Seçim süreci nasıl işleyecek?

Cumhurbaşkanlığı ve 28’inci Dönem Milletvekili geçtiğimiz günlerde milletvekili adaylarının ve sıralamaların açıklanmasıyla hız kazandı. Edirne AK Parti’den birinci sırada Fatma Aksal, CHP’den Eniz Ün, MHP’nin birinci sıra adayı Ali Özer, İYİ Parti’nin Mehmet Akalın ve Memleket Partisi birinci sıra adayı Erdem Bircan olarak açıklandı. TBMM’deki milletvekili koltuk sayısına göre Edirne’den toplam 4 vekil çıkabilecek.

Yapılacak olan seçimlerdeki birleşik oy pusulasındaki partilerin sıraları da belli oldu. Yüksek Seçim Kurulu’nda kura çekilmesiyle, hangi partinin, kaçıncı sıradan oy pusulasında yer alacağı belli olurken, Cumhur İttifakı 8, Millet İttifakı 18 ve Ata İttifakı 19’uncu sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı adaylarının pusulası ise, çekilen kura sonucuna göre, 1. sırada Recep Tayyip Erdoğan, 2. sırada Muharrem İnce, 3. sırada Kemal Kılıçdaroğlu, 4. sırada Sinan Oğan yer alacak.

14 Mayıs’ta yapılacak olan, 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi oy pusulası için, parti sıralaması çekilen kurayla belli oldu. Yüksek Seçim Kurulu’nun yayınladığı kura sonuçlarına göre oy pusulası, soldan sağa doğru şu şekilde olacak; 1’inci sırada Yeni Türkiye Partisi, 2’nci sırada Türkiye Değişim Partisi, 3’üncü sırada Millet Partisi, 4’üncü sırada Hak ve Özgürlükler Partisi, 5’inci sırada Sosyalist Güç Birliği İttifakı, 6’ncı sırada Genç Parti, 7’nci sırada Memleket Partisi, 8’inci sırada Büyük Birlik Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden oluşan Cumhur İttifakı, 9’uncu sırada Yeşil Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi’nden oluşan Emek ve Özgürlük İttifakı, 10’uncu Büyük Türkiye Partisi, 11’inci sırada Adalet Birlik Partisi, 12’nci sırada Anavatan Partisi, 13’üncü sırada Yenilik Partisi, 14’üncü sırada Halkın Kurtuluş Partisi, 15’inci sırada Milli Yol Partisi, 16’ncı sırada Vatan Partisi, 17’nci sırada Güç Birliği Partisi, 18’inci sırada Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi’ni bünyesinde barındıran, Millet İttifakı, 19’uncu sırada Adalet Partisi ve Zafer Partisi’nden oluşan Ata İttifakı ve son olarak 20’nci sırada Bağımsız Türkiye Partisi yer alıyor. Buna göre, 28’inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne toplam 32 adet siyasi parti katılırken, 5 adet ittifaka dahil 17 siyasi parti bulunuyor.

SEÇMEN KAĞITLARI 19 NİSAN’DA DAĞITILACAK

12 Nisan’da yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Yurt içi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. 19 Nisan’da seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak. Siyasi partilerden, sandık kurulunda görev alacak olan üye listelerinin ilçe seçim kurulu başkanlığına verilmesi istenilecek. YSK milletvekili kesin aday listelerini, seçim çevreleri itibarıyla ilan edilmek üzere il seçim kurullarına ve Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda yayımlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek. 27 Nisan’da gümrük kapıları ile yurt dışında oy verme işlemi başlayacak. 4 Mayıs’ta propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak. 7 Mayıs’ta radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak. 9 Mayıs’ta yurt dışında oy verme işlemi sona erecek. 13 Mayıs’ta seçim propaganda süreci saat 18.00 itibarıyla sona erecek. 14 Mayıs, oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00’te sona erecek. Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları saat 23.59’a kadar ilan edilecek.

SEÇİMİN İKİNCİ TURA KALMASI DURUMUNDA NE OLACAK?

İlk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanmadığı takdirde 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi’nin ikinci oylamasına ilişkin seçim takvimi ise şöyle işleyecek: 15 Mayıs’ta ikinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday ikamesi için belirlenen süre saat 17.00’de sona erecek. Geçici sonuçların ilanının gecikmesi halinde aday ikamesine ilişkin seçim takvimi buna göre teselsül ettirilecek. Propaganda dönemi başlayacak. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi saat 17.00’de sona erecek ve ilçe seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak. 16 Mayıs’ta ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi, saat 17.00’de son bulacak ve yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak. 17 Mayıs’ta il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ye yapılacak itiraz süresi 17.00’de sona erecek. İlçe seçim kurullarınca, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerinin SEÇSİS’e işlenmesine başlanacak. Yurt dışı ilçe seçim kurulunca, varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişiklikleri yapılacak. 18 Mayıs’ta il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. 19 Mayıs’ta YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek. 20 Mayıs’ta gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak. 22 Mayıs’ta cumhurbaşkanı adaylarının radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için YSK’da kura çekilecek. 24 Mayıs’ta Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. 27 Mayıs: Seçim propaganda dönemi saat 18.00’de sona erecek. 28 Mayıs, oy verme günü. 29 Mayıs’ta cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi 17.00’de sona erecek ve yapılan itirazlar ilçe seçim kurullarınca en geç 23.59’a kadar karara bağlanacak. 30 Mayıs’ta İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına yapılacak itiraz süreci saat 17.00’de sona erecek ve en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak. 31 Mayıs’ta İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı, YSK’ye yapılacak itiraz süresi sona erecek. 1 Haziran’da İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek. Damla GÖÇ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: İçerik korunmaktadır !!