Üreticide ‘kuraklık’ tedirginliği
Edirne’de yağışsız sonbahar aylarında ürünlerini kuru toprakla buluşturan buğday üreticisi, aradan geçen yaklaşık 6 ayda, bir önceki yılın aynı dönemine göre daha az yağış aldı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 40 litre daha az yağış alındığını ifade ederek; “Toprak taban suyu doyuma ulaşmadığı için bu durum genel olarak bizleri korkutuyor. İlkbahar’da ve yaz dönemlerinde belli aralıklarla güzel yağışlar almazsak, taban suyu da olmayınca, kötü sene olabilir korkusu yaratıyor” dedi.
Edirne’de 2024’ün yaz aylarında yaşanan aşırı sıcak ve yağışsız havadan dolayı oluşan kuraklık, sonbahar aylarında da devam etmiş, buğday üreticisi ürününü kuru toprağa ekmişti. Geçen yıl kuraklıktan dolayı buğday, ayçiçeği ve çeltikte aradığı verim seviyesine ulaşamayan üretici, benzer bir tabloyu bu yıl da yaşamaktan korkarken, gözünü yağmura çevirdi. Hali hazırda ayçiçeği ekilişleri süren kentte, buğday ekiminin başladığı Ekim ayından Mart ayına kadar geçen 6 aylık süreçteki düşük yağış oranı, üreticiyi tedirgin etmeye başladı.
BİR ÖNCEKİ DÖNEME GÖRE 40 LİTRE DAHA AZ YAĞIŞ ALINDI
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, kentte Ekim ve Mart ayları arasındaki 6 aylık dönemdeki yağış rakamlarını açıkladı. Son 6 aylık dönemde metrekareye toplam 231 litre yağış düştüğünü, bunun bir önceki yılın aynı dönemine oranla 40 litre daha az olduğunu kaydeden Arabacı, toprak taban suyunun doyuma ulaşmamasının genel olarak üreticileri korkuttuğunu belirtti. Arabacı; “Toplamda buğday ekiliş döneminden bugüne kadar 231 litre yağış almışız. Bunu geçen yılla değerlendirdiğimizde, geçen yıl 274 litre yağış almışız Ekim ayı ile Mart ayı arasında. Bu yıl 40 litre düşüş var gibi görünüyor. Geçtiğimiz yıl da kurak geçti, bu yıl da kış yağışları çok yeterli olmadı. Toprağa baktığımızda, toprağın altında halen kuru bir tabaka var ve toprak halen doyuma ulaşmadı. Bu ektiğimiz ürünlerin çıkışı ve gelişimi açısından bu yağışlar güzel. Gelişimleri açısından baktığımızda herhangi bir sıkıntı yok” şeklinde konuştu.
‘TABAN SUYU OLMAMASI, KÖTÜ SENE OLABİLİR KORKUSU YARATIYOR’
Arabacı, söz konusu yağış miktarlarıyla, toprağın taban suyunun doyuma ulaşmadığının altını çizerken, bu durumun üreticileri korkuttuğuna vurgu yaptı. Arabacı; “Biz toprak taban suyu doyuma ulaşmadığı için bu durum genel olarak bizleri korkutuyor. İlkbahar’da ve yaz dönemlerinde belli aralıklarla güzel yağışlar almazsak, taban suyu da olmayınca, kötü sene olabilir korkusu yaratıyor. Biz her zaman diyoruz; bazen çok kurak senelerde bile iyi verimler alabiliriz. Bu tamamen yağacak yağışlarla alakalı. Ürünün ihtiyacı olduğu dönemlerde, 15-20 gün arayla güzel yağışlar alırsak, ürün ihtiyacı olduğunda o yağışlar bunu karşılarsa, belki bu kurak dediğimiz senelerde en iyi verimleri alabiliriz. Bunun için çok ön yargılı olmamak lazım. İnşallah üreticilerimizin emeğinin, masrafının karşılığını alabileceği bir yıl olabilir diye ümit ediyorum. O nedenle çok kötü, ya da çok iyi bir yıl diyemiyorum. Şu an ürünlerin gelişimine baktığımızda gayet güzel gidiyor. İnşallah bu şekilde devam eder” diye konuştu
ARABACI’DAN ‘KÖK-BOĞAZ’ UYARISI
Son dönemde ekili buğdaylarda kök-boğaz hastalığı görülmeye başladığına dikkat çeken Arabacı, üreticilere tavsiyelerde bulundu. Arabacı, “Bu yağışlarla birlikte kök-boğaz hastalığı görülmeye başladı. Yağışların yoğun olmasıyla birlikte hastalıklar daha da tetikleniyor. Bizim saha ekibimiz sürekli köylerde geziyor. Bilgilendirmeler yapıyorlar. Bizim üreticilerimizden isteğimiz bu yağışlarında tetiklemesiyle kök-boğaz hastalığının başladığı tarlaları görüyoruz. Üreticilerimiz bu sıralar tarlalarını takip etsinler. Kök-boğaz ilaçlamalarını ihtiyaçlarının olduğu dönemde kullansınlar. Her yıl rutin olan hastalıklar. Üreticilerimiz zamanla takip edip uygulamalarını yaptığı takdirde hayırlısıyla güzel bir yıl olur” ifadelerini kullandı.
Adem Batuhan SEVER