Kırkpınar’ı ekonomik kriz vurdu Çarşı esnafının kasası boş kaldı

Edirne’deki tarihi kapalı çarşılar Arasta, Bedesten ve Ali Paşa esnafları dernek başkanları, 658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri sonrası değerlendirmelerde bulundu. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşler için Edirne’ye gelen yerli ve yabancı turist sayısının yoğun olduğunu ancak beklenilen satışları yapamadıklarını dile getirdiler. Dernek Başkanları açıklamalarında farklı sorunların oluştuğunu anlattılar.

658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri sonrasında Arasta, Bedesten ve Ali Paşa esnaflarının dernek başkanlarıyla yaptığımız görüşmelerde, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerini seyretmek için Edirne’ye gelen yerli ve yabancı turistlerden beklenilen ilgiyi göremediklerini belirttiler.

BAYRAK: “BEKLENİLEN HAREKETLİLİĞİ GÖREMEDİK”

Arasta Esnafları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Adem Bayrak, 658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerini seyretmek için Edirne’ye gelen turist sayısının geçen yıla oranla daha fazla olduğunu ancak Arasta esnaflarının beklenilen kazancı elde edemediğini belirtti. Bayrak; “658. Tarihi Kırkpınar sonrası esnaflarla sabah birer birer görüştüm. Beklenilen kazancı elde edemediklerini normal günlerden bir farkı olmadığını belirttiler. Elbette bir hareketlilik oldu ancak geçen yıla oranla gelen kişi sayısına baktığımızda daha kalabalık olduğunu gördük. Haftanın Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri biraz daha hareketli olur dedik ama yanı başımızda kurulan çadırlarda kalan insanlar bile çarşımıza sadece serinlemek için geldiler. 5 üzerinden not vermek gerekirse 2 kazandı. Beklenilen hareketliliği göremedik” dedi.

FINDIKLI: “EDİRNE’DE GASTRONOMİ KAZANDI”

Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı; “658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerine olan ilgiyi gördük ancak ticari anlamda bize yansımadı. Tekstil ve konfeksiyon, hediyelik eşya vs. gibi türdeki ürünlerin satışını yapan esnafımız, bu yoğunluktan faydalanamadı. Tabii ki Edirne’deki otellere, restoranlara ve tava ciğercilere kazanç bırakmıştır ancak tarihi çarşı esnafları olarak biz bu yıl ki pastadan beklediğimiz dilimi alamadık. Edirne’de gastronomi kazandı. Geçen yılda bu durumdan farklı değildi, ancak daha eski yıllara bakarak çok çok daha kötü. Bence bunun en büyük nedeni Kırkpınar’ın sezonun ortasında yapılması. Böyle olunca da belli başlı esnaflar kazanç elde edebiliyor. Haziran ayı başlarında yapılsa Kırkpınar, daha fazla esnafa katkı sağlayacağı düşüncesindeyim” şeklinde konuştu.

SANIŞ: “ALIŞVERİŞ HACMİ DÜŞÜKTÜ”

Edirne Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, “Kırkpınar her yıl ziyaretçisi olsun veya pehlivan sayısı olsun, üstüne katarak devam ediyor. Bu yıl güzel bir Kırkpınar organizasyonu olduğuna inanıyorum. Kırkpınar’a olan ilginin diğer yıllara göre, otel ve pansiyonların doluluğundan, kurulan çadır sayısına kadar her şekilde görüyorsunuz. Ekonomik olarak Kırkpınar’a bakarsak alışveriş hacmi düşüktü. Bunun nedeniyse ekonomi. Kırkpınar’ı kaçırmak istemeyen bir ziyaretçi, ne yazık ki Kırkpınar’a gelirken, alışverişinden kısarak geliyor. Üç parça eşya alacaksa maalesef bir  parça ürün alabiliyor. Gıda sektörü mutlaka ki kazanç elde etmiştir ama genel olarak esnaflar için aynı şeyi söylemek ne yazık ki doğru olmaz. Artık 659. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri umarız bütün esnaflarımıza hayırlı olur” ifadelerini kullandı.

DİNAR: “CİĞERCİLER OLARAK MEMNUNUZ”

Edirne ‘yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, 658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri etkinliklerinin geçtiğimiz yıllara oranla yoğun ilgi gördüğünü, yiyecek ve içecek sektörlerinin diğer sektörlere nazaran daha çok kazanç elde ettiğini belirtti. Dinar; “yaklaşık 2 bin 380 pehlivan sayısı vardı. Her pehlivan yanında en az 3 kişi getirse en basiti 9 bin kişi civarında insan bir hafta boyunca Edirne’de bulundu. Edirne’ye gelen yerli ve yabancı turistlerde, Edirne’ye has lezzetleri tatmak için kuyruklar oluşturdu. Biz ciğerci esnafları olarak Kırkpınar’dan çok memnunuz. Büyük efsane kendisi gibi bereketli geçti” dedi. Bekir TÜCCAR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!