Üreticiye naylon desteği

Edirne örtü altı alanlarının revizyonu projesi kapsamında kentte örtü altı üretim yapan üreticilere sera naylon dağıtımı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde gerçekleşti. Yapılan törende açıklamalarda bulunan Edirne valisi H. Kürşat Kırıbıyık, Edirne’nin İstanbul’un yanı başında olmasının doğal bir avantaj olduğunu belirterek ilde üretilen sebze meyvelerin İstanbul’a ulaşımının kısa olması sebebiyle bu tür projelerin önemli olduğunu dile getirdi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Edirne örtü altı alanlarının revizyonu projesi kapsamında kentte örtü altı üretim yapan üreticilere sera naylon dağıtımı gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açıklamalarda bulunan Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Edirne’nin İstanbul pazarına yakınlığının tarımsal olarak öneminden bahsederek, bunun Edirne için doğal bir avantaj olduğunu ifade etti. Kırbıyık; “Sahip olduğumuz doğal bir avantaj var. İstanbul’un arka bahçesiyiz. Bildiğiniz gibi İstanbul’un sebzesi, meyvesi büyük oranda Antalya ve güney hattından geliyor. Binlerce yol kat ederek sebze ve meyveler İstanbul pazarına giriyor. Günümüz koşullarına maliyeti en çok etkileyen hususlardan bir tanesi de ulaşım maliyeti. Biz doğal olarak çok ciddi bir avantaja sahibiz. İstanbul’un yanı başındayız. Birkaç saatlik mesafedeyiz. Burada üreteceğimiz her türlü sebze ve meyvenin İstanbul pazarında fiyat açısından alıcısının son derece rahat bulabileceğimiz bir avantajımızın olduğunu değerlendiriyoruz. Bugün de bir örneğini göreceğiz. Edirne İl Özel İdaresi kaynakları vasıtasıyla gerek bağcılık gerek ceviz konusunda da bir proje çalışması yürütüyor arkadaşlarımız. Onun da yavaş yavaş sonlarına geleceğiz. Bu bağlamda bu projelerin hayata geçmesinde emek sarf eden bütün paydaşlara çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ÖRTÜ ALTI TARIMININ YAYGINLAŞMASINI HEDEFLİYORUZ”

Bu proje ile örtü altı tarımının yaygınlaşmasını hedeflediklerini vurgulayan Vali Kırbıyık; “Bildiğiniz üzere Edirne bir tarih kenti, bir dış ticaret kenti, sahip olduğu sınır kapıları vesilesiyle. Ama şehrin temel vasfı bana soracak olursanız Edirne bir tarım şehri. Zaten bunu her alandaki verilerimizle de destekliyor ve ortaya koyabiliyoruz. Bir yanda çeltik üretiminde neredeyse Türkiye’nin %45’ine yakın oranda tek başına üreten bir il. Yine ayçiçeği üretiminde bildiğim kadarıyla 3’ncü sırada. Buğday üretiminde miktar olarak artış olmasıyla birlikte geçtiğimiz yılın verilerine göre 7’nci sırada. Ama hep kullanmaktan gurur duyduğumuz veri de kişi başına üretilen tarımsal gelir bakımından TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2’nci sırada bulunan bir şehiriz. Vatandaşların temel geçim kaynağı bakımından en öncelikli sektörün tarım sektörü olduğu her açıdan baktığımızda aşikâr. Biz Edirne valiliği olarak tarımın gelişmesi için her türlü çabayı, her türlü projeyi ortaya koymak gibi bir sorumluluğumuz var. Bizim sahip olduğumuz avantajlardan birisi de tüm tarım arazilerinin neredeyse ekilebilir ve ekilir halde olması. Dolayısıyla tarımsal hasılatı artırmak için yapılacak adımlar zaten hemen kendini belli ediyor. Bu projede de örtü altı tarımının yaygınlaşmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

“YERİNDE ÜRETİM, YERİNDE TÜKETİM”

Gerçekleştirilen törende Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Atilla Bayazıt da konuşma yaptı. Bayazıt, bu projedeki amaçlarının üretimi kat be kat artırmak olduğunu söyledi. Bayazıt; “Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü desteğiyle bu yıl 8 proje hazırladık. Bu projelerimizi tarım takvimimize göre teker teker uygulamaya geçirdik. İl genelinde 306 tane örtü altı işletmemiz mevcut. Toplamda 70.000 metrekare alanda üretim yapılmakta. Başta domates, salatalık, biber, patlıcan, taze fasulye, maydanoz gibi birçok ürünü biz sera altında üretmekteyiz. Bu projedeki asıl amacımız mevcut üretimimizi kat be kat arttırmak. Yine aynı şekilde ürünlerimizin kalitesini bu projeyle beraber arttırmayı hedefliyoruz. Bunun yanında “Yerinde Üretim, Yerinde Tüketim” anlayışı içerisinde Edirne’mizin sebze ihtiyacını karşılamayı bu projeyle beraber amaçlıyoruz. Akabinde İl Özel İdaremizin bir diğer projesini de tekrardan hizmete alacağız. Şu anda hazırlık aşamasında. Yeni bir sera vermiş olacağız. Yaklaşık 50 üreticimiz faydalanmış olacak. Şu anki projemize gelecek olursak da projenin bedeli 1.500.000 lira değerinde. Bunun %50’sini bakanlığımız karşılıyor, %25’ini özel idaremiz karşılıyor ve %25’i de çiftçi katkısı projemiz karşılıyor. Şu an için projemizden 81 üreticimiz, örtü altı işletmemiz faydalanacak ve bu işletmelerimizde şu anda 49.000 metrekarenin üzeri alanın içerisinde üretim gerçekleşmekte. Bu projemizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“DAHA FAZLA ÜRETİM YAPMAK ADINA DEVAM EDECEĞİZ”

Diğer yandan yapılan programda üreticileri temsilen konuşma yapan üretici Münire Güler de Vali Kırbıyık’a sunduğu imkanlardan dolayı teşekkür ederek; “Sayın Valim bizlere sunduğunuz bu imkandan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Başta siz ve kurumunuz olmak üzere Tarım ve İl Müdürlüğü’ne, bakanlığımıza şahsım ve buradaki üreticiler adına teşekkür ediyorum. Sizlerden aldığımız desteklerle ilimiz için daha fazla üretim yapmak adına devam edeceğiz” diye konuştu. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!