‘Yabancı tohumlardan daha iyisini ürettik’

Bütçe görüşmeleri kapsamında Edirne İl Genel Meclisi’ni ziyaret eden TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin Trakya Tohum A.Ş. tarafından geliştirilen yerli imkanlarla üretilen ayçiçeği tohumu hakkında bilgi verdi. Ayçiçeği tohumu piyasasının yabancı şirketlerin elinde olduğunun altını çizen Şahin, yerli üretim tohumun da en az yabancı tohumlar kadar başarılı olduğunu, hatta bazı bölgelerde daha da başarılı olduğuna vurgu yaptı. Şahin, yağ oranlarının da piyasaya hakim olan yabancı şirketlerden daha iyi olduğu da ekledi.

Edirne İl Genel Meclisi 2023 Mali Yılı bütçe görüşmeleri, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş yönetiminde devam etti. Yoklama alımı ve tutanak özetlerinin okunmasıyla başlayan toplantıda, bütçe görüşmeleri kapsamında meclise ziyarette bulunan Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, ajansın 2023 yılındaki faaliyetlerine yönelik sunum gerçekleştirdi. TRAKYAKA’nın bölgesel kalkınmayı hedefleyen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde çalışan bir kamu kurumu olduğunu kaydeden Şahin, Trakya Bölgesi’nin sosyal ve ekonomik gelişimi için KOBİ, girişimci, yatırımcı ve sivil toplum gibi kesimlere mali ve teknik destekler sağlayan bir kuruluş olduklarını dile getirdi. Dış Ticaret, dijitalleşme, sağlık turizmi, istihdam gibi birçok alanda çalışma yürüttüklerini ve bölgesel aktörleri bir araya getirerek teni projeler ürettiklerinin altını çizen Şahin, 2009’dan bu yana Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da bulunan ofisleriyle hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti.

‘AYÇİÇEĞİ TOHUMU SEKTÖRÜ YABANCI FİRMALARIN TEKELİNDE’

2018 yılında kurulan Trakya Tohum A.Ş.’nin geliştirdiği yerli ayçiçeği tohumu hakkında hakkında açıklamalarda bulunan Genel Sekreter Mahmut Şahin, ayçiçeği tohumu sektörünün büyük oranda yabancı sektörlerin elinde olduğuna vurgu yaparak; “Ayçiçeği denildiği zaman akla gelen ilk yer Trakya. Bu anlamda Trakyalı tohum firmaları da var. Edirne’de Tarımsal Araştırma Enstitüsü var. Üniversitelerimizin tohumla ilgili araştırmaları var. Ayçiçeği tohumunun yabancıların tekelinde olduğu ve 4 tane firmanın piyasaya hakim olduğu bilinir. Türkiye ve Trakya olarak da arpada, buğdayda ve yem bitkilerinde kısmen, genelde Türk firmalarımız yerli ve milli satış yapıyorlar. Ancak Ayçiçeği tohumunun çok masraflı olması, Ar-Ge’nin uzun sürmesi sebebiyle sadece Türkiye’de değil, dünyada birçok ülke buna girişmiyor. Çok pahalı, çok uzun süreli ve bu işe girseniz bile büyük firmalar satın alıyorlar ya da rekabete girerek sizi devre dışı bırakıyorlar. Yerli tohum daha önce 90’lı yıllarda Türkiye’de denenmiş, ama maalesef başarılı olamamış” dedi.

‘BİZİM ÜRETTİĞİMİZ TOHUMLAR YURT DIŞINDAKİ TOHUMLAR KADAR İYİ, BAZI BÖLGELERDE DAHA İYİ’

Yerli ayçiçeği tohumu ile ekilen alanların yıldan yıla arttığının altını çizen Şahin, üretilen tohumun yabancı üretim tohumdan daha iyi olduğunu ifade etti. Şahin; “Bu sene yerli tohumdan üretilen ayçiçeğinin hasadını yaptık. Geçen sene, birçok bölgede yaklaşık 10 bin dönüm ekilmişti. Bu sene Trakya’da yaklaşık 65 bin dönümde, hemen hemen tüm köylerde, bütün ilçelerde ektirdik. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortak proje yaptı ve çiftçilere yüzde 90 hibeli, yüzde 10 çiftçi katkılı destek vererek yaygınlaştırdık. Hasatları yapıldığı zaman, bu sene yaşanan ciddi kuraklığa, zor koşullara rağmen tohumlarımızın nasıl olacağını görmek istiyorduk. Oldukça başarılı olduğunu gördük. Yağda ve verimlilikte, yabancı firmalarla aynı. Yağ oranlarında yüzde 40’ın üzerine çıktı ve böylece ülke genelinde 80-90 bin dönüme kadar ekildi. Artık ‘Bizim yerli, Trakya’nın tohumları, artık yurt dışındaki tohumlar kadar iyi. Hatta bazı bölgelerde daha iyi’ diyebiliyoruz” şeklinde konuştu.

38 TANE TRAKYALI ŞİRKET İLE 10 BORSA PROJEYE ORTAK

Şahin, meclis üyelerine temsil ettikleri bölgelerdeki çiftçilere yerli tohumu tavsiye etmeleri yönünde çağrıda bulunarak; “Sizlerin destekleriyle, Trakyalı firmalarımızın çalışma gayretleriyle, araştırma enstitümüzün, üniversitelerimizin gayretleriyle, artık bütün testlerden geçmiş bir vaziyette. Trakyalı şirketlerimizin ve Ar-Ge’lerimizin gayretleriyle geliştirilen bu Milli Hibrit Ayçiçeği Tohumu, artık oturmuş durumda. Tarım ve Orman Bakanlığı da ‘Siz artık bütün testlerden geçtiniz. Destekleyebiliriz’ diye söylediler. Ziyaret ettiğiniz yerlerde, tanıdığınız çiftçilere, ziraat odalarına yerli tohumu kullanmalarını tavsiye ediniz. Bazı konularda devlet destek vermezse, vali, kaymakam, vekiller ve sizler destek vermezseniz, maalesef başarılı olamıyoruz. Trakya Birlik dahil olmak üzere 38 tane Trakyalı şirket ortağımız ve buna dahil olmak üzere 10 tane de borsa bu işin ortağı. Devlet de ortak oldu. Bu hepimizin ortak malı, Türkiye’nin ortak değeridir” diye konuştu. Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!