‘Yeni yerleşim bölgesinde okul sayısı yetersiz’
Edirne Laik Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Benay Gürsel, okullarda bir öğün sağlıklı besinlerden oluşan yemek verilmesi gerektiğini belirtirken, her okulda güvenlik görevlisi bulunması gerektiğini ifade etti. Edirne’de yeni yerleşim bölgesinde okul ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Gürsel, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi kapsamında Edirne’de 62 okulda din görevlisi görevlendirildiğinin altını çizdi.
Edirne Laik Bilimsel Eğitim Çalışma Grubu (ELBEÇ) tarafından Edirne Kent Konseyi binasında Türkiye ve Edirne’deki eğitime yönelik düzenlenen basın toplantısında, öğrencilere okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi, okul ihtiyacı, ÇEDES programı gibi konulara değinildi.
‘İMAM HATİP OKULLARINDA VERİLEN YEMEK İLE DİĞER OKULLARDAKİ YEMEKLER FARKLI’
ELBEÇ adına açıklamayı yapan Benay Gürsel, okullarda öğrencilere sağlıklı besinlerden oluşan bir öğün yemek verilmesi gerektiğinin altını çizerek; “Her yeni yılın başında umut ettiğimiz tek şey; bu ülkede yaşayan çocukların daha sağlıklı, daha güvenilir ve daha iyi şartlarda bir hayat sürmesidir. Ama 2023 yılında bu umudumuzun yitip gittiğini gördük. Onlara sağlanan şartların daha da kötüleştiğine tanıklık ettik. Seçim öncesi her öğrenciye okullarda bir öğün ücretsiz yemek vereceğini söyleyen iktidar bırakın bir öğünü, birkaç ay anasınıflarında vermiş olduğu yemeği de vermemeye başladı. Ekonomik tedbir kararları hiçbir siyasi karar alıcıları etkilemezken ilk etkilenen her zamanki gibi düşük gelir sahibi ailelerin çocukları oldu. Kentimizde eğitim gören yüzlerce çocuk bu karardan etkilenmesine rağmen Edirne Valiliği’nin dezavantajlı bölge okullarına kahvaltı olarak verdiği simit poğaça ve içecekler olumlu bir adımdır. Ancak buradan bir kez daha yinelemek isteriz ki; bu menünün yumurta, peynir, bal gibi sağlıklı beslenme programına uyması ve diğer okullarımızda da uygulanmaya başlanması bir ihtiyaç ve zorunluluktur. Pansiyonlu okullarımızdan bazıları ile taşımalı eğitim veren okullardaki yemekler için ise sorunlar yerinde saymaktadır. Okulda ya da okul dışında yenen yemekten olan zehirlenmelere yer veren haberleri basından maalesef izlemekteyiz. İmam Hatipler dışındaki, özellikle taşımalı eğitim veren okullarımızda yemek verilmesi başta İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere tüm yetkili makamlardan beklemekteyiz. Ayrıca İmam Hatip okullarında verilen yemek ile diğer okullardaki yemeklerin farklı olmasını da anlamakta güçlük çekiyoruz. Hemen her öğün et yiyebilen İmam Hatip okullarının öğrencilerine olan menü diğer okullarımızda farklıdır ki bunun gerekçesi açıklanmalıdır” dedi.
“GÜVENLİK ELEMANLARININ BİR AN ÖNCE OKULLARDA VE PANSİYONLARDA GÖREVLENDİRİLMESİ ÖNEMLİDİR”
Uyuşturucuya yönlendirme alanlarının en yaygınlarından birinin de okul çevreleri olduğuna dikkat çeken Gürsel; “Çocuklarımız için diğer önemli bir konu ise içilebilir suya erişimdir. Edirne ili tamamında okullarımızda bu sorun çözülmüş olmasına rağmen sebillerinin periyodik bakımlarının önemini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bakım ve kontrolleri yapılmamış sebillerin çocuklarımızın sağlığını tehdit edeceği apaçık ortadadır. Önümüzdeki yerel yönetimler seçimlerinde adayların özellikle çocuklarımız için somut vaatlerinin ne olacağını bilmek istiyoruz. Öncelikle öğrenciler için ‘okula gidip gelirken ücretsiz ulaşım’ hakkının sağlanmasını programlarına dâhil etmeleri anlamlı olacaktır. 2023 yılında eğitimi ilgilendiren bir durum da ülkemizde uyuşturucu kullanımının dokuz yaşlara kadar inmiş olmasıdır. Yapılan araştırmalar uyuşturucuya yönlendirme alanlarının okul yakınları ve eğlence merkezleri olduğunu göstermiştir. Bu nedenle ailelerin çocuklarını gözlemeleri ve okul yakınlarının da denetlemesinin yapılması, güvenlik elemanlarının bir an önce okullarda ve pansiyonlarda görevlendirilmesi önemlidir” şeklinde konuştu.
‘DEVLET OKULU SAYISININ ARTMASINI BEKLERKEN, AKSİNE AZALDI’
Yeni yerleşim bölgesinde okul eksikliği olduğunu dile getiren Gürsel, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün “Bir Kahvenizi İçeriz Ev Ziyaretleri” projesinin sonuçlarını bilmek gerektiğini ifade etti. Gürsel; “Geçen yıl çalışma grubu olarak en çok üstünde durduğumuz sorun yeni yerleşim bölgesinde ihtiyaca cevap vermeyen okul sayısının ve dolayısıyla donanım bakımından yetersizlikleri olmuştu. Yaşanan deprem felaketi sonrasında ise okullardan bazıları yıkılmış bazıları ise güçlendirme çalışmasına alındığından öğrenciler başka okullara nakledilmiş ve ikili eğitime geçilmiştir. Sonuç olarak kentimizde devlet okul sayılarının artmasını beklerken tam tersi azaltılmış, özel okul sayılarında artışın önü açılmıştır. İlimiz bakanlık yetkilileri bakanlıktan gelen protokol zorlamaları yerine ilimize gerekli çalışmalara ağırlık vermelidir. Örneğin 13 binden fazla aileye kahve içme ziyaretleri yerine kaç devamsız öğrenciyi eğitime katabilmiştir? Okul devamsızlığının ana sebepleri olan ulaşım, kırtasiye veya beslenme sorununu çözmek adına yetkililer neler yapmıştır? Okul çağında ailenin ekonomisine katkı için hayata sürüklenmiş ve sağlık sorunu ile adli sorun ile karşılaşmış kaç öğrencimize çare üretilmiştir? Bunları bilmek hepimizin hakkıdır” diye konuştu.
“LAİK, BİLİMSEL VE KAMUSAL EĞİTİMDEN SAPMALAR, PLANLI ŞEKİLDE UYGULAMAYA KONMAKTADIR”
Eğitim sisteminin laik ve bilimsellikten uzaklaştığını belirten Gürsel; “Eğitim konusunda laik, bilimsel ve kamusal eğitimden sapmalar ise çok bilinçli ve planlı şekilde uygulamaya konmaktadır. Örneğin; özel okullar müfredatlarını matematik, fen bilimleri ve en az iki yabancı dil dersi ile ilerletirken, Bakanlık okullarında yönlendirilmiş, kısıtlanmış tercihler sonucunda imam, vaiz, kuran öğreticilerine ders verme olanağı yaratılmıştır. Ayrıca protokollerin sayısını daha da artıracağını söylemekten çekinmeyen Milli Eğitim Bakanımız oldu. Sayın Bakan; STK dediği dini referansları önceleyen vakıf ve dernekler ile protokol yapmayı, çocukların dağa gitmesini önlediği tezine dayandırmaktadır. Ki bu anayasal bir suçtur ve değişik kurumlar tarafından kendisi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca Bakanın iddiasına göre devlet okullarındaki öğretmenler yetersizdir ki Diyanet İşleri Başkanlığı ve aynı amaçlı vakıf ve derneklerden manevi danışman adı ile görevlendirmeler yapılmaktadır. Bu kabul edilemez bir değersizleştirme ve suçlamadır. Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunda oturan kişinin bu durumda beyan vermesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
‘EDİRNE’DE ÇEDES KAPSAMINDA 62 OKULA DİN GÖREVLİSİ GÖREVLENDİRİLDİ’
Gürsel, Edirne’de ÇEDES kapsamında 62 okula din görevlisinin görevlendirildiğini açıklayan Gürsel; “Edirne’de ÇEDES kapsamında 62 okulda din görevlisinin resmi yazı ile görevlendirildiğini biliyoruz. Şimdiye kadar okullarımızda derslere girildiğini duymadık. Umarız ki bu görevlendirmelere kâğıt üzerinde kalır. Çünkü okullarda yalnızca öğretmenlerin ders verebileceğini, yapılan bu uygulamanın Anayasaya ve Cumhuriyetimizin temel kuruluş ilkesi olan laikliğe aykırı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bu görevlendirmeler geri çekilmelidir. Okullarımızda ne eğitim çalışanı ne veliler ne de Edirne halkı olarak din görevlilerinin ders vermesine izin vermeyeceğimizi ilgili kurumlara bildirmek isteriz. Edirne’de gerçek anlamda çocuklarımızı düşünüyorsanız imama değil rehber öğretmene, özel okula değil mevcutları ve donanımları bilimsel ölçütlere uygun olan devlet okullarına, göstermelik değil sağlıklı ve besleyici okul yemeğine, anasınıflarında mescide değil konteynır olmayan ve ücretsiz okul öncesi kurumlarına yatırım yapın” açıklamasını yaptı. Adem Batuhan SEVER