Tava ciğere yüzde 50 zam!
Geçtiğimiz Aralık ayının son haftasında tava ciğere ve diğer yemek ürünlerine gelen zammı değerlendiren EDESOB Başkanı Kemal Cingöz, diğer ürünlere nazaran tava ciğer maliyetlerinde daha fazla gerçekleşen artış sebebiyle, tava ciğer ücretlerine yüzde 50 zam getirildiğini ve diğer yemeklerde zam oranının yüzde 20-25 oranında gerçekleştiğini açıkladı. Cingöz, birkaç meslek grubundan gelen zam taleplerini de bekletildiğini açıkladı.
Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, açıklamalarda bulunarak 2023 yılın son haftasında tava ciğere yüzde 50 olmak üzere, diğer yemek gruplarına yüzde 20-25 oranında gelen zammı değerlendirdi. Cingöz, birkaç meslek grubundan gelen zam taleplerini de beklettiklerini ifade etti.
‘SAKATATÇILARA YÜZDE 100’DEN FAZLA ZAM GELMESİNE RAĞMEN, TAVA CİĞERE YÜZDE 50 ZAM YAPTIK’
Tava ciğer maliyetinin diğer ürünlere göre daha fazla arttığı için, tava ciğere yüzde 50 zam yapıldığını ifade eden Cingöz; “Ciğere yapılan zam yüzde 50. 160 liraydı 240 lira oldu. Neden yüzde 50? Biz ciğere en son verdiğimiz tarifede sakatatçıda ciğerin kilosu 140 liraydı, şu an 320 ile 330 lira arasında. Sakatatçı yüzde 100’ü geçen zam gördü, biz de yüzde 50 gibi zam yaptık. Bunun yanında yılbaşı itibariyle harçlar arttı, asgari ücret arttı. Ona rağmen yüzde 50 zam yaptık. Diğer ürünlerde yüzde 20 ile yüzde 25 arası zam yaptık. Mesela çorba 50 liraydı 60 lira verdik. Kelle paça 75 liraydı 100 lira yaptık. Bir tek ciğerde yüzde 50 zam yaptık. Onda da girdi maliyeti çok fazla arttığı için zam yaptık. Sadece ciğer değil yağ fiyatları da değişti. Zamlara karşı hassasiyetim bilinir. Kaldı ki zamlardan esnafın da çok memnun olduğunu düşünmüyorum” dedi.
‘3-4 MESLEK GRUBUNDA ZAM TALEPLERİNİ ERTELEDİK’
Cingöz, bazı meslek gruplarından gelen zamları ertelediklerini ifade ederek; “Her yeni zam yeni bir müşteri kaybettirir. Bu Edirne merkez için çok fazla geçerli olmayabilir. Edirne halkı genelde sabit maaşlı. Gidip lokantalarda yemek yediğini düşünmüyorum. Üst segmentteki insanlar için fiyatların ne olduğu çok önemli değil. Edirne sınır kenti olmanın da avantajını yaşıyor. Gelenler için zammın çok önemi yok. Ciğer 160 lirayken, dolar 19 liraydı. Onlar için artış çok önemli değil. O zaman da şimdi de 15 levaya bir porsiyon ciğer yiyorlardı. Onlar için çok fazla bir şey fark etmez. Bizim halkımızı etkiliyor. Halkımızın alım gücü her geçen gün düşüyor. Bu da daha yeni zamlar. Asgari ücret ve maaşlara 6’ncı ayda zam yapılıp yapılmayacağı da belli değil. 2025’e yaklaştığımızda girdi fiyatları sabit kalırsa sıkıntı yok. Burada önemli olan fiyatları stabil tutabilmek. Önemli olan vatandaşın alım gücünün ne kadar korunup korunamadığı. Başka zam talepleri de var ama bunları erteledik. 3-4 meslek grubundan daha zam talebi geldi ama bir dahaki ayı görmek için erteledik” şeklinde konuştu.
‘KİMSE ZARARINA SATIŞ YAPMAZ’
Tava ciğerde farklı işletmelerde farklı fiyat tarifelerinin, işletmelerin gider kalemlerine göre değişkenlik gösterebileceğini ifade eden Cingöz; “Ciğerde farklı fiyat olduğunu görmedim ama eğer varsa her işletmenin giderleri de farklı. Birisi 5 kişi çalıştırırken diğeri 50 kişi çalıştırıyor. 170 liraya satanı kurtarıyor ki o fiyata satıyor. Kimse zararına satış yapmaz” diye konuştu. Adem Batuhan SEVER