Üreticiden artış talebi

Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu dün Edirne Ziraat Odası’nda ayçiçeği fiyatları hakkında değerlendirme yaptı. Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Ziraat Odası Başkanları adına konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan ; “Çiftçimizin ayçiçeği fiyatlarındaki beklentisi karşılanmaması durumunda üreticimiz önümüzdeki yıl kanola ekilişine yönelecek ve ekim alanı azalan ayçiçeği ile birlikte gelecek sezon ülkemizin bitkisel ham yağ açığı daha da artacaktır” dedi.

Edirne Ziraat Odası’nda toplanan Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantı sonrası basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, maliyet artışlarından dolayı gübre, tohum ve prim desteklerinin revize edilerek, ayçiçeği alım fiyatlarının 6 TL olması gerektiği dile getirildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan; “Ülkemizin bitkisel ham yağ ve yem sanayisinin önemli bir ihtiyacı olan ayçiçeği ürün hasadı ülkemiz üretiminin % 50 sini karşılayan Trakya bölgemizde başlamıştır. Ancak fiyatlarda ki belirsizlik değerli üreticilerimizi tedirgin etmektedir. Girdi fiyatlarındaki artış gübrede son bir yılda %120 ile %160, mazotta %38, tohumda %35 olmuştur. Genel olarak maliyet artışımız ise %40 oranlarını bulmuştur. Bu maliyet artışları ile birlikte hükümetimizden gübre, tohum ve prim desteklerinin bu şartlar göz önüne alınarak tekrar revize edilmesi, ayçiçeği alım fiyatlarının 6 TL/kg olursa, çiftçilerimiz için önümüzdeki yıl tekrar ayçiçeği ekimini cazip hale geleceği Ziraat Odalarımız tarafından öngörülmüştür” açıklamasını yaptı.

“ÜRETİCİMİZ ÖNÜMÜZDEKİ YIL KANOLA EKİMİNE YÖNELECEK”

Beklentilerin karşılanmaması durumda çiftçilerin gelecek yıl kanola ekimine geçeceklerini dile getiren İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan; “Çiftçimizin ayçiçeği fiyatlarındaki beklentisi karşılanmaması durumunda ise üreticimiz önümüzdeki yıl kanola ekimini yönelecek ve ekim alanı azalan ayçiçeği ile birlikte gelecek sezon ülkemizin bitkisel ham yağ açığı daha da artacaktır. Geçmiş yıllarda hasat dönemlerinde üreticimizi kollamak adına uygulanan gümrük vergilerinin bu yılda geç kalmadan uygulanmasını Ziraat Odaları olarak hükümetimizden talep ediyoruz” dedi.

Kanola yağının ülkemizde çok kullanılmayacağını fakat çiftçinin kanola yağı üretip dış ülkelere ihracat yapacaklarını da bildiren Darcan; “6 lira bandında fiyat bekliyoruz. 2020 Nisan ayında bin 875 lira şu anki Ağustos itibari ile 4 bin 100 lira. Önümüzdeki ekilişler çok sıkıntılı bir sürece girecek. Ayçiçeği üreticimiz bu yıl istenilen fiyatı yakalayamazsa. Önümüzdeki yıl bu girdilerle ayçiçeği ekiminin azalacağını düşünüyoruz. Kanola bugün piyasada 6-6 buçuk lira bandında seyrediyor. Bu Kanola fiyatları önümüzdeki yıl çiftçimiz kazandığı için, ayçiçeği alanlarını Kanola’ya çevirme durumu var. Kanola bizim mutfaklık yağımız değil. Kanola genelde sanayide, biodizelde kullanılan yağ çeşidi. Ülkemizde de bunun dışarı satışı var. Ülkemiz iç piyasada çok kullanılmıyor ama çiftçimiz kazanacağı için kanola ekimine yönelme durumu var. Bu ülkedeki yağ açığını daha da artıracak. Biz maalesef dış ülkelerdeki çiftçileri beslemek durumunda kalacağız” diye konuştu.

“VERGİ DEVREYE SOKULUP ÜRETİCİLERİMİZ EZDİRİLMESİN”

Hasat döneminde uygulanan gümrük vergisine bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini dile getiren, Edine Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı; “Bu yıl Edirne ve çeşitli bölgelerde hasat dönemimiz başladı. Genel olarak Mart ayı gibi ekilişlerimiz olan ayçiçeklerimiz biçiliyor şu an. Yağışlardan dolayı en az ekilişlerimizin büyük çoğunluğu Mayıs ayı başı gibi oldu. Şu ana kadar erken ekilen bölgelerde aldığımız duyumlar verim olarak güzel. Ama geç ekilen ayçiçeklerimizden de az bir miktar ama bunlarla ilgili aldığımızı haberler çok iç açıcı değil. Bugün üreticilerimize sorduğumuzda 70-80 kilo ayçiçeği biçiyorum diyen üreticilerimiz var. O yüzden bu girdi maliyetlerimizden bahsettik. Fiyatların yeterli olmamasından, üreticinin fiyat beklentisinden bahsettik. Bunların 80 kilo biçen üreticimizin bu girdi maliyetleri ile ayakta kalabilmesi ve önümüzdeki yıl ekimini devam ettirebilmesi adına kesinlikle geçtiğimiz yıllardaki hasat döneminde uygulanan gümrük vergisinin bir an önce bakanlığımızın tekrar müdahale edip, vergiyi devreye sokup üreticilerimizi ezdirmemesini bekliyoruz. İnşallah kısa zamanda bu haberi alırız. Zaten ayçiçek yağında yüzde 50’ye varan açığımız var. Bu açığın daha da çoğalmaması üreticimizin kanolaya dönmemesi için bir an önce gümrük vergilerine müdahale eder, üreticilerimiz ezilmemiş olur” ifadelerine yer verdi.

Hava sıcaklıklarındaki ciddi artıştan dolayı bu yıl yağ oranının az olduğunu dile getiren Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk “Ayçiçeğinin fiyatında yağ oranı olayı var. Bunu belirleyen şey iklim. İklim uygun gitmediği zaman çiçekleme döneminde, özellikle bu 45 derece sıcakları yaşadık. Bu da yağ oranının düşmesine sebep oldu. Çiftçi 1 ton mal biçer yağ oranı 50 geldiğinde fiyat yüksek olur ama 1 ton ayçiçeğinin 40 yağ oranında olduğu zaman fiyat otomatik geri düşüyor. Bu da çiftçiyi ekonomik olarak etkiliyor” açıklamasını yaptı.

“ÇİFTÇİ İLE TÜKETİCİYİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEK ÇOK TEHLİKELİ”

Üretici ve tüketiciyi karşı karşıya getirmenin tehlikeli olduğunu vurgulayan Öztürk, fiyatlar noktasında çiftçiyi suçlamanın doğru olmadığını ifade etti. Öztürk;  “Bize gübreyi 1 liradan verin biz de ayçiçeğini bir buçuk liradan satalım. Bizim için farketmez. Ama bu raflardaki fiyatın çıkışı bizden değil. Çiftçiyi suçlayan grup var. Biz az fiyat istersek sanki raflardaki fiyat düşecek. Çiftçi ile tüketiciyi karşı karşıya getirmek çok tehlikeli bir olay. Biz zor zamanlarda pandemide zor işler yaptık. Dünyadaki çiftçiler pandemiden iş bırakırken Türk çiftçisi çalıştı. İncelesinler fiyat farkı bizden değil” şeklinde konuştu.

Toplantıya, İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan ve Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı’nın yanı sıra Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, Havsa Ziraat Odası Başkanı Bülent Uzel, Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç, Meriç Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Türkkan, Enez Ziraat Odası Başkanı Recep Elmas katılım sağladı.

Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu