‘Zama zam’la karşılık!
Edirne Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı dün gerçekleştirildi. Bir önceki toplantıda meclise davet edilen servis, taksi oda başkanları ve temsilcileri, ETUS başkanı, Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can katılım sağlayarak ulaşım esnafının yaşadığı sıkıntıları meclise sundular. Akaryakıt, vergi, lastik gibi gider kalemlerine yapılan zamlara karşılık taşıma ücretlerinde yüzde 70 zam isteyen oda temsilcileri ve esnafların zam talebi Plan Bütçe Komisyonunca yüzde 40 oranında uygulanması uygun görüldü. Alınan karar neticesinde Edirne’deki ulaşım fiyatlarına temmuz ayındaki zammın ardından yeni bir zam yapıldı.
Edirne Belediye Meclisi’nden ulaşıma zam
Akaryakıt gibi ana gider kalemlerinde zamlarla karşı karşıya kaldığını belirten ulaşım sektöründeki esnaf ve esnaf odaları belediye meclisine zam taleplerini iletmişlerdi. Ağustos ayı meclis toplantısında iletilen zam talebi Plan Bütçe Komisyonu’na sevk edildi. Ayrıca Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan bir önceki toplantıda ulaşım esnafı ve esnaf odalarını meclise davet ederek, zam taleplerinin sebeplerini meclise sunmalarını ifade etmişti. Dün gerçekleştirilen Edirne Belediyesi Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı’na katılım sağlayan esnaf ve oda başkanları zam talep sebeplerini meclise açıkladılar. İlk olarak taksici esnafı adına konuşma yapan Yılmaz Taksi şoförü Birol Yüzer; “Akaryakıt, lastik, vergi vs giderleri sebebiyle sınıfı tüketme noktasındayız. Akaryakıt fiyatları 38 TL’yi gördü. Bu korkunç bir maliyet demektir. Bu maliyetler karşısında dayanacak gücümüz kalmadı. Biz hizmet verememe noktasına geldik. Zam da yapsak akaryakıta yine ertesi gün zam geliyor” dedi.
“GERÇEKTEN ÇOK ZOR DURUMDAYIZ”
Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Giyik ise neredeyse kontak kapatma noktasına geldiklerini belirterek; “TEFE-TÜFE’nin verdiği oranlar artık yetersiz kalıyor. Çok sıkıntı yaşıyoruz. Zam talebimiz yüzde 70 oranındadır. Kontak kapatmak bize yakışmaz. Ama biz artık araçları hareket ettiremeyecek konuma geldik. 6 bakanla görüştük ve hepsi çözüm sözü verdi. Merkezi yönetim bizlere ‘belediyelerinize gidin’ diyor. Bizim 230 ortaklı 200 çalışanımız var. Pandemiden günümüze 20 milyon zararla karşı karşıyayız. Sokağa çıkma yasaklarında bile Valimizin talimatlarıyla biz araç çalıştırdık. Gerçekten çok zor durumdayız. Alınacak olan zam kararı bizler için çok önemli. Biz en son ETUS ücretlerine zam yaptığımızda akaryakıt ücretleri 18 TL bandındaydı bugün 38 TL’yi geçiyor. ETUS ücretlerini 30 TL yaparsak esnafımıza anca para kalıyor. Yani ETUS ücretlerinde 30 TL tarife fiyatı açıklanmadır. Diğer yandan 39 bin yolcunun 6 bini ETUS ücretlerinden muaf 60 yaş üstü yolcular. O konuda da gelir testi yapılmasını talep ettik” diye konuştu.
“ESNAF OLARAK PARA KAZANAMIYORUZ”
Edirne Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Göksel Çakmak ise pandemiden günümüze servisçi esnafının maddi sıkıntılar çektiğini vurgulayarak; “Biz servisçiler olarak pandemide tamamen kontak kapattık, şartlar gereği çalışamadık. Pandeminin ardından da zamlar üst üste gelmeye başladı. Esnaf olarak para kazanamıyoruz. Aldığımız ortak karar ile yüzde 70 zam yapılmasını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.
“TEMMUZ AYINDAKİ ZAM ÖTV ZAMMIYLA ERİDİ”
Temmuz ayında meclis tarafından kabul edilen zamların eylül ayında ÖTV zammıyla beraber eridiğini belirten Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Ali Şahin; “Temmuz ayında yapılan zam, ÖTV’nin artmasıyla eridi gitti. Maliyetler her gün artış gösteriyor. Bu maliyetlerle işleri götüremez hale geldik. Geceleri taksi durağında taksinin olmamasından yakınan vatandaşlar var. Çünkü taksiler çalışamaz hale geldi. Bize sahip çıkın, biz Edirne halkına hizmet vermek istiyoruz. Bizimle ilgili karar alırken lütfen bizleri ötekileştirmeyin” diyerek siyaseten ayrım yapılmaması gerektiğini söyledi.
Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz ve Edirne Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Can ise alınacak olan zam kararının hem esnafa hem de vatandaşlara hayırlı olmasını temenni ettiler.
Yapılan konuşmaların ardından meclise 20 dakika ara verildi. Ara boyunca zam oranlarını konuşan Plan Bütçe Komisyonu, yüzde 70 oranındaki zam talebini yüzde 40 olarak uygun gördüklerini açıkladılar. Yapılan oylama neticesinde Sivil biniş 12 liradan 16,8 liraya, öğrenci 8.50 liradan 11,90 liraya yükseltildi. ETUSlarda kullanılan kredi kartı ve temassız ödeme 19,6 TL, QR bilet 21 TL olarak oy çokluğu ile meclisten geçti.
Taksi ücretlerinde ise önceden 20 lira olan açılış tarifesi 28 TL’ye, indi bindi fiyatları ise 40 TL’den 60 TL’ye yükseltildi. Öneri, oy birliği ile kabul edildi.
Okulların açılmasıyla birlikte merakla beklenen servis ücretleri de belli oldu. Oy çokluğu ile alınan karara göre, 0-3 km 1050 TL, 3-6 km 1250 TL,6-10 km 1450 TL, 10-15 km 1475 TL olarak belirlendi. Ayrıca 15 kilometreyi aşan her kilometre başına 40 TL eklenecek. Damla GÖÇ AKYÜZ