Trakya Üniversitesi Öğretim Üyelerine patent

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik ve Arş. Gör. Dr. Hakan Nazlı, “Tedavi Amaçlı, Oksaliplatin içeren Poliamidoamin (PAMAM) Dendrimerler ve Üretim Yöntemi” başlıklı çalışmasıyla patent almaya hak kazandı.

Trakya Üniversitesi bilimsel ve akademik çalışmalarının yanı sıra patent çalışmalarına da hız kesmeden devam ediyor. Kalite ölçütlerini ve standartlarını ulusal ve uluslararası boyutta geliştirmek için çalışan ve bu doğrultuda her geçen gün önemli bir gelişme ve yeniliğe imza atan Trakya Üniversitesi, patentlerine bir yenisini daha ekledi. Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölümü Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik ve Arş. Gör. Dr. Hakan Nazlı’nın Tedavi Amaçlı, Oksaliplatin içeren Poliamidoamin (PAMAM) Dendrimerler ve Üretim Yöntemi” adlı çalışması, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. Eczacılık Fakültesinin ilk incelemeli patenti olan buluş ile daha az yan etkiye sahip ilaç tasarımı yapılarak kanser tedavisine yönelik olumlu sonuçlar almak hedefleniyor.

Buluş ve patent alma sürecinde gerçekleştirmiş oldukları çalışmayla kanser tedavisine yönelik araştırma çalışmalarına katkı verdiklerini ifade eden Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik iyileştirmelere açık, yenilikçi bir dendrimerik ilaç taşıyıcı sistem geliştirildiğini belirtti. “Acaba ilacın yapısını bozmadan daha az dozlarda daha etkili bir teknik geliştirebilir miyiz diye düşündük. Bu çalışmaları Hakan Nazlı’nın Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Farmasötik Nanoteknoloji Ana Bilim dalında yaptığı ve Üniversitemiz TÜBAP biriminin desteklediği yüksek lisans projesiyle gerçekleştirdik. İnceleme ve araştırma süreçlerini içeren üç yıllık sürecin ardından çalışmamız incelemeli patent olarak kabul edildi ve 20 senelik koruma aldı.” dedi.

Çalışmayla kanser tedavisine aday olabilecek okzaliplatin benzeri etkilere sahip çeşitli dendrimerik formülasyonlar geliştirdiklerini belirten Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik, “Araştırmalarımız sonucu salım hızı, düşük toksisite gibi özellikleri ile konjugat formülasyonlarının okzaliplatin alternatifi olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz. Test sonucunda PAMAM G3.5 konjugatının IC50 değeri 0,72µM olarak bulunmuştur. Saf okzaliplatinin için bu değer 14,03µM’dır” ifadelerini kullandı.

Yerli ve milli imkânlarla yapılan buluşun, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda alanında en iyi üç buluştan biri olduğuna da vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Gedik, söz konusu buluşla Pharmaist 2022 Fuarına da davetli olarak katıldıklarını ve Trakya Üniversitesini temsil ettiklerini ifade etti. Haber Merkezi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!