Üniversite personelinden ‘servis’ çıkışı
Trakya Üniversitesi’nde personel servislerinin yeni yıl itibariyle kaldırılması kararı alındı. Kararı protesto eden Sağlık-Sen Edirne Üniversite Şube Başkanlığı tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Sendika Edirne Üniversite Şube Başkanı Sinan Palulu; “Koskoca Trakya Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Araştırma Merkezi’nin, bir diğer ifade ile Trakya ve Balkanların en değerli kurumunun, çalışan sayısı bakımından en büyük hastanesinin, maddi bir bedelin altına girmeyip binlerce çalışanını küstürebilme ihtimalini düşünmüyoruz. Yeter ki bir irade biz bu hizmeti devam ettirmek ve çalışanlarımızı üzmek istemiyoruz desin. Profesör Dr. Mustafa Hatipler’e, Sayın Rektörümüze olan inancımız da tamdır” dedi.
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından, üniversiteye ait personel servislerinin yeni yıl itibariyle kaldırılması kararı alınmıştı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Edirne Üniversite Şube Başkanlığı tarafından söz konusu kararı protesto etmek amacıyla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.
‘ÇALIŞANIN İŞ YERİNE ZAMANINDA ULAŞMASI, YEREL ULAŞIM FİRMASIYLA MÜMKÜN DEĞİL’
Basın açıklamasını yapan Sendika Edirne Üniversite Şube Başkanı Sinan Palulu, servis hizmetine ihtiyaç duyan birçok üniversite personelinin bulunduğunu belirterek; “Hepinizin de malumu olduğu üzere ocak ayı itibariyle servis hizmetinin çok maliyetli olmasından dolayı kaldırılacağı haberi tarafımızca tüm üniversitemize yayılmış durumdadır. Üniversitemizde profesörden temizlik personeline kadar arasında gelir bakımından uçurum olan çok çeşitli unvanlar bulunmaktadır. Hastane çalışanlarımızın bir kısmı bu hizmete hiç ihtiyaç duymadığı ve kullanmadığı gibi bir kısım için ise vazgeçilmeyecek kadar önemlidir. Bu konunun sadece mali boyutla sınırlı kalmayıp çok taraflı etkileri olacağı açıktır. 365 gün 7/24 hizmet veren, Çalışan kişi sayısı ve hizmet verdiği kişi sayısını düşündüğümüzde Balkanların en büyük en kapsamlı hastanesi Trakya Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Araştırma Merkezidir. Yaşadığımız öğrenci şehrinde bu kadar çalışanın iş yerine zamanında ulaşması, yerel ulaşım firması marifetiyle mümkün gözükmemektedir” dedi.
‘SOSYAL VE SOSYOLOJİK BOYUTUYLA DA DÜŞÜNÜLMELİ’
Yerel ulaşım firmasından kaynaklı olarak işe geç kalmalar sebebiyle, üniversitede iş barışının da bozulacağına dikkat çeken Palulu; “Sabah 08:00’de mesaisi başlayan bir hemşire arkadaşımız servisin geçeceği yere en fazla 10 dakika önce geldiğinde mesaisine yetişebilmekteydi, yerel ulaşım araçlarıyla gelmeye çalıştığında ise 30 dakika veya 1 saat önce yani karanlıkta araç beklemeye çıkmak zorunda kalacaktır. Hastane çalışanlarımızın yüzde 70 inden fazlasını kadınların oluşturduğunu da unutmamak gerekir. Ayrıca, meslektaşlarımızın mesaisine zamanında yetişememesi nedeniyle; karşılıklı tutanaklar tutulmasına, kişilerin birbirinin istemsizce zamanından çalmasına ve iş barışının bozulmasına sebebiyet vereceği gün gibi ortadadır. Memur zam oranları az çok belli oldu. Bizler böyle bir durum içerisinde cebimize ilave bir delik açılmasına karşı koymakla mükellefiz. Bugün basın açıklamamızdaki amaç hastane yönetimimizin konuyu bir kez daha etraflıca, sadece mali boyutuyla değil, sosyal ve sosyolojik boyutuyla da olayı düşünmelerini sağlamaktır” şeklinde konuştu.
‘KREŞ HİZMETİNİ İŞLETMEYE HAZIRIZ’
Üniversitede kreş hizmetinin geçici bir süreliğine kaldırıldığını, ancak bu hizmetin tekrar geri gelmediğini kaydeden Palulu; “Yıllar önce de bazı bahanelerle kreş hizmetinin geçici bir süreliğine kaldırıldığı, uygun şartlar oluştuğunda tekrar açılacağı gibi bir durumla karşı karşıya kalmıştık. Üzerinden yıllar geçti ancak kreş hizmeti geri gelmedi. Biz kreş hizmetinin tekrar başlamasını hayal ederken, ki üniversiteye bu konu hakkında talebimizi de ilettik. Üniversitemiz kreş hizmetini sağlamayacaksa, Sağlık-Sen olarak bize kampüs içerisinde yer gösterilsin, tefrişatından, personeline en kaliteli bir şekilde bu hizmeti biz işletmeye talibiz. Tıpkı Gaziantep, Isparta, Afyon, Şanlıurfa, Ankara ve Antalya’daki Üniversite Hastanelerinde olduğu gibi. Ama arzumuz odur ki, kreş hizmeti de ulaşım hizmeti de devletin asli vazifeleri arasındadır. Büyüklerimiz, bununla alakalı son üç toplu sözleşmeye açıp bakarlarsa, yetkili konfederasyon Memur Sen olarak gerek kreş hizmetinin tüm kurumlarda verilmesi, gerekse servis hizmetlerinin kamuda sağlanması adına orada imzamız var, devletin de imzası var” diye konuştu.
‘TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NİN BİNLERCE ÇALIŞANINI KÜSTÜREBİLME İHTİMALİNİ DÜŞÜNMEK İSTEMİYORUZ’
Konuyla ilgili son sözü Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Hatipler’in söyleyeceğini dile getiren Palulu; “Bu basın açıklamasıyla bir servis hizmetinin her ne sebeple olursa olsun kaldırılma fikrinin zihinlerden kaldırılmasını, bununla birlikte geçmiş yıllarda kaldırılan kreş hizmetinin ise tekrardan hayata geçirilmesini talep etmekteyiz. Tekil olarak birçoğu tanıdığımız, bildiğimiz, aynı kurumun çalışanı olma hasebiyle sosyal diyalogumuz olan kişiler ve tamamı da gerçekten iyi insanlar. Böyle bir duruma sessiz kalacaklarını veya etraflıca düşündükten sonra yine de kaldıralım diyeceklerini düşünmüyoruz düşünmek istemiyoruz, inanmıyoruz inanmak istemiyoruz. Koskoca Trakya Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Araştırma Merkezi’nin, bir diğer ifade ile Trakya ve Balkanların en değerli kurumunun, çalışan sayısı bakımından en büyük hastanesinin, maddi bir bedelin altına girmeyip binlerce çalışanını küstürebilme ihtimalini düşünmüyoruz. Yeter ki bir irade biz bu hizmeti devam ettirmek ve çalışanlarımızı üzmek istemiyoruz desin. Bu konuda kim ne derse desin son sözü Sayın Rektörümüz söyleyecektir. Profesör Dr. Mustafa Hatipler’e, Sayın Rektörümüze olan inancımız da tamdır. Bir yolunu bulacak servis hizmetini devam ettirecektir” ifadelerini kullandı.
Adem Batuhan SEVER