‘Yetiştiricilerin zararını kim karşılayacak?’

Edirne İl Genel Meclisi CHP Grup Sözcüsü Mustafa Üstün, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda görülen koyun-keçi çiçeği ile şarbon hastalıkları nedeniyle, kapatılan hayvan pazarlarında neden daha önce önlem alınmadığını sordu. Edirne’de görülen 70 vakadan dolayı hayvan üreticilerinin milyonlarca lira zarara uğradığını söyleyen Üstün; “Zamanında önlem alınmadığı için hastalıkların yayılmasından sonra yetiştiricilerin milyonlarca lira zararı olmuştur. Bu zararı kim karşılayacaktır? Yapılan aşılamalar gerçekten de çalışıp çalışmadığı bakımından sonradan aşılama yapılan hayvanlardan kan numuneleri alındı mı? Yani aşılama yaptıktan belli bir süre geçtikten sonra kan numunesi alıp hastalığın devam edip etmediği kontrol edildi mi? Hastalıklar devam ediyor şu anda en kötüsü o” dedi.

Trakya’nın en büyük canlı hayvan pazarlarından olan Havsa Canlı Hayvan Pazarı ve Keşan Ticaret Borsası canlı hayvan pazarı, koyun-keçi çiçeği ile şarbon hastalıkları nedeniyle geçtiğimiz eylül ayında kapatılmıştı. Keşan Ticaret Borsası pazarı bugün açılırken, Havsa Canlı Hayvan Pazarı’nın ise 16 Kasım Cumartesi günü büyükbaş hayvan ticaretine açılacak.

Edirne İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Sözcüsü Mustafa Üstün, zamanında kapatılmayan pazarlardan dolayı hayvan yetiştiricilerinin milyonlarca lira zarara uğradığına dikkat çekerek, hayvanlara aşılama yapıldıktan sonra kan numunesi alınarak kontrol edilip edilmediğini sordu.

‘EDİRNE’DE 2024’TE 70 VAKA GÖRÜLDÜ’

Üstün, Edirne’de 2024 yılında görülen hastalık sayılarını ilçe ilçe anlattı. Üstün; “2024 yılı içerisinde yaklaşık 70 vaka olmuştur, 39’u şarbon, 31’i çiçektir. Merkez ilçede iki çiçek hastalığı, Havsa’da 4, Süloğlu’nda 2, Meriç’te 11 ki 10 tanesi şarbondur. Enez’de 8 hastalık görüldü, 4’ü şarbon, 4’ü çiçek. Keşan’da 16 hastalık çıktı, 13’ü şarbon, 3’ü çiçektir. İpsala’da 15 vaka oldu, 10 şarbon, 5’i çiçek. Uzunköprü’de 12 vaka oldu, 2’si şarbon, 10’u çiçektir. Şarbon çok tehlikeli bir hastalıktır, insana da bulaşabilen bir hastalıktır. Şarbon hastalığı temas yoluyla bulaşır. Ciddi derecede insan sağlığı için de tehlikeli bir hastalıktır” şeklinde konuştu.

‘KAPATILMA KARARININ BİR AN ÖNCE ALINMASI LAZIMDI’

Vaka sayılarının artmasına karşın Edirne’de bazı hayvan pazarlarının kapatılmadığına dikkat çeken Üstün; “Temmuz ayında 1 vakayla başladı bu hastalıklar, Ağustos ayında 8 vakaya çıktı, Eylül ayında 46’ya çıktı. Ekim ayında 11 vakaya düşerken, Kasım ayında ise 2 vaka görüldü. Vakalar halen devam ediyor. 2024 yılı içerisinde ilimiz genelinde bu kadar hastalığın görülmesine rağmen, il müdürümüzün bir veteriner hekim olmasına münasebeten, hastalıkların ne kadar bulaşıcı olduğunu daha iyi bilmektedir. Hal böyleyken neden bazı canlı hayvan pazarları kapatılmadı. Kapatılma kararının bir an önce alınması lazımdı. Kurban bayramından sonra belli bir dönem kapatıldı ama sonra tekrar açıldı” diye konuştu.

‘ZARARI KİM KARŞILAYACAK?’

Üstün, zamanında önlem alınmadığından dolayı hayvan yetiştiricilerinin milyonlarca lira zarara uğradığına vurgu yaparak; “Zamanında önlem alınmadığı için hastalıkların yayılmasından sonra yetiştiricilerin milyonlarca lira zararı olmuştur. Bu zararı kim karşılayacaktır? Yapılan aşılamalar gerçekten de çalışıp çalışmadığı bakımından sonradan aşılama yapılan hayvanlardan kan numuneleri alındı mı? Yani aşılama yaptıktan belli bir süre geçtikten sonra kan numunesi alıp hastalığın devam edip etmediği kontrol edildi mi? Hastalıklar devam ediyor şu anda en kötüsü o” ifadelerini kullandı.

Adem Batuhan SEVER

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!