‘Yakıt bulamayan balonlardan, milli İHA ve SİHA’lara’

Edirne Valisi Yunus Sezer, Balkan Şehitlerini Anma Günü kapsamında düzenlenen “Trakya Yerli ve Milli Sistemleri Edirne’de buluşuyor” etkinliğiyle kentte mini bir savunma fuarının gerçekleştirildiğini belirtti.

‘Yakıt bulamayan balonlardan, milli İHA ve SİHA’lara’
Yayınlama: 26.03.2026 20:04
105

Edirne, 26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü’nün 113. yıl dönümünde hem tarihi bir direnişi yad etti hem de Türkiye’nin savunma sanayiindeki devrimine şahitlik etti. Edirne Valisi Yunus Sezer, törenlerin ardından yaptığı açıklamada, 155 günlük destansı kuşatmadan milli teknoloji hamlesine uzanan süreci değerlendirerek, “Emanet emin ellerde” mesajı verdi.

'Yakıt bulamayan balonlardan, milli İHA ve SİHA'lara'
'Yakıt bulamayan balonlardan, milli İHA ve SİHA'lara' | Edirne Ahval Haber Merkezi

DESTANSI DİRENİŞİN 113. YILINDA ECDADA SAYGI DURUŞU

Vali Yunus Sezer, Şükrü Paşa komutasında Edirne’de sergilenen 155 günlük tarihi direnişi hatırlatarak başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün Edirne’miz açısından çok acı bir tarihin yıl dönümü. Dolayısıyla bugün hem Balkan şehitlerimizi anma etkinliğimizi gerçekleştirdik. Bir kere daha o 155 günlük abluka dönemini, kuşatma dönemini ve orada verilen kahramanlık mücadelelerini bir kere daha hatırladık. Bugün Şükrü Paşa ve kahraman silah arkadaşları, kahraman askerlerimizle beraber, aynı zamanda Edirne’mizin o dönemde yaşayan insanlarımızın ortaya koymuş olduğu büyük fedakarlığa, açlığa, hastalığa rağmen o muazzam direnişi bir kere daha yad ettik. Allah hepsinden razı olsun, ruhları şad olsun.”

‘TÜRKİYE YÜZYILI’NIN GENÇLERİ BAYRAĞI DAHA İLERİYE TAŞIYACAK’

Geçmişten alınan derslerin gelecek vizyonuyla birleştiğini vurgulayan Sezer, yeni nesle olan güvenini şu sözlerle dile getirdi:

“Bir kere daha şunu yeni neslimize göstermek istedik; biz bir bayrak devraldık ama o bayrağı her gün daha ileriye götürüyoruz. Torunları, onların geriye bıraktığı nesiller, bu büyük ve muazzam emaneti inşallah yeni Türkiye yüzyılında daha iyi yerlere götürecekler. Bugün 50’ye yakın yerli ve milli savunma sistemlerimizin sergilendiği, aynı zamanda Bayraktar’ın İHA’larının, SİHA’larının, Akıncı’nın TİHA’nın ve yine TB2’lerin burada semalarımızı şenlendirdiği, aynı zamanda F-16’ların saygı uçuşu yaptığı, ATAK helikopterlerimizin saygı uçuşu yaptığı ve burada yerli ve milli sistemlerimizin tamamını gençlerimize gösterdiğimiz mini bir fuarımız oldu, savunma fuarımız oldu. Bununla gurur duyuyoruz. Bizim mühendislerimizle gurur duyuyoruz. Allah hepsinden razı olsun.”

‘YAKIT BULUNAMAYAN BALONLARDAN MİLLİ İHA VE SİHA’LARA’

Balkan Savaşları sırasında yaşanan imkansızlıklar ile bugünkü teknolojik güç arasındaki devasa farka dikkat çeken Vali Sezer, çarpıcı anekdotlar paylaştı:

“İki tane anekdot var burada. Bir tanesi biliyorsunuz ilk balon binası Edirne’de ve keşif yapmak için balon uçurmaları gerekiyor. O zaman yakıt bulamadıkları için balonu uçuramıyorlar keşif için. İkincisi de bu abluka döneminde yardım bekliyorlar. Fakat herhangi bir yardım gelmiyor. Burası bir ada gibi, tamamen izole edilmiş bir şehir 155 gün boyunca. O zaman da bir Rus uçağı buraya iniş yapıyor. Yardım geldi diye Edirne halkı çok seviniyor o dönemde.

Şimdi kendi İHA’larımız, SİHA’larımız, kendi toplarımız, kendi mermilerimiz, füzelerimiz, her gün üzerine koya koya gidiyoruz. Bugün HAVELSAN, ROKETSAN, Makine Kimya’mız, ASFAT, baktığınız zaman Bayraktar grubu, yani muhteşem işler yapıyorlar. Teşekkür ediyoruz, şehitlerimizi bir kere daha canı gönülden anıyoruz, önlerinde eğiliyoruz. Allah makamlarını cennet etsin inşallah. Bizler de onların bize bıraktıkları emanete inşallah layık olmaya çalışacağız.”

Adem Batuhan SEVER

Sahadaki deneyimini ve gözlemlerini kelimelere döken kalemlerimizle, sadece olanı değil, olması gerekeni de irdeliyoruz. Şehrin sesini daha gür duyurmak ve doğru bilgiyi en şeffaf haliyle ulaştırmak için buradayız.
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.