Üniversite personelinden ‘yer değişikliği hakkı’ talebi
Eğitim-Bir-Sen Edirne Şubesi tarafından, bugün Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla, 6 ve 7. dönem kamu görevlileri toplu sözleşmesinde alınan karara karşın, üniversitelerdeki idari personele yer değişikliği hakkı tanınmasıyla ilgili YÖK tarafından başlatılan çalışmaların halen hayata geçirilmemesine tepki gösterildi. Eylemde konuşan Eğitim Bir-Sen teşkilatlardan sorumlu başkan yardımcısı Atalay Cüce; “Üniversite hastaneleri çalışanlarının ve üniversitelerde emek harcayan bütün personellerin mağduriyetleri artık son bulmalıdır. Aileler buluşmalı, çocuklar annesine, babasına kavuşmalıdır” dedi.
Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi önünde bir araya gelen Eğitim-Bir-Sen Edirne Şubesi üyeleri, üniversite idare personelinin yer değişikliği hakkıyla ilgili, toplu sözleşme gereği başlatılan çalışmaların hayata geçirilmesi talebiyle eylem düzenledi. Bugün gerçekleştirilen eylemde konuşan Eğitim-Bir-Sen teşkilatlardan sorumlu başkan yardımcısı Atalay Cüce, üniversite personelinin yer değişikliği işlemleriyle ilgili münferit yönergeler yerine YÖK tarafından, yer değişikliğine imkan tanıyacak şekilde yapılacak hukuki ve fiili bir düzenleme yapılması gerektiğini dile getirdi.
‘YER DEĞİŞİKLİĞİ, ÜNİVERSİTENİN MUVAFAKİYETİNE BAĞLI’
Üniversite idari personelinin bir diğer üniversiteye yer değişikliği yapabilmesinin, kadrosunun bulunduğu üniversitenin muvafakatine bağlı olduğunu hatırlatan Cüce; “Bu muvafakatin verilmemesi uzun dava süreçlerine neden olmakta; çoğu durumda yer değişikliği yapılmak istenen üniversite, personel ihtiyacı için beklemek zorunda olmadığı için lehe sonuçlanan muvafakat davaları dahi sonuç doğuramamaktadır. Hâlihazırda çoğu üniversite, diğer üniversitelere yer değişikliği yapmak isteyen idari personelinin bu taleplerini yönergeler aracılığıyla düzenlemektedir. Bu yönergelerde, yer değişikliği yapmak isteyen idari personel için asgari görev yapma süresi, kadro unvanı/hizmet sınıfı bazında kontenjan, geçerli mazeret vb. şartlar aranmaktadır. Ancak bu yönergelerin yeknesak olmadığı ve uygulama birliği sağlanamadığı gibi diğer üniversiteleri bağlayıcı hükümler tesis edemediği açıktır” şeklinde konuştu.
‘ÜNİVERSİTELER ARASI MERKEZÎ YER DEĞİŞİKLİĞİNE İMKÂN TANIYACAK ŞEKİLDE FİİLİ DÜZENLEME YAPILMALI’
Cüce, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 52. maddesinin (f) bendindeki, üniversitelerde görevli memur ve diğer görevlilerin Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından yükseköğretim üst kuruluşları veya yükseköğretim kurumları arasında atanabilecekleri yönündeki hükmü hatırlatarak; “Bu hüküm, üniversite idari personelinin üniversiteler arasında yer değişikliğinin hukuki dayanağının mevcut olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun yanında Memur-Sen’in gayretleri sonucunda Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Kolu 6 ve 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesi’nde idari personelin yükseköğretim kurumları arasında yer değişikliği konusunda taraflarca çalışma yapılması kararlaştırılmış; bu bağlamda YÖK ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde çalışmalar yürütülmüş ise de henüz işleyen bir sistem ortaya konulamamıştır. Bu nedenle, üniversite idari personelinin üniversiteler arası yer değişikliği işlemlerinin, halen bir kısım üniversiteler tarafından yapılan, ancak hâliyle diğer üniversiteleri bağlamayan, münferit yönergeler yerine toplu sözleşme hükmünden hareketle YÖK Başkanlığı eliyle üniversiteler arası merkezî yer değişikliğine imkân tanıyacak şekilde hukuki ve fiilî bir düzenleme yapılması gereklidir” diye konuştu.
‘YÖK’ÜN YAPILAN ÇALIŞMAYI KAMUOYUYLA PAYLAŞMASINI BEKLİYORUZ’
Cüce, Sağlık-Sen’in konuya yönelik Üniversite Hastaneleri Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu’nu kurduğunu anlatarak; “Buradaki verileri, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Başkanvekilleri ile paylaştık. Onlar da bizim platformumuzu referans alarak bir çalışma yaptı ve talepleri topladı. Ardından çalışmayı Cumhurbaşkanlığı ile paylaştı. YÖK’ün yaptığı çalışmayı Cumhurbaşkanlığı ile paylaşmasının akabinde Eğitim-Bir-Sen,Sağlık-Sen olarak İdari İşler Başkanı Hakkı Susmaz ile Personel ve Prensipler Genel Müdürü Bilal Şentürk’ü ziyaret ettik. Konunun ne denli önemli olduğunu anlattık. Bu konuyu gündeme getiren, kamuoyu oluşturulmasını ve çalışma yapılmasını sağlayan Eğitim-Bir-Sen Sağlık-Sen’dir. Cumhurbaşkanlığı yer değişikliği ile ilgili çalışmayı sürdürüyor. Memur-Sen Konfederasyonu olarak bu işin bitirilmesini ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) yapılan çalışmayı kamuoyu ile paylaşmasını bekliyoruz. Üniversite hastaneleri çalışanlarının ve üniversitelerde emek harcayan bütün personellerin mağduriyetleri artık son bulmalıdır. Aileler buluşmalı, çocuklar annesine, babasına kavuşmalıdır. Eğer üniversite çalışanlarına yönelik yer değişikliği hakkı verilmesi konusu bu aşamaya geldiyse bu Memur-Sen’in,,Eğitim-Bir-Sen ve Sağlık-Sen’in mücadelesi sayesinde oldu” ifadelerini kullandı.
Adem Batuhan SEVER