz” diye konuştu.
“BİZİM GAYEMİZ ÇÖZMEK”
Amacın eylem yapmak değil sorunu çözmek olduğunu da vurgulayan Edirne Baro Başkanı Av. Tacettin Sivrikaya; “Biz sürecin olumlu sonuçlanacağını düşünüyoruz. Biz bunlara imkan sağlamak istiyoruz. Eylem yapmaktaki amacımız neydi? Hakkımızı almaktı. Bu hakkımızın alınacağı yönünde sinyaller alındıktan sonra eylem yapmanın bir manası yok. Aksama olmadan da bu işler çözülecekse çözülsün. Bizim gayemiz çözmek” açıklamasını yaptı. Damla GÖÇ