YILBAŞI AKŞAMI SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

Yeni yıla girerken herkes sevdiklerimizle keyifli bir gece geçirmek istemekte ve çeşitli sofralar kurarak farkında olmadan yeme içme konusunda ölçüyü kaçırabilmekteyiz. Kontrolü sağlamak, şişkinlik yaşamadan daha sağlıklı ve rahat bir şekilde akşamı geçirmek için dikkat etmemiz gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle “akşam yemeği çok kaçıracağım” diye düşünüp öğün atlamak ya da önceki öğünlerde çok kısıtlı beslenmek akşam yemeği için daha çok acıkmamıza sebep olabilir.
Vücudumuz aç kaldıkça, aldığı besinleri bir sonraki açlık durumunda kullanmak için depolamaya başlayacaktır. Bu da, vücudumuzda istenmeyen yağ artışı ve kan şekerinde düzensizliklere yol açabilir. Bu sebeple öğünleri atlamadan gün içerisinde hafif ve dengeli beslenmeye özen göstermeliyiz. Sabahında, hafif yumurtalı bir kahvaltı ya da akşama proteinden zengin besleneceksek sabah üç yemek kaşığı yulaf ve süt/yoğurt ile hazırlanmış bir kahvaltı tercih edebiliriz. Genelde meyve ve kuruyemiş içeren ara öğünlerimizi akşama bırakmakta fayda var. Onun yerine ara öğünleri 1-2 adet galeta şeklinde geçiştirebiliriz.
Yılbaşı akşamı; ilk olarak sofraya oturduğumuzda kremasız ve yağsız çorba tüketmek, ana yemekte aşırıya kaçılmasına engel olacaktır. Ana yemek tercihimiz kırmızı etten ziyade yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezi olan hindi etinden yana olmalıdır. Hindi, iyi bir protein kaynağıdır ve düşük kolesterol içermektedir. Çorba tüketeceğimizden ana yemeğin yanında pilav yerine zeytinyağlı sebze ya da bol yeşillikli mevsim salata tercih edebiliriz. Yemekleri hazırlarken pişirme yöntemleri de oldukça önemli bir konudur. Kızartma yerine ızgara, fırın ya da haşlama yöntemlerini kullanmalıyız. Bu da gereksiz kalori ve yağ almamızı engellemeyi sağlayacaktır.
Yılbaşı gecelerinin bir diğer olmazsa olmazı ise mezelerimiz. Mezeleri, yoğurtlu ya da sebzeli olarak tüketmeliyiz. Eğer çok çeşit varsa kızartma ve çok yağlı olanlardan uzak durup diğerlerinden birkaç yemek kaşığı kadar tabağımıza koymamız tabağımızda çeşitliliği artırarak gözümüzün doymasını da sağlayacaktır. Yılbaşı akşamı sohbet ve oynanan oyunların yanında çokça atıştırmalıklar da tüketilebiliyor. Cips ve çekirdek gibi paketli ve yağlı gıdalardan oluşan atıştırmalıklar yerine çiğ kuruyemiş ya da patlamış mısır tüketmemiz çok daha sağlıklı olacaktır. Ancak onun da ölçüsünü kaçırmamakta fayda var. Çiğ badem ve fındıktan oluşan küçük bir kase yeterli olacaktır. Patlamış mısır için de aynı şekilde patlak haliyle bir küçük kase yeterlidir. Tatlıya geçmeden önce ise yaklaşık bir saat beklemek sağlık açısından tavsiye edilir. Tatlı yerine bir-iki porsiyon meyve tercih edilebilir. Yine de menümüzde tatlı varsa şerbetli, kaymaklı, bol çikolatalı tatlılardan kaçınıp, meyveli ve sütlü tatlılar tüketmeliyiz. Kabak veya ayva tatlısı gibi meyve tatlıları ya da keşkül, sütlaç gibi kremasız sütlü tatlılar iyi bir tercih olacaktır.
Alkol tüketiminde aşırıya kaçmamak önemlidir! Alkol kan şekerimizi hızlı yükseltir, sonrasında karaciğerde yağ olarak depolanır. Bu sebeple tüketilen alkolün yüzde kaç alkol içerdiği ve ne kadar tükettiğimiz oldukça önemli. Yüksek alkollü içecekler yerine şarap daha iyi bir tercih olabilir. Erkeklerde iki, kadınlarda bir kadeh önerilen miktardır. Alkol tükettikçe vücudumuzun su ihtiyacı da artacaktır. İçilen alkolün iki katı kadar su içmeye özen göstermeliyiz. Su içerek rehidratasyonu sağlamak; oluşacak mide bulantıları ve baş ağrılarını da önlemeyi sağlar.
Uykuya yakın bir saatte besin alımı, midemizi sindirim için daha çok yormakta ve alınan besinleri daha kolay yağ olarak depolamaktadır. Bunun için, Uyumadan iki saat öncesi yemek ve içeceği sonlandırmak ve su dışında başka bir şey tüketmemek en doğrusudur. Peki, ertesi gün ne yapmalıyız? Bir gün öncesi yediklerimizi dengeleyecek hafif bir kahvaltı ile güne başlamamız gerekmektedir. Gün içerisinde mutlaka imkanımız varsa en az yarım saat egzersiz ya da yürüyüş yapmak önemlidir. Diğer her gün olduğu gibi ertesi gün de en az 2.5 litre su içmeye özen göstermeliyiz.
Edirne Özel Ekol Hastanesi Diyetisyen Gülin Altun