Türkiye ve Japonya’nın ortak yanı:

“İki ülkenin de deprem haritası kırmızı !”

Deprem uzmanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi, Mimar Yoshinori Moriwaki, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde öğrencilerle bir araya gelerek Türkiye ve Japonya Arasındaki Deprem Farkı Konferansı’na konuşmacı olarak katılım sağladı. Deprem hakkında detaylı bilgiler veren Moriwaki, “Türkiye dünyada en fazla deprem olan 17’nci Japonya ise 6’ncı ülke ancak yaşamını yitiren oranı Japonya’da daha az” diyerek, depreme karşı alınabilecek önlemlerin önemine vurgu yaptı. Diğer yandan Türkiye ve Japonya’nın deprem konusundaki ortak noktasından bahseden Moriwaki, “Türkiye’nin de deprem haritası kırmızı, Japonya ile aynı” dedi.

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimar Sinan Amfisi’nde düzenlenen Türkiye ve Japonya Arasındaki Deprem Farkı Konferansı’na Deprem uzmanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi, Mimar Yoshinori Moriwaki katılım sağladı. Öğrencilere deprem ve depremin sonuçlarını anlatan Moriwaki, Türkiye ile Japonya’daki depremleri kıyasladı. Türkiye’de depremlerin karada, Japonya’dakilerin ise denizde olduğunun altını çizen Moriwaki; Japonya en şiddetli 2011 yılında 9 şiddetinde deprem ve depremin tetiklediği tsunami ile sarsıldı. Türkiye’de ise 1939’da Erzincan’da 7,9 ile en şiddetli deprem yaşandı. Her iki depremde de çok sayıda insan yaşamını yitirdi. Türkiye dünyada en fazla deprem olan 17’nci Japonya ise 6’ncı ülke ancak yaşamını yitiren oranı tam tersi” diye konuştu. Moriwaki, Türkiye’nin depremler sonucu en fazla can kaybı veren üçüncü ülke, Japonya’nın ise 12’nci ülke olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve çevre 11 ili de derinden etkileyen asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat tarihli depremlere de değinen Moriwaki, kimsenin deprem gerçeğini unutmaması gerektiğinin altını çizdi.

WhatsApp Image 2023 12 09 at 12.52.43 | Edirne Ahval Gazetesi
Türkiye ve Japonya’nın ortak yanı: | Edirne Ahval Gazetesi

“KONYA’DA DEPREM OLMAZ’ DENİYORDU, ARTIK VAR”

Depremin ortaya çıkaracağı can kaybı ve zararlardan korunmaya yönelik önlemleri de anlatan Deprem uzmanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi, Mimar Yoshinori Moriwaki; “Deprem gerçeğini öğrenmemiz lazım. Eskiden ‘Konya’da deprem olmaz.’ deniyordu, artık var. Türkiye’nin de deprem haritası kırmızı, Japonya ile aynı. ‘Allah korusun deprem gelmesin’ değil ‘Allah korusun depremde hasar az olsun’ diyelim. Hep beraber önlemler almalıyız, hazır olmalıyız. Depreme hazırlık yapıldığında ve önlem alındığında zarar ve kayıp yüzde 70 az oluyor. Çok önemli bir rakam değil mi? Neden yapmıyorsunuz? Deprem bir gün olacak buna hazır olalım. Ahmet Mete Işıkara’nın da dediği gibi ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’ bunu unutmayalım” açıklamasını yaptı.

Konuşmaların ardından Türkiye ve Japonya Arasındaki Deprem Farkı Konferansı sona ererken, konferansa katılım sağlayarak katılımcıları bilgilendiren Deprem uzmanı ve Yüksek İnşaat Mühendisi, Mimar Yoshinori öğrencilerle Türkiye’nin deprem haritası hakkında da sohbet etti. Adem Batuhan SEVER

WhatsApp Image 2023 12 09 at 12.52.41 | Edirne Ahval Gazetesi
Türkiye ve Japonya’nın ortak yanı: | Edirne Ahval Gazetesi
Screenshot 1 33 | Edirne Ahval Gazetesi
Türkiye ve Japonya’nın ortak yanı: | Edirne Ahval Gazetesi
Screenshot 1u | Edirne Ahval Gazetesi
Türkiye ve Japonya’nın ortak yanı: | Edirne Ahval Gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu