‘Konut krizi toplumsal bir çöküş’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne İl Başkanı Yücel Balkanlı, artan konut fiyatları ve kira krizine tepki göstererek, CHP iktidarında orta ve dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasının mümkün olacağını vurguladı. Balkanlı, “Yıllarca eğitim alıp çalışan, hayata tutunmaya çalışan gençlerimiz; uçan kira fiyatları, erişilemez ev bedelleri yüzünden evlenemiyor, aile kuramıyor. Bu tablo yalnızca ekonomik değil, toplumsal bir çöküştür” dedi.
CHP Edirne İl Başkanı Yücel Balkanlı, konut kira krizi ve artan konut fiyatlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Balkanlı, AK Parti’nin 23 yıllık iktidarı süresince uyguladığı ekonomi politikalarının, Türkiye’yi tarihinin en derin ekonomik ve sosyal krizlerinden birine sürüklediğini ifade ederek, orta gelirli vatandaşların ev sahibi olma hayalinin artık neredeyse imkânsız hale geldiğini söyledi.
Balkanlı, “Konut artık barınma hakkı değil, AK Parti’nin yarattığı bir sınıfsal imtiyaz haline geldi. 2021’den bu yana uygulanan sözde ‘model’, sadece enflasyonu patlatmakla kalmamış, milyonlarca insanı evinden, yuvasından, hatta geleceğinden etmiştir. Bugün Türkiye’de orta gelirli bir vatandaş için ev almak artık hayal bile değildir. Kredi faizleri fırlamış, konut fiyatları birkaç yıl içinde beş katına çıkmıştır. Aylık 150 bin lira taksit ödeyebilenlerin 6 milyonluk 1+1 daireye ulaşabildiği bir ülkede, çalışan, üreten ama emeğiyle geçinen milyonların ev sahibi olması artık mümkün değildir. Bu düzen, halkın değil; yandaş müteahhitlerin düzenidir” dedi.
Balkanlı, AK Parti iktidarının konutu bir yaşam hakkı yerine rant ve zenginleşme aracı haline getirdiğini vurgulayarak, yıllardır yürütülen beton ekonomisi politikalarının halkın umudunu yok ettiğini ifade etti. “Bugün lüks konutlarda oturanların büyük bölümü, faiz gelirlerinden kazandıkları paralarla ev alırken; orta gelirli yurttaşlarımız kira ödemekten nefes alamaz hale gelmiştir. Daha da acısı, gençlerimiz artık yuva kuramıyor! Yıllarca eğitim alıp çalışan, hayata tutunmaya çalışan gençlerimiz; uçan kira fiyatları, erişilemez ev bedelleri yüzünden evlenemiyor, aile kuramıyor. Bu tablo yalnızca ekonomik değil, toplumsal bir çöküştür. AK Parti iktidarının gençlerimize reva gördüğü gelecek; güvencesizlik, borç ve umutsuzluktur” ifadelerini kullanan Balkanlı, CHP olarak bu düzeni değiştirmeye kararlı olduklarını belirtti.
Balkanlı, CHP iktidarında devletin yandaşın değil, vatandaşın hizmetinde olacağını ve orta ile dar gelirli vatandaşların daha kolay ev sahibi olacağını dile getirdi. Kentsel dönüşümün halkın barınma hakkını koruyan bir yapıya dönüştürüleceğini vurgulayan Balkanlı, “CHP iktidarında kentsel dönüşüm rant kapısı olmaktan çıkarılacak ve halkın barınma hakkını koruyan bir yapıya kavuşacaktır. Bu ülkenin insanı ev sahibi olmayı değil, insanca yaşamayı hak ediyor. Ekonomi kahvehane sohbetlerinin, rant çevrelerinin, talimatla belirlenen faiz oyunlarının deneme tahtası değildir. Türkiye’nin kaynakları bir avuç zengine değil, 85 milyon yurttaşa aittir. CHP, bu ülkenin emeğini, evini ve onurunu koruyacak tek siyasal güçtür. Biz, CHP iktidarında, herkesin başını sokabileceği bir evi ve onurlu bir yaşamı yeniden mümkün kılacağız” dedi.
Haber Merkezi



