Yılbaşının şans çiçeği kokinaya yoğun ilgi
Edirne’de yeni yılda şans getirdiğine inanılan kokina çiçeği yoğun ilgi görürken, çiçekçi esnafı Aykut Yaman, çiçeğin yaprakları ve kırmızı meyvelerinin 1 yıl boyunca çürümemesi ya da solmaması durumunda dileklerin gerçekleşeceğine inanıldığını aktardı.
Halk arasında yılbaşı çiçeği olarak da adlandırılan kokina çiçeği, yılbaşında evlerin baş köşesinde ve sofralarda yerini almaya hazırlanıyor. Yılbaşı alışverişlerinin yapıldığı bu günlerde, Edirne’de de kokina çiçeği yoğun ilgi görüyor. Çiçekçi esnafı Aykut Yaman, çiçeğin insanlara şans ve bereket getirdiğine inanıldığını söyledi.
‘DEMETİ 250 LİRA’
Kokina çiçeğinin Edirne’de yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Yaman; “Kokina çiçeği eskiden beri revaçta olan bir çiçektir. Tabi insanların bu konuda kısmeti açtığına, şans getirdiğine, bereket getirdiğine inandıklarını biliyoruz. Kokina çiçeğinin özelliği şu; alındıktan 1 yıl içerisinde eğer kurumazsa ve yeşil kalırsa ev sahibi olunacağına inanılır. Bizim amacımız burada insanları mutlu etmek. Bu sene de bu çiçeğe talepler yoğun şekilde var. Maliyeti de uygun. 250 liraya demetini veriyoruz. Bu çiçek üzerine süslemeler yapılarak satılan bir çiçek. Özellikle yılbaşının yaklaştığı bugünlerde talepler de oldukça artmış durumda” şeklinde konuştu.
KOKİNA ÇİÇEĞİ NEDİR?
Tavşanmemesi (Ruscus aculeatus) yaygın olarak bilinen adıyla Kokina, Ruscaceae familyasından 20–50 cm yükseklikte, her dem yeşil, çok yıllık, yaprak biçimindeki dalları sert ve batıcı, çalı görünüşlü bir bitkidir. Kokina yeşil yapraklar arasına “silcan” adlı kırmızı bitkinin iplerle bağlanmasıyla hazırlanıyor. Kök ve yaprakları Antakya Bölgesi aktarlarında idrar arttırıcı ve taş düşürücü olarak satılıyor.
Adem Batuhan SEVER