‘Yeni mezun diş hekimleri ihtiyaç fazlası’
Edirne’de her yıl 22 Kasım’ı içine alan haftada kutlanan Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası sebebiyle Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törende Konuşan Edirne Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasret Kolcular, diş hekimi maaşında düzenleme ve yıpranma payını hak ettiklerini belirtirken, diş hekimliği fakültelerinin her yıl fazla mezun verdiğine vurgu yaptı. Yetkililere seslenen Kolcular, yeni diş hekimliği fakültesi açılmamasını ve diş hekimi olmayanların, ticari amaçlı diş sağlığı merkezine ortak olmamasını istediklerini ifade etti.
Her yıl 22 Kasım’ı içine alan haftada kutlanan Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Edirne Diş Hekimleri Odası tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Edirne Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasret Kolcular, diş hekimliği mesleğindeki sorunlara dikkat çekti.
‘MEZUNLARIMIZ, MESLEK DIŞI KİŞİLERİN AÇTIĞI SAĞLIK KURULUŞLARINDA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR’
Kolcular, diş hekimliği mesleğinde maruz kalınan risklere değinerek, diş hekimlerinin Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar yasasında pozitif ayrımcılığı hak ettiğini ve maaş düzenlemesi ile yıpranma payı sağlanması gerektiğini söyledi. Kolcular; “Diş hekimliği mesleği enfeksiyon, stres, yüksek fiziki mesleki deformasyon, kimyasallara maruz kalma gibi riskler nedeniyle Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar yasasında pozitif ayrımcılığı hak etmekte olup, hekimlerimize maaş düzenlemesi ve yıpranma payı sağlanmalıdır. Muayenehane, poliklinik açma süreci diğer mesleklere kıyasla oldukça zorlayıcı şartları içerdiğinden mezunlarımız, meslek dışı kişilerin açtığı sağlık kuruluşlarında ücretli çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Bir diş hekimi yanında başka bir meslektaşını çalıştıramadığı için, yeni mezunlarımız deneyimli meslektaşından alabileceği eğitimden mahrum kalmakta ve hekim olmayan, parasını işletmek üzere bu alana aktaran patronların, ticarete dönüşen olumsuz koşullarında çalışmaya mahkum olmaktadırlar” şeklinde konuştu.
‘2 BİN DİŞ HEKİMİ YETERLİYKEN 6 BİN 500 MEZUN VERİLİYOR”
Türkiye’deki 105 diş hekimliği fakültesinden bu yıl 6 bin 500 mezun verileceğine dikkat çeken Kolcular, mevcut durumda 2 bin diş hekiminin yeterli olduğunu vurguladı. Kolcular; “Geri kalan ihtiyaç fazlası mezunlar bu olumsuz koşullarda, kendi başlarına devlet desteğinden mahrum, sorunlarla boğuşmak zorunda kalmaktadırlar. Ülkemizde mevcut 105 diş hekimliği fakültesinden henüz 14 tanesi eğitime başlamamış olsa da bu yıl mezun olacak 6500 diş hekimi ihtiyaç fazlası olarak görünüyor. Kamuda yapılan istihdamın oldukça düşük olması, muayenehane açmanın şartlarının zorlaştırılması, ekonomik krizler, işsizliğin giderek artmasına neden olmaktadır. Oysa yapılan çalışmalar mevcut durumda, 2000 diş hekiminin yeterli olduğunu göstermektedir” diye konuştu.
“ARTIK YENİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ AÇMAYIN”
Kolcular, diş hekimliği fakültelerindeki kontenjanların düşürülerek, fakültelere girişteki başarı sıralarının indirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kolcular; “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftamızda bu vesileyle, yetkililere şöyle seslenmekteyiz; Fakültelerdeki kontenjanları düşürün. Akademik kadrosu yetersiz yeni açılmış fakültelerde eğitime başlatmayın. Diş hekimliği fakültelerine girişteki başarı sıralamasını 80 binden, 50 bine indirin. Artık yeni diş hekimliği fakültesi açmayın. Diş Hekimliği fakültelerinin ihtiyaç duyduğu akademik kadroları tahsis edin. Sayın YÖK başkanı ve YÖK üyeleri bu talepleri artık biz söylemiyoruz biz söylediğimizde duymadınız, size artık 12. Kalkınma planını hazırlayan birimler söylüyor, size eğitimin niteliğini arttırın diyor” ifadelerini kullandı.
“TİCARET AMAÇLI AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI KURULUŞLARINDA ORTAKLIK YAPILMASININ ÖNÜNE GEÇİN”
Sağlık Bakanlığı’ndan beklentilerini açıklayan Kolcular, ticari amaçlı diş hekimi olmadan, diş sağlığı kuruluşlarına ortak olmanın önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizerek; “Sağlık Bakanlığına sesleniyoruz; Diş hekimi muayenehanesinde bir diş hekiminin yanında bir diş hekiminin çalışabilmesinin önünü açın. İstihdamı arttırmak açısından yeni mezun diş hekimlerinin iş bulması açısından bu çok önemlidir. Diş hekimi olmayanların, ticaret amaçlı ağız diş sağlığı kuruluşlarında ortaklık yapmasının önüne geçin. İhtiyaç fazlası yeni diş hekimliği fakülteleri açarak, ülke kaynaklarımızı boşa harcamayın. Bu vesileyle gençlerimizin ve ailelerinin beklentilerini yanlış yönlendirmekten vazgeçin. Kamuda çalışan diş hekimlerimizin özlük haklarının gerçeklere uygun olarak düzenleyin ve halkımızın sağlık hizmetlerinin daha iyi şartlarda almasını sağlayın. Sigorta ve BAĞ-KUR’dan emekli olmuş diş hekimlerinin emekli aylıklarını hak ettiği seviyeye getirin. İlave ve ek ödemeleri verin. Meslekte belirli bir süre geçirmiş diş hekimlerimize bazı mesleklerin alabildiği gibi yeşil pasaport verilmesini sağlayın” açıklamasını yaptı. Adem Batuhan SEVER