Avroya geçişte kafa karışıklığı

Bulgaristan’da 1 Ocak 2026 itibarıyla leva kullanımının sona ermesi, Edirne’ye alışverişe gelen Bulgar vatandaşlarını da zorladı. Avroya geçiş sürecine alışmaya çalışan turistler, pazarda farklı ödeme seçenekleriyle karşılaşırken, esnaf da yeni döneme uyum sağlamaya çalışıyor. Bulgaristan’dan Edirne’ye gelen alışverişe gelen Ayten Mehmekaye, “Alışverişlerde bir müddet zorlanacağız. Burada kimi esnaf leva alıyor kimisi almıyor. Biz de zorluk yaşıyoruz. Bu nedenle gelirken Türk lirası aldık bolca, bu sıkıntıyı yaşamamak için” dedi.
Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne geçiş sürecinde para birimini değiştirmesi, Edirne’de alışveriş hareketliliğine de yansıdı. 1 Ocak 2026 itibarıyla Bulgaristan’da leva kullanımının sona ermesiyle birlikte, Edirne’ye alışveriş için gelen Bulgar turistler yeni döneme uyum sağlamaya çalışırken, kent esnafı da tabelalarını avroya göre güncelledi.

Bulgar vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiği noktalardan biri olan Ulus Pazarı’nda, yılın ilk pazarında dikkat çekici bir yoğunluk yaşandı. Esnaf, geçiş sürecinde hem leva hem de avro ile alışveriş yapmaya imkan tanırken, pazarda hareketlilik gözlerden kaçmadı.

ULUS PAZARI’NDA ÇİFT PARA DÖNEMİ
Ulus Pazarı esnafından Salih Mızrak, geçiş sürecine hem kendilerinin hem de Bulgar müşterilerin hazırlıklı olduğunu belirterek, “Bulgar vatandaşları aslında buna hazırlıklı. Onların altyapıları da vardı. Bir seneden beri bekliyoruz. Biz şu anda tabelalarımızı hem leva hem de avro olarak yazıyoruz. Şu anda hem leva geçerli hem de avro geçerli. Yani bizim için sıkıntı yok. Onlar için de sıkıntı olmadı yani. Bence gelişlerini etkilemez, çünkü buradaki fiyatlarla oradaki fiyatların daha fazla olmasından dolayı. Mesela burada 15 avroya alacağı eşofman takımını orada 75 avroya alacak. Onun için fark etmiyor. Ha burada 30 levaya almış olur, ha 15 avroya almış olursun. Burası güvenilir bir pazar. Gönüllerince alışverişini yapıp gidiyorlar” dedi.

“ALIŞVERİŞLERDE ZORLANMA YAŞIYORUZ”
Bulgaristan’dan Edirne’ye alışveriş için gelen Ayten Mehmekaye ise levanın kalkmasının özellikle ilk etapta vatandaşları zorladığını ifade etti. Mehmekaye, sürece alışmanın zaman alacağını belirterek, “Levanın kalkması çok zor geldi insanlara. Çok değişik bir şey. Bence insanlar şaşıracak çok, yapılacak bir şey yok. Alışverişlerde bir müddet zorlanacağız. Burada kimi esnaf leva alıyor kimisi almıyor. Biz de zorluk yaşıyoruz. Bu nedenle gelirken Türk lirası aldık bolca, bu sıkıntıyı yaşamamak için” diye konuştu.

“EDİRNE’YE GELİRKEN ARTIK AVRO ALIYORUZ”
Bir diğer Bulgar ziyaretçi Sevgül Salihibrahim de geçiş süreciyle ilgili bilgi vererek, alışveriş alışkanlıklarının değiştiğini dile getirdi. Salihibrahim, “Birinci ayın sonuna kadar levayla alışveriş yapabiliyorsun. Ondan sonra sırf avroya geçiliyor. Altıncı aya kadar da levanı değiştirebiliyorsun. Herhangi bir bankada işlem yapabiliyorsunuz. Bu süreç Bulgaristan halkını biraz sarsacak bence, zorlayacak. Edirne’ye gelirken de artık yanımıza avro alıp geliyoruz alışveriş için. Bugün bakıyorum pazarda esnaf avroyla alışveriş yapıyor, leva kalkmış artık” ifadelerini kullandı.
Adem Batuhan SEVER










